Legenda nuielusei de Mos Nicolae

/ / Modificat: 2013-01-30
Legenda nuielusei de Mos Nicolae

Nuielusa de Mos Nicolae este unul dintre cele mai mari cosmaruri de care se tem copiii la inceput de decembrie. Este "darul" pe care Mosul il lasa in ghetute copiilor care nu au fost cuminti. Nuielusa sau varguta de Mos Nicolae este o traditie straveche si are o legenda aparte. Sa o descoperim impreuna!

Povestea sau legenda vargutei sau nuielusei de Mos Nicolae este aparte si a fost transmisa din generatie in generatie. A venit randul tau sa predai "stafeta" si sa povestesti copilului despre nuielusa nabadaioasa pe care o poate primi in ghetute in seara de Mos Nicolae, daca este neascultator.

Poate parea curios pentru copil faptul ca Sfantul Nicolae, cel despre care legenda spune ca a fost o persoana buna, generoasa si cu suflet mare, i-ar putea darui un asemenea cadou, o nuielusa, pentru a-l pedepsi. Insa povestea nuielusei este foarte veche si a izvorat dintr-o intamplare care dateaza din secolul al XIV-lea si care s-a petrecut in Franta.

Potrivit uneia dintre legendele aparute in jurul Sfantului Nicolae, se facea ca prin anul 1552, orasul Metz din Franta fusese luat sub asediu de catre nimeni altul decat Carol al V-lea. La acea vreme, se considera ca Sfantul Nicolae umbla insotit de un personaj infricosator, de care se temeau toti locuitorii orasului. Acesta era considerat o caricatura a lui Carol, care purta la el mereu un bici, cu care ii pedepsea pe cei mici.

Dintr-o confuzie, povestea acestui personaj s-a contopit cu cea a Sfantului Nicolae. Astfel, i s-a dus reputatia Sfantului Nicolae ca pedepseste copiii neascultatori. Biciul a fost transformat intr-o nuielusa sau varguta, care trebuie sa fie musai din mar. Dupa ce copiii care au fost obraznici in timpul anului primesc varguta, ei trebuie sa o puna intr-un vas cu apa. Daca aceasta incolteste sau infloreste pana pe data de 25 decembrie, cand este sarbatoarea Nasterii Domnului, se spune ca respectivii copii sunt iertati pentru greselile si comportamentele lor nepotrivite.

Nuielusa reprezinta simbolul comportamentului negativ pentru copiii neascultatori. Desi multi parinti apeleaza la ea ca la o metoda de a-si disciplina prichindeii, psihologii sunt de parere ca este o masura prea drastica, care ar trebui "inmuiata" un pic, prin alaturarea unei jucarii sau unor dulciuri in ghetute.

In cazul in care copilul primeste doar o nuielusa si atat, se va simti prost si vinovat, dar totodata si respins sau neiubit. Atitudinea pe care o transmit parintii prin daruirea unei nuieluse este prea dura si autoritara. Psihologii sustin ca, pentru ca micutii sa inteleaga mai bine semnificatia si simbolul vargutei, este important sa o imbini si cu alt dar, astfel incat acestia sa cunoasca si recompensa.

Numai in acest fel, copilul invata ce este bine, in raport cu ce este rau, si constientizeaza ca a face bine produce mai multe satisfactii. Poate fi totodata avertizat ca, daca era mai cuminte si nu facea atatea nazbatii, ar fi primit ceva mai multe daruri de la Mos, dar ca are timp pana la anul sa se poarte frumos si sa fie ascultator, astfel incat data viitoare Mosul sa-i umple ghetutele de dulciuri si jucarii.

Copilul tau a primit vreodata nuielusa de Mos Nicolae? A invatat ceva din aceasta "lectie" disciplinara? Crezi ca este indicat ca micutii care au fost neascultatori sa primeasca doar nuieluse de la Mosul? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Legenda nuielusa Mos Nicolae Mos Nicolae copii Mos Nicolae

Articole recomandate

Citeste si despre