Prima menstruatie: lucruri importante pe care trebuie sa le stie orice adolescenta

/ / Modificat: 2021-03-15
Prima menstruatie: lucruri importante pe care trebuie sa le stie orice adolescenta

Ce este menstruatia? Menstruatia apare la pubertate, cand corpul este capabil de reproducere. In fiecare luna, un ovul este eliminat dintr-unul din cele doua ovare si porneste spre uter, prin trompa uterina, iar acesta se numeste procesul de ovulatie.

Uterul se pregateste, in fiecare luna pentru sarcina, astfel mucoasa uterina devine mai groasa pentru a putea sustine ovulul, adica se pregateste de un potential embrion. Daca acest ovul nu este fecundat, mucoasa ingrosata din uter este eliminata alaturi de sange, in afara corpului. Acest proces se numeste menstruatie.

Cand apare prima menstruatie

Prima menstruatie apare de obicei intre 11- 13 ani, insa poate sa apara si mai devreme sau mai tarziu.

Prima menstruatie se numeste menarha, iar fenomenul de disparitie a acesteia se numeste menopauza si apare in jurul varstei de 50 de ani. Ca si regula generala, menstruatia apare de obicei peste aproximativ doi ani, dupa ce se dezvolta sanii.

Simptomele primei menstruatii

Uneori, menstruatia apare fara niciun simptom, insa adesea este insotita de o serie simptome fizice si psihologice, cunoscute drept Sindrom Premenstrual ( SPM). Printre aceste simptome se numara : acnee, balonare, diaree, constipatie, dureri de spate, oboseala, iritabilitate, pofte (in special pentru dulciuri)

O idee buna ar fi sa ai mereu in geanta un kit de ciclu, pentru pentru a nu fi luata pe nepregatite. Acesta ar putea include :

- O pereche curata de lenjerie

- Absorbante sau tampoane

- Servetele pentru igiena intima

- calmante pentru durere

Cat va dura?

Prima menstruatie poate dura doar cateva zile. Pana la echilibrare, ar putea dura cateva luni.

Odata ce se intampla asta, ciclul poate dura intre 2- 7 zile pe luna.

Cat de mult voi sangera?

De obicei, primele menstruatii nu sunt abundente, dar exista cazuri cand pot exista si fluxuri mai puternice. Odata ce hormonii tai se stabilizeaza, atunci si menstruatia ta se va regla. Un flux mai abundent nu este un motiv de griji, dar daca simti ca sangerezi prea mult, vorbeste cu asistenta medicala a scolii sau cu parintii sau o persoana in care ai incredere. De asemenea daca ai ameteli, simti ca iti bate tare inima sau sangerezi mai mult de sapte zile, vorbeste cu un adult pentru a merge la un medic, unde vei putea primi ajutor.

Absorbante, tampoane sau cupa menstruala?

Exista cateva optiuni pentru a te proteja in timpul menstruatiei, dar cel mai probabil va trebui sa le incerci pe toate, ca sa-ti dai seama ce functioneaza mai bine pentru tine. De asemenea, s-ar putea sa descoperi ca ceea ce ai ales pentru primele menstruatii nu va fi neaparat si alegerea ulterioara pe masura ce vei deveni tot mai familiarizata cu corpul tau.

- Chiloti menstruali – este o inventie relativ noua. Arata ca niste chiloti obisnuiti doar ca au un surplus de material pentru a absorbi orice scurgere. Au diferite niveluri de absorbtie, asa ca ai grija sa ii alegi pe cei care ti se potrivesc cel mai bine.

- Absorbante – Absorbantele au o banda adeziva pe partea inferioara pentru a nu-i permite acestuia să se deplaseze. Ele au marimi si grosimi diferite ,care pot fi ajustate dupa fluxul sangvin. Ca si regula generala, absorbantele mai mici se potrivesc pentru un flux mai putin abundent, iar cele mai mari pentru fluxuri abundente. Este bine ca pe timpul noptii sa folosesti absorbante mai groase, cu o putere mai mare de absorbtie si cu asa-numitele aripioare. Absorbantele subtiri, de fiecare zi, sunt potrivite pentru zilele dinaintea ciclului si de la finalul ciclului, cand fluxul scade in abundenta.

- Tampoane – Tampoanele sunt niste batoane mici din vata de bumbac in forma tubulara si au rolul de a absorbi sangele menstrual si de a mentine organele genitale externe curate si uscate. Ele au diferite dimensiuni si se introduc in vagin. Toate tampoanele au la capat o sfoara atasata, pentru a putea fi scoase. ( Tampoanele trebuie sa fie schimbate la fiecare 4-8 ore )

- Cupa menstrualaLa fel ca si tampoanele, cupa menstruala se introduce in vagin, de unde colecteaza sangele. Acestea au doua dimensiuni- mare si mica, in functie de varsta femeii si daca a trecut sau nu prin nasteri. Spre deosebire de absorbante si tampoane, cupa menstruala este refolosibila. Nu trebuie decat s-o scoti cand simti ca e cazul, sa ii golesti continutul, sa o speli si sa o reintroduci. ( Cupele trebuie sa fie golite la fiecare 12 ore) . In functie de brand, cupele au o valabilitate intre 6 luni si 10 ani.

Ce sa fac daca imi murdaresc hainele in timpul menstruatiei?

In primul rand, e normal sa ai scurgeri, tuturor li se intampla. Ar fi bine să ai mereu servetele umede in geanta, pentru a indeparta petele in prima faza. De asemenea, poti lega o jacheta in jurul taliei pentru a te acoperi pana in momentul cand te vei putea schimba.

Pentru a curata hainele murdare incearcă urmatoarele:

- Inmoaie haina cat mai curand posibil in apa rece. Apa calda sau fierbinte va ajuta pata sa se impregneze in tesatura, deci foloseste doar apa rece.

- Daca ai gel special pentru indepartarea petelor, foloseste-l direct pe pata si lasa-l sa se absoarba conform indicatiilor.

- Daca nu ai gel special – foloseste unul simplu sau un sapun cu care sa freci pata.

- Clateste si apoi repeta procedura

- Lasa haina sa se usuce la temperatura camerei

Ce pot face in privinta crampelor menstruale? 

Crampele menstruale pot fi foarte puternice sau aproape insesizabile, in functie de organismul fiecaruia. Majoritatea femeilor nu prezinta dureri foarte mari, dar exista cazuri cand durerile sunt insuportabile. Cel mai bine, in astfel de situatii, este sa iei un ibuprofen, sa pui o sursa de caldura in zona ovarelor cum ar fi o sticla de apa calda. Daca crampele sunt foarte puternice, astfel incat iti vine greu sa te ridici din pat sau sa te implici in orice tip de activitate, adreseaza-te unui medic.

Cum pot afla cand imi vine menstruatia?

Desi ciclul isi ajusteaza ritmul pe o perioada de cativa ani, poti sa fii atenta la simptomele corpului tau si schimbarile care apar. Asa iti vei da seama de un tipar ce se repeta si astfel vei fi pregatita. De asemenea s-ar putea sa ti se para util si urmatoarele :

- Noteaza prima si ultima zi de ciclu, in calendarul din telefon sau intr-un carnet.

- Ca regula generala urmatorul ciclu va veni in 3-4 saptamani de la ultimul ciclu

Exista mai multe aplicatii care iti pot fi de folos. Ele pot inlocui calendarul, dar vei gasi si multa informatie utila sau raspunsuri la intrebari pe care le ai. Uite niste exemple:

- Flo Period and Ovulation Tracker

- Eve Period Tracker App

- Clue Period Tracker and Calendar

Pot ramane insarcinata daca sunt la ciclu?

Da, poti ramane insarcinata daca abia ti-a venit ciclul. O fata poate ramane insarcinata chiar inainte sa-i vina prima menstruatie. Asta se intampla din cauza hormonilor, care pot fi activi deja. Acesti hormoni ar putea duce la ovulatie si la formarea peretelui uterin, ceea ce inseamna ca poate ramane insarcinata, chiar daca inca nu ai avut prima menstruatie.

Prima menstruatie: cand ar trebui sa te ingrijorezi? 

Majoritatea fetelor nu intampina probleme la prima menstruatie, totusi, este bine sa apelezi la un medic daca te confrunti cu urmatoarele:

- ai 15 ani si inca nu ti-a venit prima menstruatie

- ti-a venit ciclu de mai mult de 2 ani si inca nu e regulat ( aproximativ la fiecare 4- 5 saptamani )

- ai sangerari intre menstruatii

- ai crampe severe care nu se amelioreaza nici cand iei ibuprofen

- ai sangerari foarte abundente ( sangerari care te obliga sa iti schimbi tamponul sau absorbantul in mai putin de o ora)

- ai ciclu care dureaza mai mult de o saptamana

- ai simptome premenstruale severe care te impiedica sa faci orice fel de activitate

Semne fizice care preced prima menstruatie

Cele mai comune lucruri care apar inainte ca unei fete sa-i vina prima menstruatie sunt necesitatea de a purta primul sutien cu cupa si cresterea parului la subrat. In acest punct, o fata se poate astepta ca prima menstruatie sa ii vina in decurs de 3-6 luni. De asemenea, aceasta poate aparea imediat dupa ce se observa o stagnare in cresterea inaltimii (nu mai mult de 6 cm pe an).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Menstruatie fetite Menstruatie

Articole recomandate

Citeste si despre