Basmele romanilor, volumul al V-lea

/ / Modificat: 2010-11-08
Basmele romanilor, volumul al V-lea

A fost odata ca niciodata... ca de n-ar fi, nu s-ar mai povesti, o lume a povestilor cu zane si eroi, balauri si Feti-Frumosi.

Jurnalul National iti aduce si in aceasta saptamana "Basmele romanilor" - o colectie nemuritoare pentru biblioteca familiei tale - 10 volume cu toate basmele povestite si nepovestite!

Volumul al V-lea al colectiei "Basmele Romanilor", de vineri, 12 noiembrie, cuprinde incantatoare povesti culese si prelucrate de N.D. Popescu si Mihai Eminescu, adevarate margaritare accesibile publicului larg dupa multa vreme in care au ramas pe un raft ceva mai ascuns al literaturii romane populare.

Printre preocuparile constante ale prolificului prozator N.

D. Popescu, unul dintre cei mai indragiti scriitori de la sfarsitul secolului al XIX-lea si nepublicat in volum de mai bine de o suta de ani, culegerea folclorului si mai cu seama a basmelor au jucat un rol de seama.

Astfel, cei care ii vor citi sau asculta istorisirile vor avea ocazia sa-i cunoasca pe Rosu imparat si pe Alb imparat, sa vada cum Iana Cosanzeana este salvata din ghearele temutului Vultur sau in ce fel se gaseste hac de cojocul infricosatoarei Sila Samodiva.

Printre eroii nazdravani ale caror vitejii sunt istorisite "din fir pana-n ata" se numara Spata-lata, Inima-putreda, Vasilica Viteazul sau nastrusnicul Sgamboiu.

Basmele culese de Mihai Eminescu, desi nu foarte numeroase, reprezinta totusi o marturie induiosatoare a atasamentului profund al poetului fata de traditii si folclor, de pretuire a radacinilor stramosesti viguroase si a graiului popular. Citind aceste povesti il veti cunoaste pe Calin-Nebunul, veti afla pataniile celui care porneste sa astupe Borta Vantului, care este taina Frumoasei Lumii sau cu ce daruri l-a blagoslovit Dumnezeu pe finul Sau Vasilie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Basmele romanilor

Articole recomandate

Citeste si despre