Cum le pregatesti pe fetite pentru pubertate

/ / Modificat: 2019-07-24
Cum le pregatesti pe fetite pentru pubertate

Pubertatea creeaza mult stres si confuzie in randul fetelor. Fluctuatiile hormonale, acneea si cresterea parului axilar sau pubian pot fi jenante.

Aparitia menstruatiei e un factor in plus de stres, mai ales in cazul celor care au cunostinte minime in acest sens, ceea ce poate duce la experiente negative.

Potrivit unui studiu publicat in Journal of Adolescent Health, un numar foarte mare de fete sunt slab pregatite in vederea aparitiei primei menstruatii, dar si a schimbarilor care apar in corpul lor la pubertate, fiind inclusiv insuficient instruite privind sanatatea reproducerii. Multe fete au declarat ca au aflat informatii despre pubertate si menstruatie de la mama, sora sau unul dintre dascali, insa au fost de parere ca informatiile erau incomplete, inexacte si furnizate prea tarziu.

Mai mult, unele fete spun ca s-au simtit speriate, timorate si chiar jenate de sosirea primului ciclu. De cele mai multe ori, aceste sentimente negative sunt asociate cu lipsa de pregatire pentru pubertate.

Acest lucru sugereaza faptul ca trebuie luate mai multe masuri in vederea educarii fetelor cu privire la procesul de maturizare a corpului lor. In plus, acestea trebuie sa invete cum sa gestioneze schimbarile care au loc.

In ultimii 25 de ani, varsta la care se declanseaza pubertatea a scazut constant. Asta inseamna ca fetele incep din ce in ce mai devreme sa observe primele schimbari ale corpului lor. Adica inca de pe la varsta de 9-10 ani.

Cum decurge pubertatea

Primele schimbari din procesul de pubertate nici macar nu sunt vizibile. Cum ar fi modificarile hormonale datorite activarii hipotalamusului, un regulator din creier. Intre timp, alte modificari au loc in ovare, cu secretia hormonului sexual. Alte semne timpurii ale pubertatii sunt starea de spirit, mirosul crescut al corpului si secretia vaginala.

Dezvoltarea sanilor

Cresterea in volum a mameloanelor reprezinta, de regula, primul semn vizibil ca pubertatea e aproape. Este important de mentionat ca dezvoltarea sanilor inainte de varsta de 8 ani este considerata precoce si trebuie evaluata de un medic pediatru.

Prima menstruatie

Cam la doi ani, doi ani si jumatate de la inceperea dezvoltarii sanilor fetele pot avea primul ciclu menstrual. In Statele Unite, spre exemplu, varsta medie pentru primul ciclu este de 12,7 ani. Majoritatea cercetatorilor spun ca, din cauza alimentatiei neadecvate, varsta primei menstruatii e in scadere. Fetele trebuie sa stie ca nu vor avea inca de la inceput cicluri regulate. Este posibil sa dureze pana la 14 luni ca menstruatiile sa se regleze.

Daca menstruatia apare mai frecvent decat la fiecare 28 de zile sau daca dureaza mai mult de sapte zile, trebuie sa discut cu medicul adolescentei. De asemenea, trebuie anuntate sangerarile severe sau menstruatiile extrem de dureroase.

Provocarile pubertatii timpurii

Pentru fetele care se confrunta cu o pubertate timpurie, transformarea pe care o traiesc devine inconfortabila, frustranta, le creeaza confuzie si stres. In cazul lor exista un risc crescut de depresie si chiar de activitate sexuala timpurie.

Presiunea sociala reprezinta una dintre cele mai mari provocari ale maturizarii timpurii. Chiar daca trupurile lor arata matur, actiunile pot ramane copilaresti. Acest fapt poate duce la opinii negative din partea adultilor care nu le cunosc.

Cum vorbesti cu fiica ta despre schimbarile din corpul ei

Una dintre provocarile majore ale parintilor este sa gaseasca modalitatea cea mai potrivita de a discuta cu fiica lor despre pubertate. Discutia trebuie sa aiba loc inainte ca schimbarile sa devina vizibile. Din nefericire, insa, multi parinti se simt prost pregatiti pentru a purta aceasta conversatie, astfel ca se simt inconfortabil si o vor amana foarte mult.

Pana sa implineasca varsta de 8 ani, fiica ta ar trebui sa stie ce schimbari asociate cu pubertatea se vor petrece in corpul ei.

Vorbeste-i despre menstruatie inainte ca aceasta sa apara! Altfel, s-ar putea speria foarte mult la vederea petelor de sange. Este foarte important sa fie pregatita psihologic pentru acest moment.

Asigura-te ca are mereu la indemana tampoane, chiar si atunci cand nu este acasa. Discuta cu ea despre modul in care se folosesc, despre frecventa cu care trebuie schimbate.

Puteti merge impreuna la cumparaturi si sa o ajuti sa isi aleaga un sutien dragut sau o bustiera confortabila. In tot acest timp poti discuta cu ea despre ce inseamna pubertatea. Este un moment bun pentru a vorbi relaxat. Cand ajungeti acasa arata-i cum isi poate urmari menstruatia pe un calendar sau printr-o aplicatie.

Evita dramatismele! Nu incepe din start sa ii vorbesti despre viata sexuala, despre mijloacele contraceptive sau despre pastrarea sanatatii sexuale. Evita sa o sperii. Ai tot timpul sa ii vorbesti despre aceste lucruri dupa ce s-a obisnuit cu transformarile din corpul ei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pubertate Pubertate copii

Articole recomandate

Citeste si despre