12 iunie, Ziua Mondiala impotriva Exploatarii Copiilor prin Munca

/ / Modificat: 2009-06-12
12 iunie, Ziua Mondiala impotriva Exploatarii Copiilor prin Munca





   

Cu ocazia "Zilei Mondiale impotriva Exploatarii Copiilor prin Munca"(12 iunie), Salvati Copiii anunta derularea campaniei "Implica-te in combaterea cersetoriei", in colaborare cu Biroul International al Muncii – Programul International pentru Eliminarea Muncii Copiilor (ILO-IPEC), Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB) si Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti (DGPMB).

Obiectivele campaniei sunt de a oferi informatii privind cauzele reale si consecintele exploatarii copiilor care cersesc si de a lansa un apel catre cetateni pentru o implicare activa in protectia acestora.

In urma interventiei celor care vor sesiza cazurile de copii exploatati prin munca, toti copiii vor primi un sprijin specializat individualizat (protectie, consiliere si educatie) in scopul integrarii sociale si scolare. Totodata, campania incurajeaza populatia sa urmareasca acest proces, interesandu-se periodic de modul in care s-a imbunatatit situatia copilului.

"Incepand din 5.06.2009 – Salvati Copiii sprijina extinderea programului de lucru al serviciului dedicat protectiei copiilor strazii din cadrul DGASMB – Telefonul de urgenta 0800 821 218 si echipa stradala de interventie, in fiecare zi lucratoare de la ora 17:30 la 21:30", declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte executiv.

Peste 70 de voluntari si copii beneficiari ai programelor Salvati Copiii, precum si 75 specialisti din cadrul organizatiei si directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului vor distribui, in cursul zilei de 12 iunie, in 20 zone din Bucuresti, Constanta si Iasi, materiale informative cu numerele de telefon la care orice persoana care doreste sa se implice poate sesiza cazurile identificate.

In Bucuresti, campania este derulata in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti si cu sprijinul politistilor de proximitate din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti. Punctul central al campaniei va fi in Piata Universitatii (parcul de langa Spitalul Coltea), intre orele 10 si 14.

Din perspectiva drepturilor copilului, cersetoria reprezinta una dintre cele mai grave forme de exploatare prin munca a copilului, indiferent de motivatiile parintilor sau adultilor carora le sunt incredintati copiii.

Cersetoria nu reprezinta un comportament anti-social, ci mai degraba un rezultat al excluderii sociale prin acces limitat la servicii sociale sau educationale pentru copilul care cerseste sau familia acestuia.

Din punct de vedere juridic, Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului prevede pedepse cu inchisoarea pana la 7 ani pentru persoanele care obliga copiii sa cerseasca, iar Codul Penal prevede pedepse cu  inchisoare de la 3 la 15 ani pentru infractiunea de rele tratamente aplicate copiilor.

"Oferirea de bani copiilor care cersesc nu rezova problemele cu care familiile acestora se confrunta,dimpotriva duce la  continuarea exploatarii lor de catre adultii care, nemaifiind motivati sa caute alte solutii pentru supravietuire mentin copiii in aceeasi stare de degradare sociala si morala care le afecteaza dramatic copilaria si, prin abandonul scolar, le limiteaza sansele la o viata decenta. Timpul si atentia noastra sunt resursele cu adevarat importante pentru copiii exploatati economic" a declarat Liliana Bibac, coordonatorul programului.

Tot in data de 12 iunie, Salvati Copiii lanseaza  in cadrul evenimentului organizat de catre ANPDC si ILO la Palatul Parlamentului, in sala Drepturilor Omului, rezultatele cercetarii Estimarea numarului de copii ai strazii in Bucuresti, Brasov si Constanta.

Salvati Copiii deruleaza, din anul 1991, servicii de asistenta sociala si medicala, reintegrare scolara si consiliere psihologica a copiilor strazii prin activitati desfasurate atat prin sprijin direct acordat copiilor si familiilor cat si prin dezvoltarea capacitatii institutiilor partenere.

In prezent, aceste programe se dezvolta in cadrul celor 16 centre educationale dezvoltate in orasele Bucuresti (4 centre), Iasi, Resita, Timisoara, Targoviste, Petrila, Cluj-Napoca, Bistrita,  Craiova, Targu Mures si Focsani, Constanta si Topoloveni.  2050 de copii si parintii lor au beneficiat de serviciile oferite in cadrul centrelor in 2008, acestia adaugandu-se celor 3400 de copii care deja au parcurs traseul educativ din "scolile" Salvati Copiii.

Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre