Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Inhibitor al sintezei acidului uric

Medicament hipouricemiant, care micsoreaza sinteza acidului uric in ficat, rinichi si mucoasa intestinala. Inhibitorii de acid uric sunt alopurinolul si tiopurinolul.

Mecanisme de actiune - Alopurinolul este un inhibitor al xantinoxidazei, enzima care permite transformarea bazelor purinice (substante azotate) si, mai cu seama, conversia hipoxantinei in xantina apoi in acid uric. Tiopurinolul exercita un efect inhibitor retroactiv (dupa metabolizare) asupra precursorilor de hipoxantina. Aceste medicamente sunt administrate amandoua pe cale orala.

Indicatii si contraindicatii - Inhibitorii sintezei de acid uric sunt indicati in tratamentul de fond al gutei si al hiperuricemiei asimptomatice. Ei sunt contraindicati in caz de sarcina.

Efecte nedorite - Litiaza urinara, cu aparitie rara, reactiile alergice cutanate, tulburarile digestive, durerile de cap, vertijele, o ginecomastie (dezvoltarea sanilor la barbat) sunt efecte care pot surveni. Administrarea altui medicament antigutos, colchicina, permite prevenirea acceselor de guta de la inceputul tratamentului.

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z