Saptamana Scoala Altfel pentru copiii cu autism

/ / Modificat: 2012-04-04
Saptamana Scoala Altfel pentru copiii cu autism

Asociatia Invingem Autismul se alatura programului national "Scoala Altfel" si desfasoara activitati in comun cu 5 gradinite si scoli din Bucuresti: Gradinita Vise si Gradinita nr. 116 si Scoala nr. 11, Scoala nr. 5 si Scoala nr. 79.

Programul "Scoala Altfel" consta in derularea, la nivelul fiecarei unitati de invatamant, in saptamana 2-6 aprilie 2012, a unui orar special format doar din activitati cu caracter non-formal. Programul isi propune implicarea, deopotriva, a elevilor si a dascalilor, in activitati non-formale, interesante, care sa le valorizeze talentele, preocuparile extra-scolare si competentele in domenii cat mai diverse si interesante.

In cadrul programului "Scoala Altfel" copiii cu autism, beneficiari ai Centrului Multidisciplinar de Interventie, vor desfasura activitati educative si recreative alaturi de copii tipici. Aceste actiuni cu caracter non-formal ii vor ajuta pe copiii cu autism sa relationeze si comunice mai bine, dar si sa se integreze mai bine intr-un grup mixt. Aceasta actiune are scopul de a pregati  integrarea ulterioara a copiilor cu autism in grupe si clase din gradinite si scoli din sistemul de invatamant de masa.

 copii-autism

Cu aceasta ocazie, Asociatia Invingem Autismul va lansa si un ciclu de 5 materiale video scurte care doresc sa promoveze sansele la integrarea in scoala de masa a copiilor cu autism. Astfel, sunt prezentate povestile de succes a 3 copii cu autism – Edi, Adi si Andi, elevi in clasele a II-a, respectiv a V-a  la trei scoli din Bucuresti (scolile nr. 172, nr. 5 si nr. 141). Sunt prezentate astfel parerile optimiste si empatice ale celor care ii sprijina zi de zi: parinti, invatatoare, profesori, colegi si parintii acestora.

"Prin aceste filmulete emotionante dorim sa aratam ca se poate: copiii cu autism au cu adevarat sanse de a se integra cu succes in scolile de masa, chiar daca exista numeroase retineri din partea cadrelor didactice, a parintilor celorlalti copii si poate si ale copiilor insisi. Vom folosi aceste materiale totodata in cursurile de formare a cadrelor didactice care au in clasa sau vor avea copii cu autism, ca sa le dam incredere si sa le demontam prejudecatile care stau in calea integrarii scolare a acestor copii speciali", a declarat Andreea Sorescu, Presedintele Asociatiei Invingem Autismul.

 copii-autism

Materialele video au fost realizate cu sprijinul Green Film (regie si scenariu: Gabriel Achim, imagine: Vlad Petri) si pot fi vizionate pe site-ul www.invingemautismul.ro, pe youtube si pe pagina de facebook a asociatiei.

Toate aceste activitati sunt parte a proiectului "Copiii cu autism merg la scoala", care este desfasurat de Asociatia Invingem Autismul in perioada decembrie 2011 – septembrie 2012 si care isi propune sa creasca gradul de integrare in invatamantul de masa a copiilor cu autism din Bucuresti, oferindu-le, astfel, sansa la o viata independenta. Proiectul este sustinut financiar de Raiffeisen Bank si de zeci de alte firme si donatori individuali.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre