Frica de Halloween la copii

/ / Modificat: 2015-10-23
Frica de Halloween la copii

Halloween-ul este o sarbatoare care presupune multa imaginatie si distractie. Dar daca este primul din viata copilului tau este posibil sa te lovesti de reactii mai mult de frica decat de amuzament.

Cum ii explici copilului tau ca nu are de ce sa se teama de Halloween in ciuda celor mai infricosatori monstrii pe care ii vede la fiecare pas? Iata un prilej bun de a vorbi cu micutul tau despre frica.

Greseli pe care le fac parintii cu copii lor de Halloween

Parintii incearca adesea sa foloseasca logica in discutiile despre frica la copii. Oricat de insignifianta sau nejustificata ti s-ar parea frica copilului tau, trebuie sa fii constienta ca el o resimte intr-un mod foarte real.

    Daca ii spui "nu are de ce sa iti fie frica" sau "fantoma nu iti face nimic" nu vei reusi sa ii atenuezi frica. 

    Deprecierea sau ignorarea fricii copilului este o alta greseala des intalnita in anumite familii. Daca il desconsideri spunandu-i "nu fi caraghios, nu iti vor face niciun rau", nu vei rezolva mare lucru. Dimpotriva, daca micutul tau vede mosntrii, fantome si vrajitoare pe care el le percepea pana atunci ca fiind personaje rele (din povesti), iar acum tu ii spui ca nu ii vor face nimic si ca sunt inofensive, acesta va fi indus in eroare.

    Unii parinti aplica principiul "cui pe cui se scoate" in depasirea fricii copilului lor. Ei imping astfel limitele fricii mult prea mult si incearca sa "trateze" frica tot cu frica. Daca observi ca micutul tau s-a speriat doar de la costumul tau de vrajitoare, atunci nu incerca sa il duci la o petrecere unde va intalni numai monstri. Anxietatea lui se va intensifica si nu se va mai simti in siguranta alaturi de tine si se va simti neinteles. El isi va pierde increderea in tine.

    Studiile au evidentiat de-a lungul timpului ca parintii care isi protejeaza in exces copiii fac o mare greseala. Acestia vor deveni pe masura ce cresc si mai anxiosi si tematori la orice miscare din jur. Asadar, nu incerca sa nu sarbatoresti de Halloween doar pentru a-l proteja sa nu se sperie. Ii vei face mai mult rau decat bine.

      Cum ajuti copilul sa depaseasca frica de Halloween?

      Vorbeste cu el despre semnificatia Halloween-ului!

      Nu poti sa pretinzi sa nu ii fie teama daca nu stie la ce sa se astepte. Daca se trezeste dintr-o data in casa cu toate personajele despre care si-a creat impresia ca sunt rele, nu se va simti prea confortabil. Povesteste-i cu mai multe zile inainte despre ce este Halloween-ul si incepe sa tatonezi terenul pentru pregatiri.

      Pune-l in garda inainte de Halloween!

      Repeta cu el inainte cu cateva zile de Halloween diverse elemente ale acestei sarbatori cu care s-ar putea confrunta.

      Binecunoscutul "buhu-huuu", "ne dati ori nu ne dati", tipatul copiilor pe care il va auzi des in acea zi sunt doar cateva exemple. In acest fel, copilul va stii la ce sa se astepte si nu se va speria.

      De asemenea, pregatirea costumului copilului il va face sa isi dea seama ca este vorba doar de o deghizare si ca si ceea ce va vedea in acea zi va fi doar o farsa si nu adevarate personaje monstruoase.

      Pune accentul mai mult pe distractie si nu pe farse si monstri!

      Vorbeste cu el si incearca sa ii pui in lumina partea frumoasa si distractiva a acestei sarbatori si nu partea intunecata: vorbeste-i despre dulciurile pe care le poate primi, despre costumul lui cu care va impresiona ceilalti copii si despre ce alte lucruri amuzante va vedea: dovleci, ornamente etc.

      Ai incredere in el!

      Daca ii acorzi un vot de incredere, el va simti ca detine controlul asupra situatiei si are incredere ca nu il vei lasa sa pateasca ceva rau.

      Copiii au mare incredere in parinti, iar daca tu ii spui ca poate sa faca ceva pentru nu se intampla nimic si il ajuti sa experimenteze diverse situatii, se va simti mult mai confortabil. Fii alaturi de el, dar lasa-l sa exploreze si sa controleze singur anumite situatii!

      Pastreaza lumini in casa si in jurul lui!

      Chiar daca intunericul este farmecul Halloween-ului, pastreaza totusi in jurul lui lumina. Intunericul, alaturi de diversi mosntruleti deghizati s-ar putea sa fie prea mult pentru copilul care experimenteaza pentru prima oara aceasta sarbatoare.

      Lasa luminile aprinse sau semiaprinse si da-i si lui o mica lanterna amuzanta pentru a se simti mai confortabil.

      Foloseste-te de imaginatia si creativitatea lui!

      Copiii au o imaginatie foarte bogata si extrem de usor de modelat. Daca vede un monstrulet si se sperie, spune-i mereu sa isi aduca aminte din povesti ca binele va invinge mereu si ca el are puterea sa ii faca sa dispara si ca nu trebuie sa ii fie frica.

      Foloseste-te de astfel de exemple spunandu-i unei fetite ca ea e zana cea buna si ca nu i se poate intampla nimic, pentru ca este protejata, nici macar paianjenul mare din fata ei nu ii va face rau. Incurajeaza-o sa se apropie pentru a constata acest lucru! Va capata mai multa incredere in ea!

      Copilul mic are foarte multe temeri. Insa acestea se aprofundeaza si capata proportii doar daca acestea nu sunt discutate cu el si in acest fel depasite. Halloween-ul reprezinta o oportunitate nemaipomenita de a discuta cu micutul despre frica si ce implica ea.

      Daca va stii cum sa treaca peste aceasta problema, atunci nivelul lui de anxietate si temerile vor fi evitate cand se va confrunta cu fantomele, vrajitoarele si scheletii pe care ii va intalni in cale in ziua de Halloween.

      O discutie prealabila despre teama de monstruleti si alte aratanii te ajuta sa eviti situatia in care vrei sa te joci cu el iesind din sifonier si strigand "Booooo", iar va reactiona plangand si tipand ore in sir.

      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

      Taguri Halloween copii Frica halloween copii

      Articole recomandate

      Citeste si despre