Accesul la educatie este unul dintre cele mai incalcate drepturi ale copiilor cu dizabilitati

/ / Modificat: 2012-08-24
Accesul la educatie este unul dintre cele mai incalcate drepturi ale copiilor cu dizabilitati

Alege sa fii altfel. Asculta-le vocea.

Te-ai gandit vreodata cum arata un ghiozdan pregatit de scoala, dar care totusi nu paraseste raftul din dulap?

Te-ai gandit vreodata ce simte o mama care la inceputul fiecari toamne mai cumpara un penar. Acum cu Hello Kitty, la anul cu Hannah Montana, poate aduce mai mult noroc?!

Nu, cu siguranta nu ai facut-o. Si nu pentru ca nu ai vrut, ci pur si simplu pentru ca nu ai avut de ce sa o faci. Pentru ca te afli de partea insorita a unui hotar invizibil care separa prin prejudecati asa zisa normalitate de dizabilitate.

In Romania traiesc cateva sute de mii de copii cu dizabilitati. Peste 50.000 cu Sindrom Down si autism. Ei nu sunt primiti in gradinite sau scoli si traiesc ascunsi la marginea societatii si a uitarii. Nu exista programe de interventie timpurie (logopedie, terapie ocupationala, ergoterapie) care sa-i sprijine sa devina independenti, desi potentialul lor este imens.

Copiii cu dizabilitati nu sunt bolnavi, nu sunt molipsitori si mai mult decat atat pot deveni adultii independenti de maine asa cum o dovedesc mii de cazuri din lumea intreaga.

Dizabilitatea nu este o boala, ci o forma de diversitate. Un cromozom in plus (Sindrom Down) nu este molipsitor si nici nu alieneaza ratiunea, ci doar il face pe copilul de langa tine "diferit": invata mai incet sau altfel, descifreaza tainele comunicarii verbale mai greu, dar iubeste neconditionat.

Fa primul pas. ALEGE SA FII ALTFEL.

www.cedcd.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre