22 aprilie - Ziua Teatrului Excelsior

/ / Modificat: 2012-11-27
22 aprilie - Ziua Teatrului Excelsior

Duminica, 22 aprilie, este o zi cu totul speciala in viata Teatrului Excelsior. Este chiar momentul de intemeiere al acestui lacas de cultura. Pe 22 aprilie s-a nascut maestrul Ion Lucian, care in urma cu 22 de ani, a adus pe lume cel mai drag copil al sau: Teatrul Excelsior.

teatrul_excelsior_inaugurare

Disparitia tragica a fondatorului acestui teatru este doar pamanteana, caci fiinta lui spirituala respira prin fiecare por al acestui teatru. Inca de la inceputurile acestei aventuri teatrale, alaturi de maestru s-au aflat: Paula Sorescu Lucian, Genoveva Preda, Daniela Anencov, Victor Radovici, Vasile Menzel si Aurel Mitran. 

Dupa mai bine de 12 ani de lupta cu birocratia si inertia institutiilor de cultura, in vara anului trecut, Teatrul Excelsior a renascut, iar in noul sediu, situat pe strada Academiei nr. 28, se ascunde Casa Copilariei si a Povestilor Nemuritoare, de care avem atata nevoie cu totii: de la cei mici, pana la cei mai varstnici dintre noi. Iar lupta pentru teatru a fost dusa pana la ultima suflare de maestrul Ion Lucian.


Celebrarea Zilei Teatrului Excelsior va incepe dimineata, la ora 11.00, cu spectacolul "Maria-Sa… Magarul!", scris si regizat de maestrul Ion Lucian, avandu-i in distributie pe Paula Sorescu Lucian, Annemary Ziegler, Mihaela Coveseanu, Silvana Ionescu, Cosmina Dobrota, Robert Radoveneanu, Ciprian Cojenel, Robert Robert Emanuel si Alexandru Mike Gheorghiu.  


teatru_excelsior_inaugurare

Manifestarea va continua seara, la ora 18.30, cand Ziua Teatrului Excelsior va fi omagiata de o seama de personalitati ale lumii culturale si artistice. Vor vorbi despre maestrul Ion Lucian si despre aceasta Citadela a Artelor – cum ii placea maestrului sa spuna – profesorii universitari Adrian Titieni, Gelu Colceag, Laurentiu Damian, Ion Tobosaru.

Va fi proiectat un film dedicat maestrului Ion Lucian, realizat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, film care trebuia sa fie proiectat cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa, vineri 16 martie. In acea zi, insa, maestrul se afla deja in spital. Desigur, nu vor lipsi prietenii cei mai dragi ai maestrului, cei care i-au stat aproape tot timpul: Genoveva Preda, Vasile Menzel, Aurel Mitran, Annemary Ziegler. Momentul final al acestei celebrari ii va apartine sotiei maestrului Ion Lucian, actrita Paula Sorescu Lucian.


Intreaga celebrare a Zilei Teatrului Excelsior va fi un omagiu adus maestrului Ion Lucian.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Eveniment cultural Evenimente copii Evenimente parinti

Articole recomandate

Citeste si despre