15 Mai, Ziua Internationala a Familiei

/ / Modificat: 2009-05-13
15 Mai, Ziua Internationala a Familiei

Familia inseamna mult mai mult decat un cuplu cu copii care impart un anume spatiu locativ si un buget financiar.


Familia inseamna mult mai mult decat un cuplu cu copii care impart un anume spatiu locativ si un buget financiar.

Familia este dragoste, respect reciproc, respectarea si sustinerea dreptului fiecaruia la evolutie, libertate, copilarie si educatie sanatoase, intrajutorare, convietuire si suport laolalta cu transmiterea peste generatii a traditiilor culturale.

In variate zone de pe glob, saracia, deficientele programelor educationale, conflictele armate, dar si factori psihosociali individuali fac ca aceste valori sa lipseasca adesea facand loc neputintei sau chiar abuzurilor de tot felul.

Membrii familiei sufera, copii nu au sansa de a se dezvolta normal intr-un mediu sanatos. Violenta in familie, privarea de libertate, abuzul prin neglijenta, abuzul sexual si alte forme de abuz, sunt fenomene foarte raspandite si soldate cu urmari din cele mai nefericite.  

Organizatia Natiunilor Unite a declarat anul 1994 Anul International al Familiei tocmai pentru a initia si sustine un plan global de masuri care sa vina in ajutorul familiei. Apoi, incepand cu 1995, s-a sarbatorit anual in data de 15 mai Ziua internationala a Familiei.

Problemele familiei in tara noastra

In Romania, cele mai frecvente probleme ale familiei sunt violenta asupra femeii sau, mai rar, asupra barbatului, abuzul sexual asupra unuia dintre parteneri, violenta asupra copiilor, abuzul prin neglijenta, abuzul emotional si sexual asupra copilului.

Cauzele specifice tarii noastre sunt in principal saracia si lipsa educatiei. Dar de multe ori necunoasterea propriilor drepturi, necunoasterea unor norme dupa care trebuie sa se desfasoare viata de cuplu (de exemplu unele femei nu constientizeaza ca sunt abuzate sexual crezand ca asa trebuie sa fie relatia), frica, neincrederea in institutiile care asigura ajutor, lipsa informatiilor in ce priveste existenta acestor institutii si ce servicii ofera ele, duc la persistenta pe durate de ani de zile a problemelor.  

Se apropie ziua de 15 mai. Sa ne amintim cu aceasta ocazie cat de importanta este familia, sa ne bucuram impreuna si sa ajutam cum putem (informatii, suport) pe cei ce au dificultati in viata lor de familie.

Fiecare judet, si pentru Bucuresti, fiecare sector gazduieste filiale ale Directiei pentru Protectia Copilului. Numeroase organizatii si fundatii care asigura asistenta in special femeii si copilului care au suferit abuzuri, functioneaza in Romania: Organizatia Salvati Copiii, Centrul Artemis de consiliere impotriva abuzului sexual si violentei si multe alte centre de asistenta si refugiu pentru victimele violentei domestice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre