Pericolul abuzului copiilor pe Internet. Semnal de alarma Salvati Copiii

/ / Modificat: 2009-08-13
Pericolul abuzului copiilor pe Internet. Semnal de alarma Salvati Copiii

 

In perioada mai – iulie 2009 Helpline.sigur.info a primit peste 250 de apeluri si sesizari. Peste 75% dintre apeluri au fost valide, problemele semnalate cel mai des fiind hartuirea si abuzul pe Internet sub toate formele sale - agresiunea verbala, calomnierea, furtul de date personale.

Conform sesizarilor, agresiunea verbala si calomnierea au loc preponderent intre adolescenti (14-17 ani), prin programele de mesagerie si e-mail, victimele acestor abuzuri fiind, in majoritatea cazurilor, fete. Cauzele principale sunt legate de diverse conflicte personale intre cei implicati, precum esecul relatiilor sau dorinta de razbunare. In privinta furtului de date, acesta se produce prin preluarea unor poze sau date personale  - de exemplu numarul de telefon -  de pe retelele sociale si postarea lor pe alte site-uri, in contexte defaimatoare, fara acordul persoanelor respective.

Dintre problemele semnalate de copii si tineri, citam: "Problema mea este urmatoarea: o persoana pe care nu o cunosc  s-a folosit de pozele mele si a facut o adresa de Hi5 cu pozele copiate de pe adresa mea de Hi5. Adauga poze pe care eu nu le detin, procurandu-le de  la prieteni in timpul conversatiilor pe net". (Alina, 16 ani)

"Ce pot face in situatia in care numele, poza, ID-ul si numarul de telefon mi-au fost postate pe anumite site-uri fara acordul meu? De atunci primesc telefoane obscene si propuneri pe messenger. Cui ma pot adresa?" (Bianca, 17 ani)

Protejeaza-ti copilul pe internet

Alt pericol cu care copiii se confrunta in mediul on-line sunt site-urile cu continut ilegal sau daunator - de obicei site-uri care indeamna la violenta, ura rasiala sau discriminare ori site-uri cu continut pornografic. De asemenea, exista pericolul de a intra in contact cu abuzatori, persoane intalnite in chat-rooms sau prin schimbul de mesaje, care pot exploata naivitatea copiilor si comite abuzuri sau infractiuni, precum abuzuri sexuale ori fizice la adresa copilului sau membrilor familiei acestuia, furturi etc.

Apelantii au obtinut din partea operatorilor helpline.sigur.info informatii cu privire la modalitatile de interventie si metodele de protectie impotriva acestor pericole. S-a observat, astfel, necesitatea unor reglementari legale stricte privind mediul on-line, precum si a unei colaborari mai eficiente intre institutiile si autoritatile abilitate sa previna sau sa intervina in astfel de cazuri.

Pentru a putea oferi copiilor si adolescentilor cunostinte si instrumente pentru protectia in noul mediu tehnologic,  Salvati Copiii a incheiat, in cadrul programului Sigur.Info, un nou parteneriat, pe termen nelimitat, cu Kaspersky Lab, unul dintre cei mai importanti producatori de solutii de securitate IT la nivel mondial.

"Cand vorbim despre un produs de securitate IT, nu trebuie sa-l privim doar din perspectiva sigurantei impotriva programelor periculoase, ci si din punct de vedere al protectiei copiilor de contactul cu persoane periculoase, atunci cand acceseaza accidental site-uri neadecvate", a declarat Teodor Cimpoesu, Managing Director Kaspersky Lab Romania si Bulgaria.

"Principalul motiv pentru care am incheiat acest parteneriat cu Organizatia Salvati Copiii este acela de a-i informa si educa atat pe cei mici, cat si pe parinti si profesori, cu privire la securitatea mediului virtual. Mediul on-line nu este un mediu sigur, iar pericolele la care se expun copiii sunt cat se poate de reale", a adaugat Cimpoesu.

"Conform ultimului sondaj Eurostat, se estimeaza ca numarul total de utilizatori de Internet in Romania e situat in jurul cifrei de 8 milioane. Deoarece este un domeniu in care copiii si adolescentii detin mai multe cunostinte si abilitati decat parintii lor, consideram esential sa ii informam referitor la pericolele existente in mediul virtual si sa prevenim eventuale abuzuri. Dorim sa evitam ca in Romania sa existe cazuri grave, precum abuzul copiilor de catre pedofili", declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Salvati Copiii Romania.

Pentru atingerea acestor obiective, peste 70 de tineri voluntari Salvati Copiii continua sa sustina si pe timpul verii sesiuni de informare si constientizare privind modalitatile de a folosi in siguranta Internetul si noile tehnologii de comunicare. De la momentul lansarii Sigur.info (februarie 2009) si pana in prezent, peste 2.500 de utilizatori de Internet din Bucuresti, Iasi, Oradea si Timisoara au participat la sesiunile interactive de informare, iar pentru al doilea semestru se pregatesc noi sesiuni de training-uri in alte localitati, precum Giurgiu, Brasov, Targu Mures si Constanta.

Suportul activitatilor este reprezentat de cele patru tipuri de brosuri ale programului, adresate cate unui grup-tinta specific (copii, adolescenti, parinti si cadre didactice) si cuprind cate 10 sfaturi despre o navigare sigura pe Internet.

Activitatile continua si pe perioada verii, sub forma de campanii stradale in parcurile din Bucuresti, Suceava, Oradea si Craiova si Caravana Sigur.info, in spatii special amenajate din Bucuresti si judetul Iasi. De asemenea, voluntarii Salvati  Copiii se afla si in statiunile de pe litoral, urmand sa viziteze si taberele de copii din Eforie Sud, Navodari si Costinesti.

In Bucuresti, urmeaza actiuni de informare in parcul Tineretului (14 -15 august), Herastrau (17-20 august) si parcul Carol (28-29 august).

Articole recomandate

Citeste si despre