Faceti cunostinta cu Doctorita Plusica

/ / Modificat: 2012-09-29
Faceti cunostinta cu Doctorita Plusica

Doctorita Plusica e un serial animat ce are ca personaj principal o fetita de sase ani care trateaza animalele de plus si jucariile la clinica ei din spatele casei si viseaza sa ajunga medic intr-o buna zi. Serialul este unul dintre punctele de atractie ale grilei de toamna la Disney Junior, fiind un exemplu perfect al modului unic in care Disney abordeaza continutul pentru prescolari.

"A fost unul dintre acele momente in care auzi o idee, stii imediat ca e perfecta si apoi, te intrebi: Oare cum de nu m-am gandit si eu la asta?", ne marturiseste Nancy Kanter (Senior Vice President Disney Junior Worlwide, Original Programming), intrebata cum a primit ideea programului. Serialul a fost gandit de scenaristul tv Chris Nee, castigator al unui premiu Emmy si al carui fiu sufera de astm. Vazand anxietatea prin care trecea fiul sau inainte de fiecare vizita la medic, lui Nee i-a venit ideea de a crea un film destinat prescolarilor, care i-ar ajuta sa scape de teama de doctor.

Nancy Kanter"Actiunea din Doctorita Plusica o are in centrul sau pe Doctorita, o fetita a carei mama este medic si deci, pentru ea, un model care-i alimenteaza dorinta de a vindeca jucarii", explica Kanter. Tot timpul gata sa repare o cusatura, sa coasa un nasture sau sa puna un bandaj, Doctorita si prietenii ei, Stuffy, Lambie, Hallie si Chilly le transmit micilor telespectatori sfaturi utile despre cum sa aiba grija de ei si de cei din jurul lor. Serialul e produs de studiourile Brown Bag Films, din Dublin, cei care au produs si Octonauts si Noddy in Tara Jucariilor, iar regia e semnata Norton Virgien, care a regizat Rugrats, printre altele.

"In ceea ce priveste firul narativ, serialul este exact ceea ce ne-am propus, adica o poveste impresionanta, care ajunge la sufletul omului, fiind inspirata de adevaruri emotionale", continua Kanter.  "Fantezia si visul devenit realitate se regasesc in film, inscriindu-se astfel in traditia Disney, pentru ca orice copil viseaza ca jucariile lui sa prinda viata si sa se joace impreuna, iar in noul serial, acest lucru chiar se intampla. Doctorita nu e unul dintre personajele cu traditie la Disney, la fel ca Jake din Jake si piratii din Tara de Nicaieri, dar e la fel de complexa si de energica la fel ca orice personaj Dinsey cu traditie."

Doctorita Plusica demonstreaza viziunea Disney Channel de a folosi povestile pentru a crea legaturi afective intre public si continutul plin de invataminte care ii ajuta pe micuti sa se dezvolte in timp ce se distreaza. Serialul a fost creat pornind de la recomandarile oferite de grupul Hollywood, Health&Society de la Universitatea South California, care ii consiliaza pe regizori si pe producatori cum sa abordeze temele legate de sanatate in mod corect si autentic.

Kanter continua: "Fiind si noi parinti la randul nostru, am alcatuit o lunga lista cu subiecte de abordat si le-am dat-o scenaristilor, pentru a le include in povesti distractive."

"Nu vrem ca serialul sa fie o simpla lista de fraze de genul "Bea mai multa apa!" sau "Protectia solara e importanta". Vrem sa le prezentam copiilor o poveste autentica. In cazul Doctoritei Plusica, asta insemna sa faci cat mai verosimila aceasta lume a jucariilor, in care mesajele vin de la ceea ce li se intampla lor, nu oamenilor. A fost o adevarata provocare: de exemplu cum ar putea o jucarie sa sufere de arsura solara? Dar pana la urma, pentru fiecare caz in parte, s-a gasit un context echivalent din lumea jucariilor."

In momentul in care micii telespectatori se pot regasi in ceea ce vad la televizor, si se pot pune in pielea acelor personaje, inseamna ca incep sa invete, considera Kanter. Aceasta este ideea centrala, care sta la baza tuturor programelor Disney Junior, sub toate formele lor: de la televiziune la Internet, platforme mobile sau tablete. De asemenea, e important sa ai contact si sa interactionezi cu parintii copiilor. Kanter spune: "Ne simtim responsabili sa oferim ceva util. Speram ca parintii si copiii se vor gandi ca au invatat ceva de la televizor si vor vrea sa foloseasca ce au invatat si in viata de zi cu zi."

Doctorita Plusica a devenit tot mai populara dupa lansarea in Statele Unite, in martie 2012. Dupa ce a devenit serialul preferat al copiilor cu varste intre 2 si 5 ani si al tuturor telespectatorilor si al femeilor din grupa de varsta 18-49 de ani, Doctorita Plusica a primit unda verde pentru un nou sezon. Disney a confirmat si planurile de lansare, nu mai tarziu de vara aceasta, a unei serii de carti, haine, obiecte de petrecere si jucarii, papusi si accesorii Doctorita Plusica, fiind astfel cea mai rapida lansare pe piata de produse pentru prescolari.

Poate ca cel mai mare merit al serialului de pana acum este legat, din declaratiile oamenilor, de impactul pe care il are asupra lor in viata reala: pe de o parte, ofera premisele unui dialog in familie despre importanta unei vieti sanatoase si a compasiunii, pe de alta parte personajul principal Doctorita, de origine afro-americana reprezinta un model de urmat pentru copiii afro-americani.

Kanter ne dezvaluie: "Am primit nenumarate scrisori, e-mailuri, comentarii pe bloguri, de la mamici care spuneau ca totul s-a schimbat, sau chiar de la copii care spuneau ca vor sa se faca doctori atunci cand vor fi mari. Am avut reactii pozitive si din partea medicilor femei din Statele Unite, care au postat un colaj de fotografii cu medici femei de culoare si cu deviza: Noi suntem Doctorita Plusica devenita adulta. Suntem de-a dreptul incantati de reactiile de pana acum."

Nu uita sa vizionezi premiera serialului Doctorita Plusica pe 1 septembrie de la ora 9:45.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre