Ziua mondiala a Cercetasilor la Centrul Dimancescu

/ / Modificat: 2013-02-25
Ziua mondiala a Cercetasilor la Centrul Dimancescu

Sambata, 23 februarie 2013, incepand cu orele 16:00, in sala de sport a Liceului "Miguel de Cervantes" din Bucuresti, cercetasii Centrului Local "Dimancescu" au sarbatorit "Ziua Mondiala a Cercetasilor". Evenimentul are o dubla semnificatie deoarece in acest an se aniverseaza si 100 de ani de cercetasie in Romania.


Participa cercetasi din toate ramurile de varsta: lupisori, temerari, exploratori si lideri, precum si fosti cercetasi ai centrului Local "Dimancescu". La manifestare sunt asteptati si cercetasi ai Centrului Local "Baden Powell" din Bucuresti, dar si alti prieteni ai cercetasilor dimancesti.

Festivitatile vor cuprinde un moment de comemorare a lui sir Robert Baden Powell, fondatorul cercetasiei, precum si a primilor cercetasi din Romania.

Va urma un program de cantece si jocuri cercetasesti.

Sir Robert Baden Powell (22 februarie 1857 – 8 ianuarie 1941), fost general in armata britanica, a pus bazele organizatiei in anul 1907, iar un an mai tarziu a publicat "Scouting for Boys", lucrare care defineste principiile cercetasiei, asa cum le cunoastem si astazi. Cercetasia ajuta tinerii in dezvoltarea lor fizica, mentala si spirituala, pentru a deveni membri constructivi ai societatii.

Cercetasi

In Romania, primele patrule de cercetasi se organizeaza de catre opt elevi de liceu (Dimitrie si Ioan Dimancescu, Bebe, Vlad, Ion si Emil Berindei, Sandel Bogdan si Ionel Andronescu) in anul 1913. La initiativa si sub conducerea lui Dimitrie Dimancescu, cei opt tineri si colegii lor se vor organiza la liceul "Gheorghe Lazar" din Bucuresti in prima legiune de cercetasi din Romania. In acelasi an, savantul Gheorghe Munteanu Murgoci va tine prima conferinta despre cercetasie, iar profesorul Gabriel Giurgea distribuie in scolile din tara o brosura despre cercetasie. Acestia au fost factorii care au determinat aparitia unui comitet de initiativa condus de colonel adjutant Grigore Berindei si constituirea Asociatiei "Cercetasii Romaniei" in anul 1914.

Centrul Local "Dimancescu" a fost infiintat in anul 1992 de catre fostii comandanti si cercetasi care s-au reorganizat dupa o pauza de peste 50 de ani, numele fiind ales in memoria fostului comandant de cohorta si al Legiunii Bucuresti din perioada interbelica, colonel Ioan Dem. Dimancescu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre