Bursa de Fericire, locul unde investitiile se traduc in sanse la viata

/ / Modificat: 2013-11-29
Bursa de Fericire, locul unde investitiile se traduc in sanse la viata

Joi, 28 noiembrie, la Banca Nationala, a avut loc deschiderea oficiala a Bursei de Fericire, o platforma on-line de strangere de fonduri pentru dotarea sectiilor de oncologie din spitalele romanesti. Evenimentul este o initiativa a Asociatiei Daruieste Viata, cu sprijinul Ogilvy&Mather.

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu, Lucian Mindruta, Paula Herlo, Tudor Chirila si avocatul Gabriel Biris au fost printre invitatii speciali ai evenimentului care a dat startul Bursei de fericire.

"In copilarie, fericirea o traiesti atunci cand primesti, dar pe masura ce crestem fericirea este traita atunci cand impartasesti", a declarat Lucian Mindruta, amfitrionul evenimentului.

Un moment emotionant a fost cel in care Paula Herlo a povestit despre un baietel bolnav de leucemie care dorea sa salveze lumea. "Din pacate, copilul a murit, dar prin acest proiect ne dorim sa reusim sa impiedicam cat mai multe finaluri de acest gen si de la anul sa vorbim de sanse la viata pentru unele persoane care, cu dotarile actuale din spitale, nu au parte de asa ceva", a marturisit Paula Herlo, presedinte onorific al Asociatiei Daruieste Viata.

Tudor Chirila a punctat ca fiecare dintre noi a contribuit la salvarea vietii unui caz punctual, insa la fel de important este sa ajuti la dezvoltarea unei infrastructuri in spitalele de oncologie, care sa ofere tratament la standarde europene tuturor copiilor, intrucat sumele platite pentru un singur pacient, tratat in strainatate, ar putea ajuta sute in Romania.

Avocatul Gabriel Biris le-a explicat celor prezenti la eveniment despre facilitatea fiscala, valabila inca din 2004, de a redirectiona pana la 20% din impozitul pe profit pe care il datoreaza statului catre o cauza sociala. "De anul acesta legea a fost imbunatatita si le permite firmelor sa isi planifice donatiile. Incepand din 2014, companiile pot dona sume care depasesc 20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 0,3% din cifra de afaceri, catre cauze sociale si cheltuielile vor fi deduse anul urmator", a explicat Gabriel Biris.

Ideea acestui proiect a pornit de la studiile care arata ca oamenii sunt mai fericiti atunci cand reusesc sa ii faca pe altii fericiti.

Rapoarte internationale plaseaza Romania pe un loc codas la capitolul fericire, dar fruntas in ceea ce priveste incidenta cazurilor de cancer. Bursa de Fericire este o modalitate prin care aceste statistici ar putea fi inversate.

In cadrul Bursei de Fericire oricine poate investi in dotarea sectiilor de oncologie din Romania, ceea ce va permite tuturor sa se implice direct in schimbarea modului in care sunt tratati pacientii care sufera de aceasta boala, din punct de vedere medical. Ceea ce diferentiaza acesta platforma de toate celelalte este transparenta totala, faptul ca donatorii vor vedea concret traseul banilor. Inca de la inceput, pe bursadefericire.ro vezi cat donezi, stadiile proiectului si finalitatea sa, care consta in vieti salvate. Absolut totul se face transparent, fiecare donator putand sa vada concret unde au ajuns banii donati.

Calitatea de actionar este accesibila atat persoanelor fizice, cat si juridice care doresc sa investeasca in proiectele dedicate centrelor oncologice din tara, prin achizitia de actiuni cu pret fix, disponibile in permanenta online pe portalul bursadefericire.ro. 

In cazul companiilor, acestea pot sa redirectioneze pana la 20% din impozitul pe profit pe care il datoreaza statului, catre Bursa de Fericire.

Echivalentul in bani al acestor actiuni este mai departe investit in echipament medical si in acest fel creste sansa de viata a bolnavilor.

"Centrele de oncologie din Romania au nevoie urgenta de modernizare, astfel incat copiii si adultii diagnosticati sa beneficieze de conditii de tratament la standarde europene. Avem cu totii nevoie de aceasta sansa, atat copiii care se lupta sa supravietuiasca, cat si romanii care isi cauta fericirea", a declarat Paula Herlo, presedinte onorific al Asociatiei Daruieste Viata.

Inca din 2009, membrii fondatori ai Asociatiei Daruieste Viata, Carmen Uscatu, Oana Gheorghiu si Bianca Voinescu, precum si presedintele onorific, Paula Herlo, au incercat sa contribuie la modernizarea sistemului medical din Romania. Proiectele derulate pana in prezent s-au materializat in strangerea a peste 3 milioane de euro. Proiectele finantate din aceasta suma au condus la crearea Centrului de excelenta in tratarea cancerului la copii, la Spitalul Louis Turcanu Timisoara, a triplarii capacitatii de transplant de celule stem a Romaniei prin construirea a 18 camere sterile la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu si Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, marirea capacitatii sectiei de neonatologie a Maternitatii Polizu, prin achizitia de aparatura performanta si incubatoare, contribuind la refacerea "Centrului Medical de Evaluare si Recuperare Cristian Serban, Buzias", dupa incendiul din mai 2012.

Prin proiectul actual, Bursa de Fericire, Asociatia Daruieste Viata isi doreste sa  schimbe perceptia despre filantropie si sa aduca in atentia companiilor importanta gestului de a redirectiona 20% din impozitul pe profit catre dotarea centrelor de oncologie.

Pentru a deveni actionar al Bursei de Fericire vizitati www.bursadefericire.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre