Primul weekend de Anim’est

/ / Modificat: 2012-10-04
Primul weekend de Anim’est

Miracolul animatiei se arata pe 5 octombrie

Fanii animatiei nu mai au mult de asteptat: vineri, 5 octombrie, incepe Anim’est 2012.

Organizatorii au pregatit o editie speciala, din care nu lipsesc premierele, expozitiile, prezentarile si concertele pana in zori de zi de la Club Control.

Zece zile intense, 312 scurtmetraje si 23 de lungmetraje. O experienta pentru cinefili, dar si pentru cei care descopera acum miracolul animatiei, un festin cinematografic pentru cei mari, dar si pentru cei mai tineri spectatori.

Unul dintre cele mai asteptate filme de animatie ale anului, ParaNorman, deschide oficial cea de-a saptea editie a festivalului, la Cinema Patria, de la ora 19:00. Regizata de Sam Fell (The Tale of Despereaux, Flushed Away) si Chris Butler, dupa o poveste scrisa de acesta din urma, animatia creata in stop-motion 3D este un thriller-comedie al carui protagonist, un baietel de 11 ani cu puteri speciale, Norman Babcock, are de-a face cu zombi, fantome, vrajitoare si - cel mai rau - cu adulti, in incercarea de a-si salva oraselul de revolta care se pregateste in adancuri, sub morminte.

La Cinema Studio, de la ora 18:00, spectatorii pot vedea cele mai bune scurtmetraje europene ale anului, nominalizarile la premiul Cartoon d’Or, iar de la ora 22:00, au prima intalnire cu filmele germane din sectiunea Tara invitata: Germania.

Prima zi a festivalului se incheie in Club Control, cu un triplu live act: Semiosis+Fjord, Karpov not Kasparov si Minus vor intretine atmosfera de la ora 21:30.

Ziua de sambata, 6 octombrie, incepe cu Minimest: cei mai tineri spectatori se vor putea bucura de la ora 10:00, la Cinema Studio, de filme prietenoase si educative, precum si de ateliere de decoupage si origami.

Tot la Studio, Anim’est sarbatoreste centenarul animatorului ceh Jiri Trinka, supranumit Walt Disney-ul Estului. De la ora 14:00, la Studio, publicul festivalier este invitat la o selectie de scurtmetraje, printre care si manifestul pentru libertatea artistilor Ruka/Mana, iar de la ora 16:00, are loc proiectia filmului Visul unei nopti de vara, primul cinemascop de lungmetraj cu papusi din lume, premiat la Cannes si la Venetia. De la ora 18:00 poate fi urmarit cel mai vechi lungmetraj de animatie care s-a pastrat pana azi, Aventurile Printului Achmed, iar de la ora 20:00, spectatorii sunt asteptati la Magazin de sinucideri. Prezentat la Cannes 2012, filmul prezinta un oras in care viata este atat de trista, incat nimeni nu are chef sa traiasca si singurul magazin care prospera este cel care vinde otrava si funie.

La Cinema Patria, de la 18:30, doi domni in varsta, usor amnezici se plictisesc, asa ca pun la cale un plan nebunesc in Riduri, iar de la 20:30, incepe vanatoarea de... purici giganti in Un monstru la Paris.

Cei mai dezinhibati fani ai animatiei sunt asteptati la Patria, de la ora 23:00, la The Night of The Animated Bad Taste. Clipuri indraznete de la inceputurile cinematografului, caricaturi, filme underground sau stereotipuri comerciale, trailere, caricaturi incorecte politic, reclame Disney nesarate sau prea sarate, suprarealism surogat, reclame de televiziune cu termenul de expirare trecut de mult.

Si pentru duminica, 7 octombrie, organizatorii au pregatit un program plin: dupa proiectiile si evenimentele Minimest, de la ora 14:00, la Cinema Studio poate fi urmarit primul lungmetraj german de animatie de dupa razboi, Conferinta animalelor, iar de la ora 20:00, spectatorii sunt invitati in Lumea secreta a lui Arrietty, povestea unei familii "mici", care locuieste ascunsa sub podeaua unei case dintr-o gradina magica, in suburbiile orasului Tokyo.

La Cinema Patria, de la ora 12:30, HFF Konrad Wolf, cea mai veche, dar si printre cele mai moderne academii de film din Germania, prezinta in cadrul sectiunii Scoala Invitata, cele mai reusite scurtmetraje din ultimii ani, acoperind o varietate de tehnici de animatie.

Cei care doresc sa (re)vada filmul Coraline sunt asteptati la Patria de la ora 18:30, iar de la 20:30, renumitul studio american specializat in animatie stop-motion, LAIKA, va avea parte de o prezentare speciala in cadrul sectiunii Studio Invitat. Mark Shapiro, Head Of Entertainment Brand Marketing al studioului american LAIKA va prezenta un making-of despre sutele de obiecte realizate manual pentru ParaNorman, va da detalii, insotite de imagini, din laboratorul filmului si va aduce la Bucuresti cateva dintre papusile animate.

Pe toata perioada festivalului, pot fi admirate si doua expozitii:

 

  • Expozitia de banda desenata Alois Nebel din foaierul Cinematografului Patria este dedicata povestii filmate laborios si impresionant de Tomáš Luňák ("Alois Nebel"). Filmul este inclus in competitia de lungmetraj al festivalului.
  • Jiri Trnka: In slujba imaginatiei este o expozitie unica de planse cu fotografii de arhiva si schite tehnice si patru papusi, o selectie reprezentativa din volumul considerabil de realizari ale artistului ceh, din diversele domenii in care acesta s-a remarcat.

Mai multe informatii despre cele doua expozitii, precum si programul complet al festivalului sunt disponibile pe site-ul www.animest.ro.

Cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est va avea loc in perioada 5-14 octombrie, la Cinema Patria, Studio si Club Control.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre