Ziua Internationala a Teatrului pentru Copii si Tineret la Teatrul Excelsior

/ / Modificat: 2012-04-03
Ziua Internationala a Teatrului pentru Copii si Tineret la Teatrul Excelsior

Incepand cu anul 2001, in data de 20 Martie, in peste 80 de tari ale lumii institutiile si companiile de teatru pentru copii sarbatoresc impreuna cu publicul "Ziua Internationala a Teatrului pentru Copii si Tineret". Aceasta zi a fost introdusa in calendarul sarbatorilor culturale internationale la initiativa  Asociatiei Internationale a Teatrelor pentru Copii si Adolescenti - ASSITEJ,  cu sopul de a atrage atentia unui public cat mai mare asupra artei teatrale dedicate copiilor si adolescentilor, pe de o parte, dar si de a dezvalui necesitatea ei in dezvoltarea personalitatii copiilor si tinerilor de pe intreg mapamondul.


taramul vrajit articol

Cu aceasta ocazie, Teatrul EXCELSIOR prezinta publicului tanar chiar in data de 20 martie, la ora 11.00, spectacolul "Taramul vrajit", o poveste plina de poezie si fantezie imaginata de tanara autoare Carmen Dominte si pusa in scena de regizorul Mihai Lungeanu. Personajele povestii: Brik, vrajitorul debutant, Kamir, printul fricos, Temak, regele bland si cam uituc, Mo, papusa chinezeasca, Azia, regina de ceara si Afeia, stapana fricii, sunt interpretate cu multa daruire de actorii: Cristian Nicolaie, Ion Bechet, Robert Radoveneanu, Annemary Ziegler, Mihaela Coveseanu si Cosmina Dobrota. Un farmec aparte il aduce intregii montari scenografia si cotumele semnate de Luana Dragoescu.

Pentru a marca importanta acestei zile, asa cum se obisnuieste si de Ziua Teatrului, doua personalitati din lumea artistica internationala au transmis mesaje prin care isi arata adeziunea fata de arta teatrala dedicata copiilor si tinerilor: Yvette Hardie – Presedintele ASSITEJ International si Suzanne Lebeau – fost actor, in prezent scriitor pentru copii.

Mesajul lui Yvette Hardie - Presedintele ASSITEJ International

"Teatrul este pentru toata lumea si totusi teatrul nu ajunge la toata lumea. Adesea, nu ajunge la adult pentru ca nu a existat nicio oportunitate pentru copil de a se indragosti de el. Si de multe ori nu ajunge la copil, deoarece adultii care creeaza cadrul in care copiii traiesc, invata si cresc, nu au fost niciodata atinsi si nu simt vreo chemare fata de teatru. El nu ajunge la copil, pentru ca adultii au alte prioritati sau pentru ca exista obstacole majore geografice, de accesibilitate, de stare materiala sau de constientizare.

Datorita naturii sale foarte speciale si particulare - momentul de interactiune pe viu, fereastra cea pretioasa in care artistii sunt capabili de a atinge inimile si mintile, urechile si ochii celor care respira acelasi aer cu ei, intr-un mod unic, intens si personal - teatrul este in general limitat de capacitatea sa de a ajunge la fiecare copil si tanar.

Dar, odata ce publicul este acolo, este nelimitata capacitatea sa de a comunica esentialul, misterul, realul si posibilul. Acesta este motivul pentru noi ca artisti trebuie sa fim vigilenti cu privire la munca pe care o cream, sa ne asiguram ca fiecare intalnire cu teatrul va fi o oportunitate pentru public de a deveni mai curios, mai intrigat, mai captivat – si poate sa se indragosteasca de intalnirea pe care teatrul le-o ofera.

Pentru urmatorii trei ani, vom cere tuturor membrilor ASSITEJ sa vorbeasca intr-o singura voce si sa se alature apelului "Adu un copil la teatru chiar azi". Acest apel porneste din inima misiunii ASSITEJ: de a se asigura ca fiecare copil sau tanar are acces la teatru. Dar noi nu o putem face singuri.

Facem acest apel deoarece ne dam seama ca avem nevoie de ajutor din partea celor care au puterea de a se asigura ca tinerii si copiii sunt capabili sa experimenteze o intalnire cu teatrul. Cerem guvernelor, invatamantului, companiilor mari, afacerilor mici, parintilor, membrilor familiei extinse si oamenilor de pretutindeni sa raspunda acestui apel. Rugam membrii si centrele ASSITEJ sa lucreze activ pentru a-i angaja in acesta actiune si pentru a obtine sprijinul lor in moduri practice si inovatoare.

Caci in timp ce noi spunem: "Adu un copil la teatru chiar azi", mai ales in aceasta zi speciala de 20 martie, speram ca acest apel va rezona puternic in fiecare zi a anului, in fiecare dintre cei care il aud, astfel incat fiecare copil si tanar de pretutindeni sa aiba posibilitatea de a se indragosti de teatru."

Mesajul Suzanne Lebeau – fost actor, in prezent scriitor pentru copii

"Dragi prieteni,
Iubesc teatrul.
Imi place magia acestei arte in care suntem impreuna
in aceeasi sala, dar in acelasi timp unici...
Fiecare are povestea lui,
cu picioarele goale sau cu espadrile de lux
in frigul de la poli sau caldura tropicala.
Fiecare are dispozitia lui,
familia sa, gusturile lui, culoarea sa de piele, problemele sale, visele sale.
Iubesc teatrul inca si mai mult
de cand actrita care am fost a facut cunostinta cu publicul tanar.
Am inteles cat de subtila este frontiera dintre fictiune si realitate.
Cine spune adevarul, daca exista adevar?
Cine minte?
Cine vorbeste mai bine, mai duios omului despre om...
Realitatea sau  fictiunea?
Tentatia de a crede ca realitatea este adevarata este mare,
 iar ca fictiunea minte.
De ce atunci, o palma,
o simpla palma pe scena m-a suparat intr-atat
mai deunazi
ca apoi
ieri sa vad, fara sa ma emotionez, imagini de razboi in direct
la televizor
zicandu-mi ca maine catastrofa va fi mult mai mare,
mai grava,
mai grea.
De ce?
intrebarea este fabuloasa... si inepuizabila.
Tocmai acest mister face ca teatrul sa fie atat de pretios si rar.
Voi, toti cei ce stati aici, asezati, asteptand ca lumina sa se stinga...
Spuneti-mi, unde este adevarul, daca el exista?
Spuneti-mi, unde este minciuna, daca ea exista?
Cu toata prietenia mea, care este foarte mare."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spectacole copii Activitati educative copii Activitati educative Evenimente copii

Articole recomandate

Citeste si despre