Noutatile Anim'est 2014

/ / Modificat: 2014-08-26
Noutatile Anim'est 2014

Jacques-Rémy Girerd, fondatorul studioului Folimage, vine la Anim’est 2014

Danemarca, tara invitata la cea de-a noua editie

Cu fiecare editie, Anim’est isi confirma reputatia unuia dintre cele mai importante festivaluri de film de animatie din Europa, nu doar prin selectia de filme de animatie de calitate, ci si prin prezenta la festival a unor invitati speciali. Animatori consacrati, reprezentati ai unor scoli de animatie renumite, studiouri multi-premiate si festivaluri internationale de profil celebre devin, in fiecare an, highlighturile programului Anim’est. 

La editia de anul acesta, ce va avea loc intre 3 si 12 octombrie, festivalul il invita la Bucuresti pe Jaques-Rémy Girerd, celebrul regizor si producator de filme de animatie, fondator al legendarului studio de animatie francez Folimage.

Jaques_Remy_Girerd

Nascut in 1952, Jacques-Rémy Girerd a urmat studiile scolii Nationale de Arte Frumoase din Lyon. Dupa ce a experimentat, o vreme, cu animatia cu plastilina, a fondat, in 1981, studioul Folimage, producatorul animatiei nominalizate la Oscar Une Vie de Chat si unul dintre cele mai cunoscute studiouri de animatie stop-motion din Europa. Filmele sale au fost selectate in cadrul unora dintre cele mai mari festivaluri de film internationale (Annecy, Berlin, Ottawa) si i-au adus premii importante (César, Cartoon d’Or). O tema recurenta in filmele lui Girerd este grija pentru mediul inconjurator, deghizata adesea in satire despre copilarie, prietenie si civilizatie, ce imbina umorul cu mesaje ecologice pertinete. 

La Bucuresti, publicul Anim’est va avea ocazia sa vizioneze cele trei lungmetraje de animatie semnate Jacques-Rémy Girerd si produse de Folimage: La Prophetie de grenouille / Profetia broastelor (2003), ce a atras peste un milion de spectatori in Franta si aprecierea industriei la nivel international, Mia et le Migou / Mia si Migou (2008), desemnat cel mai bun lungmetraj de animatie al anului 2009 de catre Academia Europeana de Film, si Tante Hilda! / Tanti Hilda! (2013), selectat anul acesta in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Berlin.   

Une_vie_de_chat_Folimage

Cei mici se vor bucura de un program special marca Girerd: Ma petite planete cherie / Draga mea planeta (1996), o serie de filme de animatie de 26 de episoade ce abordeaza teme legate de mediul inconjurator intr-o maniera nostima si poetica, dedicata copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani. Seria a castigat numeroase premii: cel mai bun serial TV la Festivalul de Goias in Brazilia, cel mai bun film pentru tineret la Sankt Petersburg, premiul UNICEF si ingerul de Aur.

Selectia de filme din portofoliul Folimage va fi completata de doua programe-retrospectiva speciale, proiectate in sectiunea Studio Invitat. Vor putea fi vizionate cateva dintre cele mai importante animatii ale studioului cu sediul la Bourg-lès-Valence, in prezenta lui Jérémy Mourlam, responsabil de distributie. 

Dupa deliciile elvetiene de anul trecut, Anim’est aduce la Bucuresti o mostra relevanta de know-how si farmec nordic. tara invitata in cadrul editiei de anul acesta este Danemarca, gazda uneia dintre cele mai prestigioase scoli de film de animatie din lume, The Animation Workshop, prezenta la editia Anim’est din 2011. 

Cinci lungmetraje reprezentative pentru industria animatiei daneze vor fi proiectate in cadrul festivalului. Trei dintre acestea sunt Strings / Sfori (Dane Anders Rønnow Klarlund, 2004), o co-productie Danemarca-Suedia-Norvegia-Marea Britanie ce foloseste animatia cu marionete, multi-premiata pentru imaginea si scenografia inovatoare, Princess / Printesa (Anders Morgenthaler, 2006), o combinatie de live action si animatie destinata publicului adult, castigatoare a mai multor premii la festivaluri de animatie internationale si nominalizata la premiul „Robin”, echivalentul danez al Oscarurilor, pentru cel mai bun film danez, si Terkel in trouble / Terkel are probleme (Kresten Vestbjerg Andersen, Thorbjørn Christoffersen, Stefan Fjeldmark, 2004) o comedie neagra despre un grup disfunctional de prieteni si rude, premiata la Festivalul Robert si Animafest Zagreb, si nominalizata la premiul pentru cel mai bun lungmetraj animat la Annecy. 

Doua animatii cu tematica mai vesela si ingenua, pe gustul celor mici, completeaza selectia de filme daneze: Marco Macaco ( Jan Rahbek, 2012) si Otto is a Rhino (Kenneth Kainz, 2013). 

Doi invitati danezi de seama vor fi, de asemenea, prezenti la cea de-a noua editie a festivalului. Unul dintre ei este Sarita Christensen, CEO al companiei Copenhagen Bombay, producatoare a unor filme de lung metraj celebre, intre care si The Great Bear, premiat la Festivalul de Film de la Berlin si proiectat la editia Anim’est de anul trecut, si Beyond Beyond, selectat la Berlin anul acesta. Alaturi de ea va sosi la Bucuresti si Lana Tankosa Nicolic, profesoara la prestigioasa scoala Animation Workshop, cu sediul la Viborg. 

Prezenta lui Jaques-Rémy Girerd la cea de-a noua editie Anim’est si programul dedicat studioului Folimage sunt posibile cu ajutorul Institutului Francez din Bucuresti. 

Programul din sectiunea tara Invitata, dedicat animatiei daneze, este posibil cu sprijinul Ambasadei Regatului Danemarcei in Romania si Danish Film Institute. 

Cea de-a noua editie Anim’est va avea loc in perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio si Elvira Popescu si in Atelierul de Productie.

Festivalul International de Film de Animatie Anim'est, membru al retelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociatia Este'n'est, cu sprijinul Uniunea Cineastilor din Romania, Centrul National al Cinematografiei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Evenimente pentru copii Filme pentru copii

Articole recomandate

Citeste si despre