Primul Centru de Educatie Emotionala si Comportamentala Salvati Copiii

/ / Modificat: 2009-12-07
Primul Centru de Educatie Emotionala si Comportamentala Salvati Copiii

 

800 de copii cu tulburari de comportament vor beneficia anual de serviciile oferite in cadrul primului Centru de Educatie Emotionala si Comportamentala Salvati Copiii.

Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (Child and Adolescent Mental Health Policies and Plans, 2005) arata ca, la nivel european, unul din cinci copii prezinta o problema de sanatate emotionala sau comportamentala, dar mai putin de un sfert dintre acestia beneficiaza de servicii adecvate de evaluare, consiliere si interventie psihologica.

Prin raportare la datele europene, pentru Romania estimarile arata ca 13% dintre copii pot dezvolta o tulburare de anxietate (572.461 copii), 5% dintre copii pot dezvolta ADHD (220. 177 copii), iar 3.5% dintre copii prezinta risc de depresie clinica (154.124 copii).

Salvati Copiii inaugureaza in Bucuresti primul Centru de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii. Noul centru este un proiect realizat de Salvati Copiii Romania, cu sustinerea financiara a Guvernului Norvegian si expertiza profesionala a Salvati Copiii Norvegia.

Echipa de 12 specialisti a centrului ofera servicii comunitare gratuite de evaluare clinica psihiatrica si psihologica a copiilor si adolescentilor, consiliere si psihoterapie individuala si de grup, programe de dezvoltare de abilitati sociale si emotionale pentru prescolari si scolarii mici, programe educationale si grupuri de suport pentru parinti.

De asemenea, in cadrul Centrului vor fi dezvoltate programe de pregatire pentru profesionistii din sistemele de sanatate, educatie si protectie sociala - psihiatri, medici de familie, asistenti medicali si psihologi clinicieni, psihologi scolari, medici de familie si pediatri, asistenti sociali, logopezi s.a.

Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii ofera, intr-un mediu prietenos si accesibil, servicii pentru copiii si adolescentii cu probleme de sanatate mentala - copii cu depresie, anxietate, tulburari de atasament, ADHD, tulburari de conduita, comportament agresiv etc. - sau cu risc de a dezvolta astfel de probleme, de exemplu copiii care trec prin experiente traumatizante de viata, care provin din familii dezorganizate sau defavorizate socio-economic, precum si pentru parintii acestora.

"Primii sapte ani de viata reprezinta perioada optima pentru promovarea sanatatii sociale si emotionale si prevenirea tulburarilor de sanatate mentala. Experienta si studiile realizate pana acum ne-au aratat ca interventiile timpurii scad costurile din sistemul de sanatate si reduc consecintele negative ale acestor probleme asupra familiei si comunitatii.

Din pacate, sistemul sanitar in domeniul sanatatii mentale in Romania este orientat excesiv spre interventie, in detrimentul preventiei, iar serviciile sunt oferite preponderent in mediul spitalicesc, neexistand niciun fel de colaborare intre medicul de familie, psihologul din scoala/ gradinita, medicul psihiatru, cadrele didactice si asistentul social. Dorim sa schimbam aceste lucruri si sa oferim servicii integrate intr-un mediu prietenos, nestigmatizant. Estimam ca aproximativ 800 de copii, adolescenti si familiile lor vor beneficia anual, in mod gratuit, de serviciile oferite de profesionistii nostri in cadrul centrului ce functioneaza in spatiul pus la dispozitie de BCR",

declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Noul centru este situat pe Bd. Unirii nr. 43-45 (langa Tribunalul Bucuresti si sucursala BCR Unirea).

Specialistii Salvati Copiii sunt disponibili pentru programarea consultatiilor de luni pana vineri, in intervalul orar 9-18, la numarul de telefon 021 321 00 50.

Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii are ca obiectiv promovarea

sanatatii mentale si imbunatatirea calitatii ingrijirii pentru copii si adolescenti, prin:

• dezvoltarea de servicii psiho-sociale pentru copil si familie;

• dezvoltarea de programe de training pentru profesionistii din sistemele sanatate;

• educatie si protectie sociala - psihiatri, medici de familie, asistenti medicali si psihologi clinicieni, psihologi scolari, medici de familie si pediatri, asistenti sociali, logopezi etc.;

• elaborarea si diseminarea de materiale de specialitate pentru profesionisti;

• activitati de informare si educatie in scoli, destinate copiilor, profesorilor si parintilor.

Proiectul beneficiaza de parteneriatul incheiat cu Banca Comerciala Romana, care pune la dispozitie, gratuit, spatiul de lucru, pentru o perioada de zece ani (2009-2019).

Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro.


Articole recomandate

Citeste si despre