Seara lui Mos Nicolae

/ / Modificat: 2017-11-24
Seara lui Mos Nicolae

Mai este foarte putin timp pana cand Mos Nicolae va poposi in casele tuturor familiilor si va lasa darurile in cizmulitele bine lustruite ale copiilor cuminti. Probabil ca prichindelul tau stie ca Mos Nicolae este un soi de Mos Craciun, adica un batranel simpatic si generos, dar care nu se arata niciodata la chip. Spre deosebire de Mos Craciun, acesta lasa daruri si jucarii doar copiilor cumintei. Cei obraznici sunt "rasplatiti" cu o nuielusa. Iata cateva lucruri interesante despre cel supranumit si San' Nicoara!

Povestea lui Mos Nicolae

Sfantul Nicolae, cunoscut si sub numele de Mos Nicolae sau San' Nicoara (in Transilvania), provine din Orientul Mijlociu, mai exact din orasul Bethleem, unde s-a nascut in secolul al IV-lea. Mos Nicolae este considerat ocrotitorul si patronul spiritual al comerciantilor, saracilor, marinarilor, calatorilor, fetelor nemaritate, dar mai ales al copiilor.

A devenit celebru pentru spiritul generos si dragostea fata de semenii lui. Povestea spune ca s-a nascut intr-o familie instarita. Dupa moartea ambilor parinti, Sfantul Nicolae a decis sa-si foloseasca intreaga avere mostenita pentru a ajuta persoanele nevoiase.

Legenda aminteste de povestea celor trei surori ajutate de Sfantul Nicolae sa se casatoreasca. Din cauza situatiei financiare precare, un nobil sarac de la acea vreme nu putea sa isi marite cele trei fete. In momentul in care Sfantul Nicolae a auzit de necazul lor, nu a stat pe ganduri si cand a venit vremea primei fete sa se marite, a lasat un saculet cu aur la usa. La fel a procedat si cand a venit vremea celei de-a doua fiice.

Cand a venit momentul maritisului mezinei familiei, tatal fetelor s-a hotarat sa stea la panda si sa afle cine este persoana care a facut atat de mult bine familiei lui. Nobilul a ramas mut de uimire cand a vazut cine este persoana care i-a ajutat fetele sa se marite, si desi a fost rugat de Nicolae sa tina secretul, nu s-a putut abtine si a raspandit vestea. Din acel moment, toate persoanele care primeau cadouri in mod neasteptat ii multumeau Sfantului Nicolae. Asa a devenit Sfantul Nicolae unul dintre cei mai populari Sfinti.  

Traditii de Mos Nicolae, la noi si in alte tari

La noi in tara, traditia spune ca in seara de 5 spre 6 decembrie, Mos Nicolae aduce copiilor cuminti dulciuri si jucarii, iar celor obraznici, o nuielusa. Dulciurile si jucariile sunt puse doar in cizmulite sau ghetute bine lustruite. Obiceiul provine din vremuri stravechi, cand se spune ca Sfantul Nicolae se urca pe acoperisul casei nobilului cu trei fete de maritat si dadea drumul saculetilor cu galbeni prin hornul casei, dupa ce ii punea intr-o soseta.

O alta traditie romaneasca spune ca abia incepand cu 6 decembrie, de ziua Sfantului Nicolae, incepe cu adevarat iarna, cand Mosu' isi scutura barba sura si incepe sa ninga. Se spune ca la aceeasi data se poate prezice si vremea pentru anul viitor.

Exista traditii diferite de Sfantul Nicolae, in functie de fiecare tara in parte. In Europa, ziua de 6 decembrie este considerata Ziua Darurilor, in care se organizeaza tot soiul de activitati caritabile. Fiecare regiune si-a creat propriile obiceiuri sau legende legate de Sfantul Nicolae.

In unele culturi, acesta calatoreste alaturi de un insotitor, in altele poarta un costum rosu si merge calare pe un cal alb, in timp ce in altele, navigheaza pe un vapor si are in dotare o carte imensa in care sunt trecute toate faptele copiilor.

Legenda nuielusei (vargutei)

  Multi copii care se stiu cu musca pe caciula pentru ca au fost obraznici in timpul anului isi rod unghiutele de teama ca nu care cumva Mos Nicolae sa le aduca o nuielusa. Legenda spune ca prichindeii care si-au suparat parintii si au facut fapte rele in timpul anului primesc o nuielusa, ca pedeapsa pentru purtarea lor. Aceasta trebuie sa fie neaparat de mar.

Ea trebuie pusa intr-un vas cu apa, iar daca infloreste pana la Nasterea Domnului, inseamna ca i-au fost iertate greselile, datorita Sfantului Nicolae. Desi legenda spune ca micutii neascultatori trebuie loviti peste manute cu varguta primita, nu este recomandat sa faci acest lucru.

Pastreaza primirea nuielusei mai degraba in semn de simbol, care sa-i aminteasca copilului ca a gresit si ca trebuie sa fie cumintel. Faptul ca nu a primit cadouri este o pedeapsa suficient de mare pentru el.

eveniment-copilul

Crezi ca pot exista Sarbatori fara stres? Cum faci sa nu lasi stresul si agitatia specifice sarbatorilor sa iti afecteze linistea familiei? Vorbim despre importanta timpului petrecut alaturi de copii si despre cum ne putem bucura cu adevarat de linistea sarbatorilor in familie - joi, 7 decembrie, incepand cu ora 18:30, la Hotel Capitol, alaturi de Ioana Chicet-Macoveiciuc si Monica Reu.

Intrarea la eveniment este libera, iar locurile sunt limitate. Rezerva-ti un loc!

Pentru mai multe informatii despre eveniment, viziteaza www.copilul.ro/timp-frumos-impreuna.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mos Nicolae copii Legenda nuielusa Mos Nicolae Mos Nicolae

Articole recomandate

Citeste si despre