Asociatia Salveaza Vieti da startul campaniei Cifrele inseamna VIATA

/ / Modificat: 2012-11-23
Asociatia Salveaza Vieti da startul campaniei Cifrele inseamna VIATA

Orice companie poate redirectiona 20% din impozitul pe profit catre Salveaza Vieti

Obiectivul final al campaniei: 2 milioane euro

In luna decembrie, Asociatia Salveaza Vieti da startul campaniei “Cifrele inseamna VIATA”, dedicata strangerii de fonduri pentru dotarea centrelor de hematologie din Romania cu camere sterile.

In lipsa acestora, in timpul tratamentului, bolnavii de cancer pot contracta infectii ce le pot fi fatale. Aceasta initiativa va duce la cresterea ratei de vindecare a bolnavilor de leucemie si alte tipuri de cancere limfatice. Asociatia si-a propus construirea de camere sterile in 6 orase din Romania: Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, printr-un proiect ce totalizeaza suma de 2.000.000 EUR si care poate oferi dreptul la viata pentru 1000 de pacienti copii/adulti pe an.

Pentru strangerea sumei necesare, Asociatia a demarat o campanie de informare in privinta facilitatii fiscale prin care, in luna decembrie, orice companie din Romania poate redirectiona 20% din impozitul pe profit catre Asociatia Salveaza Vieti. Aceasta facilitate este putin cunoscuta in randul companiilor, astfel ca sume importante se pierd in bugetul de stat, desi ar putea sustine un domeniu in care statul esueaza: construirea unui sistem de sanatate performant.

Asociatia Salveaza Vieti are  experienta anilor 2009 si 2010, cand a strans 100.000 euro, respectiv 400.000 de euro, doar pe baza acestei facilitati. Toate detaliile pentru procedura de redirectionare se gasesc pe www.salveazavieti.ro.

„La un calcul simplu, constatam ca exista un potential de 300.000.000 EUR aferenti anului 2011, bani care ar putea fi redirectionati catre ONG-uri, printr-o procedura foarte simpla din punct de vedere contabil. Si nu exista indoiala ca initiativele ONG-urilor sunt mai multe, mai bine intentionate si mai bine implementate decat cele ale statului”, a declarat avocat Gabriel Biris, expert in fiscalitate, sustinator al campaniei.

„Cea mai frecventa cauza de imbolnavire si deces la pacientii cu cancer din Romania este infectia. Fiind tratati cu chimioterapie, radioterapie sau interventii chirurgicale, acestia au un risc crescut de a dezvolta infectii. In majoritatea centrelor din tara nu exista camere sterile, ci preventia si tratarea infectiilor se face in saloane cu cate 10 pacienti, cu toalete la comun, adevarate focare de infectie, ce reduc dramatic sansa la viata a pacientilor diagnosticati cu leucemii. Solutia: crearea unor centre standardizate pentru tratarea leucemiilor si a cancerelor limfatice la copii si adulti. Aceste centre ofera solutii de tratament la standarde internationale dupa ce diagnosticarea acestora se face in profunzime. Proiectul va crea premisele ca pacientii sa fie tratati corect, in tara lor, conform protocoalelor moderne. De aceea, facem apel la companiile din Romania, care pot, doar prin bunavointa, sa schimbe aceasta stare de fapt”, a completat Carmen Uscatu, Presedinte Salveaza Vieti.

In Romania, in lipsa unor registre nationale ale bolnavilor de cancer, se estimeaza ca in prezent sunt in jur de 5.000 de pacienti diagnosticati cu boli de sange si anual apar alte cateva sute de noi cazuri. In Romania, un copil cu cancer limfatic din doi moare, in timp ce in Europa 80% supravietuiesc.

In perioada decembrie 2010-martie 2011, Asociatia a strans peste 1.000.000 EUR, cea mai mare suma stransa vreodata printr-o campanie sociala in Romania, suma dedicata infiintarii primului Centru de Excelenta in diagnoza si tratamentul cancerului limfatic din Romania, la Clinica de Oncopediatrie Louis Turcanu din Timisoara. In urma proiectului „Nu ma ignora”, Asociatia a creat premisele ca pacientii sa fie diagnosticati corect, in timp ce proiectul 2011-2012 va crea premisele ca pacientii sa fie tratati corect, in tara lor, conform protocoalelor moderne.

Facebook Salveazavieti

Youtube CTRLSalveazaVieti

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre