Meditatiile pensulei – expozitie de caligrafie japoneza

/ / Modificat: 2012-07-11
Meditatiile pensulei – expozitie de caligrafie japoneza

Miercuri, 18 iulie 2012, de la ora 18.00, la Sala Foaier a Muzeului National al Taranului Roman are loc vernisajul expozitiei de caligrafie japoneza „Meditatiile pensulei”, realizata de Rodica Frentiu. Expozitia este inchinata memoriei victimelor cutremurului din 11 martie 2011, de la Tohoku, Japonia.

Expozitia va putea fi vizitata la Muzeul National al Taranului Roman, Sala Foaier, in perioada 19 - 29 iulie, de marti pana duminica. Luni este inchis.

Seria de caligrame concepute in stilul artei caligrafice japoneze se deschide cu o meditatie asupra timpului si spatiului, asupra vietii si mortii, asupra frumusetii lucrurilor simple si trecatoare… Urmand calea caligrafiei in care tusul, pensula si hartia devin componente ale reflectiei asupra lumii, exercitiul spiritual propus isi gaseste implinirea prin tonalitati si expresii grafice specifice, in ritmul unei respirari.

Arta pictoriala si totodata verbala, caligrafia japoneza este arta liniei in miscare, ce armonizeaza expresia poetica si cea artistica intr-o reprezentare unica a eternitatii clipei.

Prin arta caligrafiei, procesul suspendarii timpului, in care miscarile tusului negru devin o expresie pura a sinelui reprezentat in infinitul alb al hartiei, se implineste intr-o noua configurare spatiala. Linia grafica transfigurata se activeaza intr-o alta dimensiune, una in care centrul de greutate cade pe impermanenta si inconsistenta lucrurilor, iar caligramele din expozitie ilustreaza emotii, ganduri si impresii, stari de o clipa fixate printr-o unica miscare a pensulei.

Expozitia Meditatiile pensulei se doreste o "marturie" personala venita sa semnaleze unicitatea artei caligrafice japoneze.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Eveniment cultural Evenimente parinti Expozitie

Articole recomandate

Citeste si despre