400 mii euro pentru copiii cu cancer limfatic

/ / Modificat: 2011-01-13
400 mii euro pentru copiii cu cancer limfatic

Asociatia Salveaza Vieti a strans peste 400.000 de euro pentru copiii bolnavi de cancer limfatic.

Prima parte a campaniei a fost adresata companiilor din Romania. Incepand cu luna ianuarie 2011, asociatia demareaza a doua parte a campaniei, destinata persoanelor fizice. Obiectivul final este suma de 1 milion de euro.

In luna decembrie 2010, Asociatia Salveaza Vieti a obtinut donatii in valoare de peste 400.000 de euro in urma campaniei dedicate infiintarii primului Centru de Excelenta in diagnoza si tratamentul cancerului limfatic din Romania, la Clinica de Oncopediatrie Louis Turcanu din Timisoara. Cea mai mare parte a sumei a rezultat in urma redirectionarii de catre companii a 20% din impozitul pe profitul aferent anului 2010, circa 300 de firme, majoritatea IMM-uri, si 80 de persoane fizice contribuind la strangerea fondurilor.

In perioada 15 ianuarie-31 martie 2011 se va desfasura a doua parte a campaniei, cu sprijinul Fundatiei Vodafone Romania, prin care orice persoana va putea dona 2 euro prin SMS, la numarul 858, gratuit in orice retea de telefonie mobila (nu se percepe TVA).

20% din impozitul pe profit al firmei tale, un ajutor pentru copii

"Prin aceasta campanie am scos la iveala o facilitate a codului fiscal de care firmele mici si mijlocii nu stiau. Pentru mediul de afaceri, informatia despre 20% este un fel de E112 pentru oamenii bolnavi. Aceasta facilitate a demonstrat ca poate salva vieti. Ne-am bucurat foarte mult sa vedem atat de multi oameni de afaceri responsabili, care au ales sa redirectioneze banii catre un proiect concret in loc sa-i trimita in gaura neagra a statului. Promitem tuturor celor care au ajutat la strangerea fondurilor ca vor vedea cat de curand posibil rezultatele contributiei lor. Multumita lor suntem aproape la jumatatea drumului, vom atinge mai usor obiectivul de 1 milion de euro si astfel ne vom putea indeplini promisiunea catre copiii bolnavi de cancer, care asteapta de la noi o sansa in plus la viata", a declarat Carmen Uscatu, Presedinte Salveaza Vieti.

"Pe langa suma colectata, cred ca am mai inregistrat o reusita - am atras atentia asupra posibilitatii de a redirectiona 20% din impozitul pe profit, o facilitate foarte putin cunoscuta de catre firmele din Romania, dar cu potential urias, ceea ce am si dovedit prin strangerea acestei sume impresionante in doar o luna. Vom continua sa promovam aceasta facilitate, pana cand va deveni o practica fireasca pentru orice companie, mai ales ca redirectionarea se poate face oricand in timpul anului. Conform expertilor in fiscalitate, exista in Romania 400 de milioane de euro care ar putea fi folositi in proiectele derulate de ONG-uri. Companiile au, practic, posibilitatea de a face donatii de mii de euro, fara absolut niciun efort si sunt sigura ca nu este nevoie decat de informare pentru o schimbare vizibila de atitudine", a completat Oana Gheorghiu, Vicepresedinte Salveaza Vieti.

Rata de succes in tratarea cancerelor de sange la copii si adolescenti se situeaza sub 50% in Romania, fata de peste 80% in UE. Cauza acestei situatii este lipsa sau precaritatea mijloacelor de diagnosticare in profunzime a tipurilor de cancer, investigatii esentiale pentru stabilirea tratamentului potrivit. Pe langa diagnostic, in etapa tratamentului este vitala existenta camerelor sterile, in care pacientii trebuie izolati atunci cand imunitatea scade dramatic in urma chimioterapiei. Existenta unei astfel de incaperi inseamna, in medie, 30 de copii salvati in fiecare an.

Clinica de Oncopediatrie de la Timisoara a fost construita si dotata aproape in intregime prin efortul echipei doamnei prof. dr. Margit Serban care, in anul 2002, realiza pentru prima oara in Romania transplantul de celule stem de la un donator inrudit pentru un copil bolnav de leucemie. Dr. Serban a reusit sa convinga asociatii umanitare din Germania si Austria sa sprijine acest spital, iar investitiile asociatiilor umanitare straine au totalizat pana acum peste 4.000.000 de euro. Spitalul este in continuare sustinut din strainatate, iar medicii de aici reusesc sa trateze anual, in conditii peste nivelul mediu al spitalelor din Romania, mai mult de 350 de copii si adolescenti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre