De ce si cum sa le vorbim copiilor despre pubertate

/ / Modificat: 2018-02-13
De ce si cum sa le vorbim copiilor despre pubertate

Pubertatea este etapa de trecere de la copilarie la adolescenta, fiind una a marilor schimbari pentru copil. Varsta la care incepe sa se instaleze pubertatea este de 10-11 ani la fete si de 11-12 ani la baieti. Insa nu te ingrijora daca semnele pubertatii apar mai devreme sau mai tarziu fata de aceasta varsta de referinta, pentru ca pubertatea poate sa debuteze oricand intre varsta de 8 si 14 ani. In total, intreg procesul pubertatii dureaza aproximativ patru ani.

Semnele pubertatii incep sa apara in momentul in care creierul declanseaza producerea de hormoni sexuali, ducand la aparitia schimbarilot fizice. Este important ca micutii sa fie pregatiti pentru aceasta etapa a vietii lor, iar parintii sa le vorbeasca despre ceea ce presupune pubertatea inainte ca primele semne sa apara. Ei vor sti la ce sa se astepte, vor recunoste semnele pubertatii si nu se vor speria atunci cand ceste manifestari apar.

Copiii trebuie sa stie ca nu este nimic in neregula cu corpul lor, trebuie sa le explici lucrul acesta, cum este indicat sa le spui ca pubertatea nu reprezinta un proces rusinos.

Astfel, ii poti pregati in legatura cu schimbarile care vor interveni in corpul lor incepand cu varsta de 8 ani in cazul fetitelor si in jurul varstei de 10 ani, in cazul baietilor. Nu este suficienta o singura conversatie pe acest subiect, ci discutiile se vor purta pe termen lung. Cand iti pun intrebari, nu ocoli subiectul ci fa-ti intodeauna timp sa le raspunzi.

Cu cat vor sti mai multe despre ceea ce presupune pubertatea, cu atat vor fi mai pregatiti pentru aceasta etapa.

Semne ca o fata intra la pubertate

La fete, primul semn care indica instalarea pubertatii este cresterea sanilor. Unul dintre sani poate sa inceapa sa se dezvolte mai devreme decat celalalt, nu este un semn care sa te ingrijoreze. Fetitele pot obseva si aparitia firelor de par pe picioare si pe maini. Urmeaza aparitia parului de la subrat si a parului pubian, iar schimbarile hormonale fac corpul sa transpire mai mult.

La 1-2 ani de la aparitia primelor semne de pubertate, la fetite apare si prima menstruatie, iar sanii continua sa creasca. Dupa ce apare ciclul menstrual urmeaza si o perioada de 1-2 ani in care fetele vor creste in inaltime, intre 5 si 7,5 cm, pana cand vor atinge inaltimea de la varsta adulta.

Semne ca un baiat intra la pubertate

La baieti, primul semn de pubertate este cresterea in marime a testiculelor. De asemenea, parul pubian incepe sa apara la baza penisului. Mai tarziu, va incepe si eliminarea de lichid seminal, caci au loc primele erectii, fie cand baiatul este treaz, fie in timpul somnului. Urmeaza si aparitia schimbarilor in voce, care se ingroasa. De asemenea, baietii, ca si fetele, vor incepe sa transpire mai mult. O alta schimbare care apare este aparitia parului facial sau pe piept.

Cresterea in inaltime este un alt semn al pubertatii, care dureaza aproximativ trei ani, cand castiga aproximativ 7-8 cm in inaltime. In ultima etapa a pubertatii, baietilor le apare parul facial si vor incepe sa se barbiereasca.

Atat in cazul fetelor, cat si in cazul baietilor apare acneea, un semn timpuri de pubertate, care nu sunt altceva decat mici cosuri pe fata. Acneea este urmare a cresterii nivelului de hormoni din corp. In cazul in care apar cosuri in exces poti merge cu copilul la un consult medical, pentru ca poate fi nevoie de un tratament medicamentos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pubertate copii Discutie copil pubertate

Articole recomandate

Citeste si despre