Copiii si parintii au inteles ca "Scoala te face mare"

/ / Modificat: 2009-09-28
Copiii si parintii au inteles ca





 

Timp de 3 luni, 7 zile din 7, Asociatia Telefonul Copilului a raspuns, la 116 111, tuturor sesizarilor primite in cadrul campaniei de constientizare "Scoala te face mare". Iar astazi, Asociatia Telefonul Copilului prezinta rezultatele finale ale apelurilor inregistrate din partea copiilor, parintilor, dar si a altor persoane care au dorit sa sustina dreptul la educatie al copiilor.  

"Apelul catre 116 111 nu ramane niciodata fara ecou. In urma sesizarilor inregistrate, sute de copii beneficiaza de dreptul la educatie. Copiii care au abandonat cursurile scolare au fost reincadrati intr-o forma de invatamant, iar 2 scoli din mediul rural, care urmau a fi inchise in urma unor decizii la nivel local, au ramas deschise pentru 16 elevi din satul Ichimenii Noi, judetul Botosani, precum si pentru 70 de elevi din satul Plesa, judetul Galati", a declarat Catalina Florea, Director Executiv, Asociatia Telefonul Copilului.

Asociatia Telefonul Copilului a sustinut campania "Scoala te face mare", organizata in parteneriat cu Asociatia Ovidiu Rom, oferind in cadrul acesteia servicii de informare, consiliere, indrumare si monitorizare a cazurilor care au necesitat interventia institutiilor abilitate.

Experienta indelungata acumulata de-a lungul parteneriatului intre Asociatia Telefonul Copilului si institutiile la nivel central si local, respectiv Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Inspectoratele Scolare, Inspectoratele Judetene de Politie, a asigurat interventia in cazurile semnalate. Alaturi de Asociatia Telefonul Copilului, o munca extraordinara a fost desfasurata de toate institutiile mentionate mai.

In cadrul campaniei "Scoala te face mare", conform bazei de date a Asociatiei Telefonul Copilului, la 116 111 a fost inregistrat un numar de 582 de cazuri, atat din partea copiilor, cat si din partea parintilor, rudelor, vecinilor.

Principala problema identificata a fost aceea a copiilor care au abandonat cursurile scolare si a celor care nu au frecventat niciodata scoala, solicitand prin apelul catre 116 111 integrarea / reintegrarea lor intr-o forma de invatamant.

Din cele 340 de cazuri inregistrate la 116 111 pentru aceasta problema, 134 au fost sesizate de copiii care doreau sa reia cursurile scolare si au solicitat informatii despre programul "A doua sansa". Cele mai multe apeluri in acest sens au fost inregistrate din mediul rural.

Cauzele abandonului scolar identificate au fost:

• lipsa resurselor financiare;

• exploatarea copilului prin munca;

• separarea parintilor;

• violenta in familie;

• locul de munca in strainatate al parintelui / parintilor sau chiar deplasarea in strainatate a copilului impreuna cu parintii.

Cele mai multe cazuri au fost inregistrate din Ilfov, Constanta, Prahova, Vaslui, Timis, Giurgiu, Bacau, Bucuresti sector 5.

128 de cazuri inregistrate in cadrul campaniei "Scoala te face mare" se refera la inscrierea copiilor la scoala generala. Cazurile au fost sesizate atat de parinti, cat si de rude, vecini, prieteni. Dificultatile intalnite de parinti in ceea ce priveste inscrierea la scoala generala au fost urmatoarele: copilul nu a efectuat anul pregatitor, scoala nu are locuri disponibile. Cele mai multe sesizari au fost inregistrate din Prahova, Constanta, Ilfov, Bucuresti sector 5, Bucuresti sector 3.

114 cazuri, insa, au fost sesizate de parintii care doreau sa inscrie copiii la gradinita. Principala problema intampinata de acestia a fost lipsa locurilor disponibile, iar cele mai multe astfel de cazuri au fost inregistrate din Bucuresti (toate sectoarele) si Ilfov.

116 111 este linia europeana de asistenta pentru copii, gestionata in Romania de Asociatia Telefonul Copilului si Romtelecom. Apelul catre 116 111 este oferit gratuit de Romtelecom si Cosmote.

28 septembrie 2009

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre