Expozitia Lumea Basmelor / Marchenwelten, Biblioteca Nationala Bucuresti

/ / Modificat: 2012-10-19
Expozitia Lumea Basmelor / Marchenwelten, Biblioteca Nationala Bucuresti

Expozitia Lumea Basmelor / Märchenwelten, Biblioteca Nationala Bucuresti

Cu ocazia aniversarii a 200 de ani de la aparitia primei carti de povesti a Fratilor Grimm, Goethe-Institut organizeaza expozitia "Lumea basmelor - Märchenwelten". Dupa un turneu prin Europa, America, Africa, America de Sud si iarasi Europa,  expozitia ajunge la Bucuresti, la Biblioteca Nationala, unde va putea fi vizitata in intervalul 19 octombrie - 6 noiembrie.  

Goethe-Institut Bukarest va invita vineri, 19 octombrie, orele 17:00, la sediul Bibliotecii Nationale, la vernisajul expozitiei "Lumea basmelor - Märchenwelten".

Evenimentul face parte dintr-o serie dedicata aniversarii a 200 de ani de la prima carte de povesti a Fratilor Jacob si Wilhelm Grimm, intitulata "Kinder und Hausmärchen" (Povesti pentru copii).

Aparuta ca o colectie de basme ("Regele broscoi", "Frumoasa adormita", "Hänsel si Gretel"), cartea a fost tradusa in 160 de limbi si este considerata, dupa Biblia lui Martin Luther, cea mai cunoscuta si raspandita opera literara de limba germana. Din 2005, cartea face parte din patrimoniul UNESCO.

Organizata sub forma unor insule interactive ce sugereaza o padure fantastica, expozitia prezinta principalele sapte teme din basmele Fratilor Grimm: Eroina, Eroul, Raul, Animalele, infricosatorul Grimm, Magia, Sarcini si Probe.

Cu ajutorul elementelor auditive, vizuale si interactive, copiii vor putea asculta, viziona si descoperi povestile si personajele mult indragite: Cenusareasa, Scufita rosie, Alba-ca-zapada, in total 21 de povesti.

Mai mult, vor putea chiar si scrie cateva randuri la o poveste deja inceputa! Vor avea la dispozitie un iPAD iar imaginatia lor va fi astfel pusa la incercare pentru ca, la finalul turneului, sa aflam si finalul povestii.

Va fi o poveste care sa reflecte lumea in care traim, asa cum o vad copiii nostri, visele, sperantele si temerile noastre, indiferent de tara de unde venim – cea mai buna dovada ca basmele sunt universale si ne fascineaza si acum, chiar daca unele lucruri s-au mai schimbat.

Si tocmai pentru a ilustra actualitatea basmelor Fratilor Grimm, expozitia contine multe referinte la lumea de azi, la povestile moderne – Mama vitrega se "reincarneaza" in personajul jucat de Meryl Streep in celebrul film "Diavolul se imbraca de la Prada", potiunile magice sunt inlocuite cu cremele anti-aging in timp ce Printul cel viteaz si frumos devine Luke Skywalker, din Star Wars.


Expo_Lumea_basmelor_2

Sambata, 20 octombrie, in intervalul 10:00 – 13:00, copiii sunt invitati si la un atelier de povesti, unde vor asculta  povestea "Petrica si lupul" pe muzica lui Prokofiev, vor putea participa la un concurs de desene si vor viziona filmul "Croitorasul cel viteaz".

Expozitia "Lumea basmelor - Märchenwelten" se desfasoara la Biblioteca Nationala, Blvd. Unirii 22, etajul 1, de luni pana vineri, 10:00 - 18:00. Accesul este liber.

Persoana de contact: Francesca Szöke, bkd@bukarest.goethe.org

Detalii pe www.goethe.de/bukarest

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Expozitie Povesti copii

Articole recomandate

Citeste si despre