Importanta jucariilor educationale pentru dezvoltarea bebelusilor si a copiilor

/ / Modificat: 2009-10-01
Importanta jucariilor educationale pentru dezvoltarea bebelusilor si a copiilor





 

Jucariile educationale stimuleaza curiozitatea si creativitatea copiilor si sprijina dezvoltarea unor noi abilitati: in timp ce micutii se joaca si se amuza pot invata cuvinte noi, culori, cantecele si forme, pregatindu-se astfel pentru necesitatile in continua schimbare ale societatii din ce in ce mai complexe.

Fisher-Price este unul dintre cei mai importanti si cunoscuti producatori de jucarii in general si jucarii educationale in special, tinand cont, de-a lungul celor 75 de ani de activitate, de faptul ca fiecare varsta are necesitatile sale specifice si ca fiecarei etape din dezvoltarea copilului ii corespund anumite abilitati care pot fi dezvoltate prin joc.

 

"Alegerea jucariilor potrivite in momentul potrivit va imbogati experienta de joaca a copilului si va asigura fundamentul pentru procesul de invatare. De aceea noi, la Fisher-Price, concepem jucarii potrivite fiecarei varste pentru ca micutii sa beneficieze de cea mai amuzanta si educativa experienta in fiecare etapa a dezvoltarii lor", a declarat Dr.Kathleen Alfano, Directorul Departamentului de Cercetare al Fisher-Price.

Filosofia Fisher-Price atunci cand concepe o jucarie educationala este aceea ca fiecare jucarie trebuie sa dispuna de "valoare intrinseca a jocului, ingeniozitate, constructie solida, raport echlibrat valoare-pret si actiune".

Pentru ca toate aceste valori sa fie indeplinite, Fisher-Price detine 5 "Laboratoare de joaca" in care copiii sunt cei care testeaza jucariile. Specialistii observa interactiunea copiilor cu jucariile pentru a sti cum si daca jucariile trebuie modificate.

In plus, jucariile sunt testate si direct acasa, copiii si familia oferind informatii mai pretioase atunci cand se afla in propriul mediu.

Fisher-Price in Romania

In Romania, gama de produse Fisher-Price Laugh'n'Learn este prima si singura gama de jucarii educationale de pe piata adaptate in limba romana, iar aceste produse sunt disponibile din anul 2008.

Compania a introdus jucariile educationale adaptate in limba romana pe piata pentru a raspunde asteptarilor si nevoilor parintilor si copiilor deopotriva: printre primele lucruri pe care un copil le invata se numara sunetele facute de animale sau cantecelele amuzante.

Dr.Kathleen Alfano, Directorul Departamentului de Cercetare al Fisher-Price, a venit la Bucuresti pentru prima data, in cadrul unui turneu international de promovare a jucariilor educationale, care a inceput in S.U.A. si continua in Europa.

In cadrul evenimentului de 3 zile de la Bucuresti, Dr. Kathleen Alfano a vizitat gradinite si o cresa autohtone pentru a se juca cu copiii romani, pentru a vedea cum reactioneaza acestia la jucariile educationale si pentru a discuta cu tutorii experimentati care lucreaza in aceste institutii despre programul de educare pe care il aplica si felul in care acesta integreaza si jucariile.

 

"Mi-a placut foarte mult vizita din Romania si am aflat foarte multe despre asemanarile si diferentele dintre noi in cele ce ii privesc pe copiii nostri si felul in care interactioneaza cu jucariile in general si jucariile educationale in special. Am calatorit in intreaga lume, iar ceea ce pot spune – si a fost confirmat si de ceea ce am vazut in Bucuresti – este ca peste tot copiii se joaca la fel – diferentele de care trebuie sa tinem cont sunt culturale si tin, poate, de asteptarile diferite pe care le au parintii", a declarat Dr.Kathleen Alfano, Directorul Departamentului de Cercetare al Fisher-Price.

In plus, Dr. Alfano s-a intalnit si cu un reprezentant al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii cu care a discutat despre curriculum-ul de educatie prescolara din Romania, impactul pe care jucariile il au asupra educatiei si felul in care acest aspect este reflectat de sistemul de invatamant romanesc.

Interesul manifestat de catre Fisher-Price pentru comunicarea cu institutiile de educatie romanesti, presa si autoritatile locale rezida in dorinta companiei de a acumula cat mai multa informatie despre copiii din Romania pentru a putea selecta jucariile educationale Fisher-Price potrivite pentru necesitatile pietei din Romania.

O parte importanta a vizitei dnei. Dr. Alfano a reprezentat-o evenimentul "Invatatul poate fi distractiv. Descopera cum copiii se pot dezvolta prin joaca" care a fost organizat in ultima zi a vizitei sale. In cadrul acestui eveniment Dr. Alfano si dna. Elena Vladislav, doctor in psihologia copilului, au punctat importanta jucariilor educationale in evolutia copiilor.

Jocul este un mod natural de exprimare al copilului, mai ales in cazul bebelusilor, care nu pot vorbi, si, de aceea, psihologul Elena Vladislav a desemnat jocul ca fiind limbajul copiilor, iar jucariile - cuvintele.

Astfel, jocul si jucariile sunt folosite in evaluarea psihologica si psihoterapia copiilor drept mediator al procesului terapeutic.

30 septembrie 2009


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre