Semnificatia dovleacului de Halloween

/ / Modificat: 2015-10-23
Semnificatia dovleacului de Halloween

Dovleacul este cel mai popular simbol al Halloweenului. La baza istoriei dovleacului sculptat de Halloween sta o legenda cunoscuta in limba engleza ca "Jack-o'-lantern" (Povestea lanternei lui Jack), care isi are originile in cultura irlandeza. Afla povestea lui Jack si de ce nu trebuie sa lipseasca dovlecii sculptati si luminati din casa ta in seara de 31 octombrie!

Povestea lanternei lui Jack

Stim cu totii ca, dincolo de costumatie, sculptarea dovleacului de Halloween ramane una dintre cele mai distractive si captivante activitati ale acestei sarbatori. Copiii se bucura sa ii sculpteze si decoreze in forme dintre cele mai caraghioase si sa-i vada "aprinsi" la lasarea intunericului, dar foarte putini dintre ei stiu care este semnficatia acestui simbol al sarbatorii.

Obiceiul de a sculpta si "aprinde" dovleci de Halloween izvoreste dintr-o poveste straveche, de origine irlandeza. Este vorba de povestea lanternei lui Jack. Sorgintea obiceiului de a pune lumanari in dovleci, pentru a-i "aprinde", porneste de la un barbat haios, dar betiv, pe nume Jack, care a reusit sa pacaleasca diavolul (Satana) sa urce intr-un copac. Pentru a-l impiedica sa coboare, Jack a sculptat o cruce in trunchiul copacului, apoi a ajuns la o intelegere cu acesta. Jack i-a fagaduit Diavolului ca il va lasa sa coboare din copac doar daca ii promite ca nu il va bantui sau ispiti niciodata. Zis si facut! Aceasta intelegere incheiata intre Jack si Satana nu s-a dovedit a fi de bun augur pentru barbat.

Dupa ce Jack a murit, sufletul lui a ramas blocat pe "drumul" dintre Rai si Iad, intrucat niciuna dintre aceste lumi nu l-a primit in ea. Iadul nu i-a permis accesul, din cauza legamantului incheiat cu Satana, iar Raiul nu i-a deschis portile, din cauza numeroaselor pacate pe care le-a facut in lumea celor vii. Singurul lucru pe care sufletul lui Jack l-a primit a fost un taciune aprins, care sa ii lumineze calea intunecata dintre Iad si Rai. Legenda spune ca, de atunci, Jack a fost "condamnat" sa rataceasca pe drumul dintre cele doua lumi, alungand spiritele rele din calea lui, in speranta ca isi va castiga dreptul de a fi primit in Paradis.

Taciunele aprins este lanterna care i-a inspirat pe irlandezi sa dea nastere traditiei de a sculpta si lumina napi in noaptea care face trecerea intre luna octombrie si noiembrie.  

La inceput a fost napul, apoi dovleacul

Dovleacul nu a fost dintotdeauna simbolul Halloweenul. La inceputuri, scotienii si irlandezii foloseau napii pentru a-i sculpta si transforma in felinare. Se spunea ca aceste "felinare" luminau sufletele mortilor in Ziua Tuturor Sfintilor. In unele zone din Marea Britanie si Irlanda, napul mai era inlocuit si cu gulii sau sfecla.

Napul a fost inlocuit cu dovleacul mult mai tarziu, de catre imigrantii care au patruns in America de Nord, principalul motiv fiind acela ca erau mai mari, mai usor de gasit si mai simplu de modelat. Dovleacul a prins roade in cultura americana in anul 1837 si, la inceput, nu a fost asociat cu Halloweenul, ci cu vremea recoltelor, fiind considerat un simbol al bogatiei. Modelarea dovlecilor a inceput sa patrunda printre traditiile de Halloween abia la sfarsitul secolului al 19-lea.

Obiceiul a fost preluat apoi in toata lumea, iar traditia spune ca toti cei care au in casa dovleci cu lumanari aprinse in ei sunt feriti de spiritele rele care bantuie nestingherite in noaptea de Halloween.

Halloweenul este considerata noaptea tuturor mortilor si putina lume stie ca este o sarbatoare care celebreaza sufletele acestora. Cele mai multe persoane asociaza Halloweenul doar cu dovlecii, costumele si decorurile infricosatoare, fiind un motiv de distractie, dar sarbatoarea are, de fapt, o puternica incarcatura spirituala. La origini, era un un festival al celtilor, in care se celebra coborarea mortilor pe pamant.  

Tu obisnuiesti sa sculptezi dovleci in noaptea de Halloween? Ai grija sa respecti traditiile acestei zile impreuna cu familia ta? Spune-ne ce faceti voi de Halloween si cum marcati aceasta sarbatoare in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Traditii Halloween

Articole recomandate

Citeste si despre