70 de vacute au zburat din Irlanda pentru copiii orfani din Romania

/ / Modificat: 2011-10-31
70 de vacute au zburat din Irlanda pentru copiii orfani din Romania

Un avion special a transportat 70 de vaci de rasa, din Irlanda pana in tara noastra, pentru a fi integrate intr-un program de asigurare a hranei pentru copiii unui orfelinat din Oradea si zeci de familii din judetul Cluj.

In premiera pentru Romania, animalele, aduse de catre Fundatia Heifer Romania in parteneriat cu Fundatia Bothar Irlanda, au aterizat pe aeroportul din Timisoara vineri, 28 octombrie 2011, ora 13.15. Dupa un zbor de 3 ore si jumatate, animalele au aterizat cu bine la Timisoara, unde au fost debarcate in tiruri speciale. Vacutele au ajuns pe roti la Caminul Felix din Oradea unde vor sta 21 de zile in carantina, dupa care vor fi daruite beneficiarilor.

Vacile provin din rasa Holstein Friza si sunt aduse in Romania pentru a asigura necesarul de lapte copiilor institutionalizati si familiilor fara venituri. Proiectul are la baza doua principii dupa care functioneaza cele doua fundatii: "Helping people to help themselves" – "Ajutam oamenii sa se ajute singuri" si "Passing on the gift" – "Dar din dar".

"Din 1997 de cand activam in Romania, am adus multe animale care au ajuns la peste 65.000 de copii si familii nevoiase. Dar niciodata pe calea aerului. Este o premiera care ne bucura enorm pentru ca faciliteaza o data in plus continuarea programelor noastre de ajutorare a copiilor orfani si a familiilor care traiesc la limita subzistentei", a declarat Calin Sahleanu, director de programe la fundatia Heifer Romania.

"Cu toate ca nu este foarte usor sa aduci animale pe calea aerului, va promit ca acesta este doar inceputul. Vom mai organiza si alte transporturi de acest fel pentru sprijinul familiilor nevoiase", a declarat David Maloney, director executiv Bothar Irlanda.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a fost prezent la acest eveniment si s-a declarat un sustinator al acestor proiecte. "Ii cunosc pe fermierii romani si, chiar daca nu ii egalam pe irlandezi in septel, putem discuta cu ei sa faca si ei astfel de gesturi prin care sa doneze un animal si sa ii ajute pe cei nevoiasi. (…) Se stie ca sunt multe restrictii in ceea ce priveste transportul terestru, potrivit normelor europene, iar aceasta este o cale pentru a putea transporta fara sa fie o contradictie cu aceste prevederi", a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

Fiecare prima vacuta nascuta va fi donata pentru a ajuta si alti copii

20 dintre vacute vor ramane la orfelinatul Caminul Felix din Oradea, in cadrul proiectului "Milk for orphans" – "Lapte pentru orfani". Aici, urmand principiul "dar din dar", fiecare dintre cei 20 de copii care vor primi in ingrijire o vaca va trebui sa daruiasca prima femela nascuta altui copil orfan care se va ocupa de ingrijirea ei. Acesta, la randul sau, va darui mai departe prima junica obtinuta de la vaca sa.

Cele 20 de juninci provin de la o inchisoare din Irlanda (Shelton Abbey Prison) unde au fost ingrijite dupa conceptul "open prison": persoanele aflate aici au libertate de miscare si se ocupa cu cresterea animalelor.

Prelucrarea laptelui va fi asigurata de "Asociatia Crescatorilor de Animale din Corusu", a carei instalatie de prelucrare a laptelui a fost construita si echipata cu sprijinul fundatiei Heifer Romania.

Restul de 50 de vaci vor ajunge la familii nevoiase din apropierea orasului Cluj (comuna Rasca, la 90 km de Cluj).

Majoritatea familiilor asistate prin acest proiect nu au nici un venit permanent, traind de pe urma unei gospodarii mici, de subzistenta. Prin intermediul fundatiei Heifer Romania, acestea au acum posibilitatea sa-si castige mai usor hrana zilnica avand in ingrijire vaci din rasa Holstein Friza, recunoscuta pentru productia ridicata de lapte si adaptabilitatea rapida la conditii climatice diferite.

Si aceste familii vor urma principiul de baza al Heifer International, "Passing on the gift - Dar din dar", fiecare dintre ele donand, la randul lor, primele femele obtinute de la animalele primite. In acest fel, darul initial se va multiplica, iar lantul beneficiarilor va creste. De asemenea, fiecare familie care va primi in ingrijire o vaca in cadrul acestui program va dona cate 300 l lapte pentru copiii din orfelinatele situate in partea centrala si de vest a Romaniei.

Despre Heifer Romania

Heifer International este o organizatie umanitara, care de mai bine de 65 de ani ofera asistenta comunitatilor sarace, din peste 120 de tari ale lumii, pentru a pune capat foametei si saraciei, in vederea imbunatatirii vietii si a protejarii mediului inconjurator. Heifer Romania este una din filialele Heifer International, face parte din divizia pentru Europa Centrala si de Est, si deruleaza proiecte in Romania, Republica Moldova si Bulgaria.

Pentru mai multe detalii despre Heifer International puteti accesa: www.heifer.org, www.heifer.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre