Conferinte de arhitectura pentru copii, Saptamana Scoala Altfel

/ / Modificat: 2013-04-01
Conferinte de arhitectura pentru copii, Saptamana Scoala Altfel

Incepe seria de conferinte de arhitectura pentru copii "De-a arhitectura povestita", in cadrul Saptamana Scoala Altfel.

Proiectul face parte dintr-un amplu program cultural, al Asociatiei De-a Arhitectura si al  Filialei Teritoriale  Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania, care urmareste introducerea educatiei pentru arhitectura si mediu construit in programa obligatorie a scolilor generale.

Saptamana Scoala Altfel, 1 - 5 aprilie, saptamana activitatilor extracurriculare initiata de Ministerul Educatiei Nationale, debuteaza in forta cu o serie de conferinte de arhitectura pe intelesul copiilor, denumita De-a arhitectura povestita. 675 de copii si 64 de profesori si parinti participa la aceasta prima editie a conferintelor, organizata in Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I.

Intregul proiect de-a arhitectura povestita este sustinut de brandul de origine germana YTONG, cunoscut pentru implicarea la nivel international in proiecte de arhitectura.

copii_conferinta_arhitectura

Arhitecti renumiti au acceptat invitatia Asociatiei de-a arhitectura de a sustine o serie de prelegeri adaptate varstei si nivelului de intelegere al copiilor.

"Ne dorim sa contribuim la modul in care va arata Romania peste 20 de ani, cand acesti copii vor creste si vor fi in postura de a lua decizii, pentru ei sau pentru comunitate. Sper ca peste un timp aceasta prelegere, care pentru cei mai multi dintre ei este prima conferinta, va trezi amintiri placute sau poate chiar emotii" explica arh. Eliza Yokina, fondator De-a Arhitectura si Managing Partner SYAA.  


Conferintele se adreseaza copiilor din clasele I-VII, fiecare seminar fiind conceput pentru o alta categorie de varsta. Copii vor afla ce inseamna mediul construit si cum ne influenteaza el viata de zi cu zi, ce este arhitectura sau cum se construieste o casa, dar si cand si cum s-au hotarat vorbitorii sa devina arhitecti, de-a ce se jucau cand erau copii si ce satisfactii le aduce aceasta meserie.

conferinta

De-a Arhitectura isi propune dezvoltarea si promovarea educatiei de arhitectura si mediu construit, prin introducerea ca afterschool sau curs optional in scoli private si de stat a cursurilor de arhitectura pentru copii. Cursul De–a Arhitectura in orasul meu are o metoda proprie, care se bazeaza pe invatare prin proiect si include cateva principii – Observa, Analizeaza, Construieste, Prezinta.

"Multe dintre problemele de arhitectura si urbanism, de locuire in cele din urma, sunt generate de lipsa de informatii si de cultura generala in ceea ce priveste mediul construit. Initiativa de-a arhitectura pleaca de la fundatie, asa cum este si firesc, iar noi dorim sa construim alaturi de ei si sa sustinem financiar initiative care contribuie la imbunatatirea calitatii in constructii si arhitectura" a declarat Madalina Dumitru, Regional Marketing Manager Xella, Romania, Ungaria si Bulgaria.

 

YTONG este primul brand care sprijina financiar proiectul. Asociatia de-a arhitectura spera ca proiectul ambitios de a schimba mentalitatea romanilor in ceea ce priveste importanta arhitecturii si calitatea locuirii are nevoie de sprijin din mediul privat pentru a putea continua.

"Deseori arhitectii au fost acuzati de starea actuala a oraselor din Romania insa schimbarea nu depinde numai de noi, ci de comunitati intregi pe care incercam iata sa le facem atente, sa le informam, sa le educam. Casa, scoala, cartierul, orasul si comunitatea lor ii formeaza pe acesti viitori cetateni, le dau un mesaj despre locul lor in lume si afecteaza calitatile fizice si psihologice ale vietilor lor. Calitatea arhitecturii si a mediului construit de maine depinde de ei" a incheiat arh. Mina Sava, fondator De-a arhitectura.

Despre De-a arhitectura

De-a arhitectura este o asociatie care isi propune dezvoltarea si promovarea educatiei de arhitectura si mediu construit, prin predarea in scoli de stat si private a cursurilor de arhitectura pentru copii. Asociatia a fost creata de arhitecti romani: Mina Sava, Vera Marin,  Eliza Yokina, Corina Croitoru, Claudia Pamfil si Miruna Grigorescu. impreuna cu Filiala Teritoriala  Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania si in parteneriat cu Facultatea de Psihologie si stiintele Educatiei din Universitatea Bucuresti,  Asociatia de-a arhitectura a dezvoltat un program cultural care include un program educational numit "De-a arhitectura in orasul meu" Acesta este un curs de cunostiinte de arhitectura si mediu construit pentru clasa a IV-a, ce poate fi utilizat pentru materia optionala. in prezent, in primul sau an,  programul ruleaza ca curs pilot in 7 scoli de stat si private din Bucuresti, cu sprijinul Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti.

Primele etape de dezvoltare a programului cultural fost finantata din fondul Taxa de Timbru de Arhitectura  acordata de Ordinul Arhitectilor din Romania in urma concursurilor de proiecte culturale. In prezent, asociatia a initiat un proiect de strangere de fonduri, numit "Crestem impreuna un oras", pentru extinderea proiectului programului educational la nivel national, pentru anul scolar 2013 - 2014.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri De-a arhitectura Scoala altfel 2013

Articole recomandate

Citeste si despre