Emotii, lacrimi si stralucire la Teatrul Excelsior

/ / Modificat: 2012-11-22
Emotii, lacrimi si stralucire la Teatrul Excelsior

Luni, 18 iunie, la ora 11.00, se va ridica ccortina in eleganta sala a Teatrului Excelsior, teatru fondat si patronat spiritual de maestrul Ion Lucian. Ce anume se ascunde dincolo de cortina? Doua promotii – 1968 si 1969 - de actori si regizori ai Insitutului de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC, cum se numea inainte de ‘90 Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica).

Acest eveniment emotionant este organizat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, UNITER si Teatrul Excelsior.


Amfitrionii acestei intalniri de suflet vor fi actrita Paula Sorescu Lucian, absolventa a promotiei 1968 si profesorul universitar Alexandru Lazar.


Cele trei clase care au alcatuit promotia de actori ai anului 1968 au avut mentori de exceptie: Beate Fredanov, Octavian Cotescu, Ion Cojar, Constantin Codrescu, Costache Antoniu, Victor Moldovan. si cei care au urmat imediat dupa ei, promotia 1969, a fost calauzita de nume sonore ale scenei romanesti: Moni Ghelerter, Zoe Stanca, George Dem. Loghin, Dem. Radulescu, Adriana Pitesteanu, Ion Fintesteanu si Eva Patrascanu.


Cele doua clase de regie ale promotiilor ‘68 si ‘69 au fost indrumate de maestrii Radu Penciulescu, Mihai Dimiu, Lucian Giurchescu si Cornel Todea.


Destinul e necrutator si, din pacate, din cei peste 80 de absolventi ai celor doua promotii, 20 de colegi s-au ridicat la stele.


Ceremonia care va acompania acest eveniment va incepe la ora 9.30 cu un Te Deum, la Biserica ”Sf.Nicolae - Dintr-o Zi”, pastorita de Parintele Vasile, iar la ora 11.00, multi dintre cei care au absolvit cu brio in anii ‘68 si ‘69 vor fi strigati ca pe vremuri, din catalogul studentesc, de doua dintre marile spirite ale teatrului, regiei si pedagogiei romanesti: Sanda Manu si Adriana Pitesteanu. Cu aceasta ocazie speciala,  Profesorul Alexandru Lazar va inmana fiecaruia dintre participanti un album aniversar si o diploma de 40 de ani de teatru.

Dintre cei care vor raspunde prezent la strigarea catalogului ii aminitm pe actorii Mihaela Buta, Paula Bentz Fauci, Costel Constantiniu, Ana Maria Bodo Dominic, Constantin Ghenescu, Ion Haiduc, Aimée Iacobescu si Dorel Iacobescu, Florina Luican, Liliana Lupan, Petrica Lupu, Valeria Ogasanu, Mihai Niculescu, Paula Sorescu-Lucian, Emil Coseru, Gheorghe Marinca, Gelu Zaharia, Sorin Stratilat, precum si regizorii Magda Bordeianu, Anca Ovanez Dorosenko, Radu Boroianu, ca sa amintim doar cativa dintre ei.


Invitati de onoare la absolvirea celor 40 de ani de teatru sunt profesorul universitar Ion Tobosaru, Rectorul UNATC Adrian Titieni, precum si profesorii universitari Silvia Cucu si Gheorghe Ceausu.


Pentru Paula Sorescu- Lucian, sotia regretatului maestru Ion Lucian, capul de afis al celor mai importante montari de la Teatrul Excelsior, misiunea dubla de amfitrion al evenimentului si absolventa a promotiei 1968, va fi un moment unic si irepetabil, cum de altfel, va fi pentru toti cei prezenti in sala Teatrului Exclesior.


Am putea rezuma in trei cuvinte ziua de 18 iunie 2012 de la Teatrul Excelsior: emotii, lacrimi si stralucire.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Eveniment cultural Evenimente parinti

Articole recomandate

Citeste si despre