De-a Arhitectura Talks

/ / Modificat: 2014-11-21
De-a Arhitectura Talks

Prima conferinta din Romania dedicata educatiei de arhitectura pentru copii si tineri 

In weekendul votului pentru alegerea presedintelui Romaniei, in Bucuresti a avut loc prima conferinta din Romania dedicata educatiei de arhitectura pentru copii si tineri,  unde invitati din Austria, Marea Britanie, Ungaria si Romania si-au impartasit experientele in materie de programe educationale dedicate copiilor pe care le desfasoara in tarile lor de origine. Concluzia participantilor este ca prin educatia de arhitectura copiii au toate sansele sa creasca interesati de propriile orase, deschisi spre comunitate, cu drag de frumos si antrenandu-si tot felul de abilitati utile in viata de zi cu zi. 

Trei exemple romanesti, trei exemple europene si doua ateliere practice au facut parte din programul de doua zile al evenimentului desfasurat pe 15 si 16 noiembrie 2014 in Bucuresti, program la care au participat aproape 60 de arhitecti, invatatori si alti specialisti interesati de educatia de arhitectura pentru copii

Sambata, in Sala Frescelor din Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM), Adina Marin si Ion Neculai de la Ikedoo (Romania), Maria Corina Dumitrescu de la „si pe mine ma intereseaza arhitectura” (Romania), András Cseh de la Pre Architectura (Ungaria), Mina Sava, Eliza Yokina si Vera Marin de la De-a Arhitectura (Romania), Victoria Thornton de la Open City (Marea Britanie) si Barbara Feller de la BINK (Austria) au vorbit despre moduri alternative de a face educatie. Conferinta a fost deschisa de arhitectul serban tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania. S-a discutat despre rolul arhitecturii si al arhitectului in societate, despre cum mediul construit este o unealta extrem de ofertanta in educatia copiilor, prin explorarea si analizarea acestuia, inarmandu-i astfel cu abilitatile necesare unei observarii critice a orasului, ceea ce creeaza premisele unei mai bune intelegeri a mediului inconjurator, ridicand standardul calitativ pe care acesti viitori cetateni il pot cere factorilor decizionali, despre cum asociatiile breslei arhitectilor se pot implica si sustine la nivel national proiecte de interes public. Am vazut cum se organizeaza in reteaua Bink diverse activitati legate de arhitectura ale copiilor din intreaga Austrie si care e rolul breslei si al administratiei publice acolo, precum si modul in care educatia de arhitectura pentru nespecialisti e gandita, organizata si finantata la Open City, o asociatie care a implinit 20 de ani de activitate si atinge in prezent 31 de orase din toata lumea. 

Duminica, la Concrete House, au avut loc in paralel doua exemple de ateliere pentru copii sustinute de András Cseh (Pre Architectura) – Structuri narative – si Mina Sava (De-a Arhitectura) – Sa cream o lectie de arhitectura pentru copii. Concluziile celor doua ateliere, foarte interesant de lecturat impreuna, vorbesc despre masura in care structurile narative prestabilite au tendinta de a limita creativitatea copiilor in abordarea unei teme legate de spatiu si despre acele informatii care le sunt absolut necesare pentru a crea o intreaga poveste dintr-o casa parasita.  Tot duminica si in conexiune cu Festivalul de Film UrbanEye, De-a Arhitectura a desfasurat la Institutul Francez din Bucuresti un atelier „hands-on” pentru copii cu varste intre 6-11 ani inspirat de un film de desen animat. Cei 20 de copiii participanti au construit din hartie o casuta pe masura omuletului LEGO (la scara acestuia), utilizand notiuni de baza din arhitectura (plan, mobilare, fatada, structura) in timp ce parintii s-au putut relaxa la un film despre arhitectura la Cinematograful Elvira Popescu.

Acest eveniment face parte din proiectul cultural intalnirile De-a Arhitectura/De-a Arhitectura Talks, derulat de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), Filiala Bucuresti, in parteneriat cu Asociatia De-a Arhitectura.

Pentru ca ne dorim ca din ce in ce mai multi arhitecti sa ajunga la cat mai multi copii de cat mai multe niveluri de varsta, este nevoie sa invatam arta fundraisingului. Astfel, Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC) a sustinut un training de 2 zile pentru 15 membrii ai Asociatiei de-a arhitectura, din Bucuresti, Brasov, Sibiu si Iasi, pregatind echipa care se va ocupa de fundraising. Multumim Madalinei Marcu si lui Catalin Gheorghe (ARC) pentru cursul plin de inspiratie, dar si OAR national pentru locatie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre