Tu cat timp petreci alaturi de copilul tau?

/ / Modificat: 2010-04-30
Tu cat timp petreci alaturi de copilul tau?

Unul din doi copii beneficiaza de prezenta parintilor cel mult o ora pe zi, conform studiului comandat de Romtelecom, care sta la baza campaniei "Copil, caut timp. De petrecut cu parintii mei".


Unul din doi copii beneficiaza de prezenta parintilor cel mult o ora pe zi, conform studiului comandat de Romtelecom, care sta la baza campaniei "Copil, caut timp. De petrecut cu parintii mei".

Cu o traditie de aproape zece ani in sustinerea cauzei copilului, Romtelecom  initiaza acum campania "Copil, caut timp. De petrecut cu parintii mei" prin Fundatia Romtelecom pentru Romani, cu sprijinul Asociatiei Telefonul Copilului si site-ului www.copilul.ro, pentru a trage un semnal de alarma privind o problema actuala, a lipsei de timp si comunicare in relatia dintre parinti si copii. Aceasta problema a fost identificata in urma unui studiu realizat de Gallup la cererea Romtelecom.

"Studiul a fost initiat in urma rapoartelor Telefonului Copilului, care au evidentiat in 2009 o crestere a numarului de apeluri realizate de copii doar pentru a comunica cu cineva. Prin aceasta campanie ne propunem nu numai sa atragem atentia asupra unei probleme care, desi nu pare evidenta, afecteaza o intreaga generatie de viitori adulti, dar si sa gasim impreuna solutii simple pentru crearea unor relatii "vii" intre parinti si copii", a declarat Cristina Popescu, Director Relatii Publice Romtelecom.

Parintii, cel mai important model pentru copii

Rezultatele studiului au mai aratat ca doar 1 din 4 copii petrece mai mult de 5 ore cu acestia la sfarsit de saptamana. Parintii a 38% dintre cei mici nu se joaca decat rar sau niciodata cu acestia, chiar daca aceasta activitate este cea mai des mentionata intre preocuparile copiilor in relatia cu adultii.

Cele mai importante subiecte de discutie pentru copii cu parintii lor sunt scoala (27%), planurile de viitor (10%) si problemele, sentimentele si dorintele (9%). Cei mici vorbesc rar sau niciodata cu parintii despre planurile lor in proportie de 31%, despre sentimentele pe care le au (26%) sau despre problemele pe care le au (16%).

In ciuda variatelor modele la care copiii sunt expusi, fie ca este vorba de profesori, vedete, sportivi sau alte persoane cunoscute, parintii sunt de departe cele mai valorizate modele pentru cei mici. De asemenea, studiul a aratat ca exista diferente considerabile intre asteptarile copiilor privind activitatile comune pe care si-ar dori sa le aiba cu parintii si ceea ce se intampla de fapt. Astfel, asteptarile care sunt mult mai mari decat experienta reala sunt legate de rezolvarea temelor, excursiile si joaca impreuna.

O analiza comparativa pe regiuni arata faptul ca in Moldova copiii au cel mai ridicat interes sa discute cu parintii despre scoala, in comparatie cu cei din Muntenia sau Transilvania. In plus, studiul a relevat ca micutii din mediul rural manifesta un interes mai mare decat cei din mediul urban pentru a discuta despre probleme legate de scoala.

Copilul tau vrea sa iti vorbeasca! Asculta-l!

"Multi dintre adultii de azi sunt prea preocupati sa fie parinti buni, responsabili, care ofera, dar uita sa fie atenti la ce si-ar dori copilul sa primeasca. Si nu pot afla ce isi doreste acesta daca nu petrec in mod activ si real timp cu el, daca nu au rabdarea ca el sa puna intrebari. Copilul are nevoie sa petreaca timp separat cu fiecare parinte si timp cu ei impreuna. Si cand nu poate primi asta are cel putin nevoie de adulti cu care sa creeze relatii semnificative. De la nastere copilul cauta in permanenta sa se conecteze la ceilalti, pentru ca asa si-a inceput viata, 9 luni a fost conectat la mama lui. Cand nu reuseste sa se conecteze cu parintii, cauta in alta parte si daca este in continuare descurajat ajunge sa fie convins ca nu-i destul de bun sa fie luat in seama" spune Anda Pacurar, psihoterapeut, colaborator in campania aflata in desfasurare.

O parte dintre copiii care se simt singuri aleg sa apeleze la Asociatia Telefonul Copilului care ofera consiliere celor mici in situatii dificile. Organizatia este sustinuta de aproape 10 ani de Romtelecom.

O voce "mica" poate semnala o problema mare

"Problemele pe care le au copiii care apeleaza numarul  116 111 sunt legate in cea mai mare parte de nevoia de comunicare, a carei lipsa poate ascunde diverse forme de abuz asupra lor. Incurajam parintii sa isi asculte copiii, pentru ca o voce "mica" poate semnala o problema mare. Ceea ce au copiii de spus trebuie auzit. De toata lumea. Dar mai ales de cei de care copii au cea mai mare nevoie: parintii", adauga Catalina Florea, Director Executiv Asociatia Telefonul Copilului.

"Prin implicarea in proiectul 'Copil, caut timp. De petrecut cu parintii mei' ne dorim sa incurajam parintii sa descopere forme de comunicare atractive si interactive prin care sa relationeze cu copilul. Pe masura ce cresc, copiii sunt tot mai dornici sa isi exprime parerea si sa-si povesteasca experientele, iar ce poate fi mai minunat decat momentele in care regasesc in parinte un prieten apropiat",  a declarat Monica Martagiu, Project Manager www.copilul.ro.

Campania se desfasoara in perioada 28 aprilie-15 iunie si cuprinde executii video, audio si un site dedicat.



Pe parcursul campaniei, psihoterapeutul Anda Pacurar va oferi sfaturi pe timpimpreuna.ro, pe forumul copilul.ro si in cadrul unor intalniri online live.

Mai multe detalii despre campanie si grafice extrase din studiu sunt disponibile pe site-ul www.timpimpreuna.ro.

30 aprilie 2010

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre