Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Bandajare

Tehnica utilizata pentru a mentine la locul lui un pansament, pentru a exercita o compresie sau pentru a imobiliza o parte a corpului sau a unui membru.

Diferite tipuri de bandajari:
- Bandajarile simple sunt constituite din randuri de fasii (de panza, de latex, de tricot elastic) care acopera in intregime sau inconjoara o parte a corpului. Aplicate in mod circular, spiralat, oblic, inversat sau incrucisat, dupa partea corpului avuta in vedere, bandajarile simple sunt utilizate frecvent pentru a mentine un pansament, pentru a imobiliza membrul care a suferit o entorsa, in particular de glezna, si pentru contentia abdominala.
- Bandajarile zise pline sunt realizate cu bucati mari de panza pliate astfel incat sa imobilizeze un membru ranit (in caz de luxatie a umarului, de traumatism al antebratului etc.) prin legarea sa de torace.
- Bandajarile tubulare se realizeaza cu cilindri din jerse sau impletitura mare, utilizate frecvent pentru pansarea degetelor sau, in forma de chilot, pentru pansamentele perineului.
- Bandajarile mecanice se fac cu bandaje herniare compuse din una sau doua pernite (bule alungite, in general din cauciuc, destinate comprimarii orificiului herniar) si o centura de sustinere.

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z