O sansa pentru copiii bolnavi de leucemie

/ / Modificat: 2010-12-02
O sansa pentru copiii bolnavi de leucemie

Asociatia Salveaza Vieti demareaza cel mai ambitios proiect social din Romania, dedicat Clinicii de Oncopediatrie Louis Turcanu de la Timisoara. Campania sociala isi propune strangerea a 1 milion de euro pentru dotarea unui spital de stat dedicat tratarii copiilor diagnosticati cu leucemie.

Prima etapa a campaniei este adresata in special firmelor – orice companie din Romania poate redirectiona 20% din impozitul pe profit catre o cauza nobila. Asa cum persoanele fizice pot redirecta cei 2% din impozitul pe venit, si persoanele juridice pot redirecta 20% din impozitul pe profit catre o organizatie non-guvernamentala – cum este Asociatia Salveaza Vieti.

Aceasta facilitate este putin cunoscuta de catre mediul de afaceri din Romania, mai ales de catre firmele mici si mijlocii, insa foarte usor de implementat din punct de vedere contabil.

Majoritatea companiilor directioneaza 100% din impozitul pe profit catre stat. Este deja cunoscut faptul ca statul nu investeste suficient in sanatate si, mai mult decat atat, nu gestioneaza eficient fondurile primite.

In a doua etapa a campaniei, incepand cu luna ianuarie 2011, orice persoana fizica va putea dona Asociatiei 2 euro prin SMS.

Campania isi propune infiintarea primului Centru de Excelenta in diagnoza si tratamentul cancerului limfatic din Romania. Obiectivul initial il constituie amenajarea unui centru performant de diagnoza si a cel putin 2 camere sterile necesare tratamentului chimioterapeutic sau transplantului de celule stem.

"Amenajarea a inca doua camere sterile, asa cum ne dorim, se va traduce in tratarea a inca 60 de copii pe an, insemnand ca acesti copii nu vor mai astepta de acum inainte sa moara, ci sa traiasca", a afirmat Margit Serban, seful Centrului de Transplant Medular, Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii Louis Turcanu Timisoara.

"Peste 40% din cererile de tratament in strainatate inregistrate la Ministerul Sanatatii au ca obiect bolnavi de leucemie sau alte cancere ale sangelui, iar bugetele de tratament nu sunt acoperitoare sau nu se acorda in timp util pentru salvarea vietilor acestor oameni. Avem nevoie ca firmele sa isi directioneze o parte din profit nu unei gauri negre, ci unei actiuni concrete. Nu avem timp sa schimbam un sistem, vrem sa ajutam acum. Avem nevoie de voi pentru a salva vieti!", spune Oana Gheorghiu, vicepresedinte Salveaza vieti.

500 de copii se imbolnavesc anual de leucemie

Conform estimarilor Asociatiei, in Romania traiesc in prezent 5000 de copii bolnavi de leucemie sau alte cancere limfatice, iar anual se inregistreaza 500 de cazuri noi. In Europa, rata de vindecare a cancerelor de sange la copii este de 80%, in timp ce in Romania aceasta se situeaza putin peste 50%. Cauza acestei situatii o reprezinta lipsa sau precaritatea mijloacelor de diagnosticare in profunzime a tipurilor de cancer, investigatii esentiale pentru stabilirea tratamentului potrivit.

Fara diagnosticare detaliata, sunt sanse mari ca bolnavii sa primeasca tratament nepotrivit si sa nu supravietuiasca. In prezent, analizele pentru diagnosticare se fac la Viena, la Spitalul Sf. Ana, unde clinica din Timisoara beneficiaza de aceasta facilitate doar pana la sfarsitul anului 2010.

Pe langa diagnostic, tratamentul este esential. Aceasta etapa presupune existenta camerelor sterile, in care pacientii trebuie izolati atunci cand imunitatea scade dramatic in urma chimioterapiei. In clinica din Timisoara exista deja 2 camere sterile cu flux laminar si alte 2 camere curate cu hepafiltrare si presiune pozitiva necesare tratamentului chimioterapeutic sau transplantului de celule stem.

Asociatia Salveaza vieti a demarat in 2009 proiectul "Salvati copiii care se sting asteptand", care se apropie de finalizare si prin care va fi realizata o alta camera sterila.

Asociatia Salveaza vieti isi desfasoara activitatea in 3 directii:

  • consilierea pacientilor pentru a-si obtine drepturile la tratament in tara sau in strainatate;

  • proiecte legislative in domeniul medical;

  • dotarea spitalelor din Romania – Clinica de Oncopediatrie Louis Turcanu din Timisoara.

Clinica din Timisoara a fost aleasa pentru ca aici a fost realizat primul transplant de celule stem de la un donator inrudit din Romania, de catre echipa condusa de prof. dr. Margit Serban. Totodata, clinica de hematologie a fost construita si dotata aproape in intregime prin efortul dr. Serban, cu investitii alte asociatiilor umanitare din Germania si Austria.

Margit Serban: "Vom putea oferi copiilor bolnavi de leucemie sansa de vindecare, nu de prelungire a vietii si a suferintei".


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre