Ce rol joaca fiica ta in grupul ei de fete

/ / Modificat: 2005-07-05
Ce rol joaca fiica ta in grupul ei de fete

In ciuda faptului ca esti un parinte bun, in ciuda popularitatii fiicei tale sau a grupului de prieteni din care face parte, ea va avea probleme in ceea ce priveste popularitatea si gasca.

Grupurile de prieteni sunt complexe, sofisticate si in cadrul lor se regasesc indivizi cu personalitati diferite. In interiorul grupului de prietene din care fiica ta face parte, ea are o pozitie bine delimitata. Aceasta postura nu este insa una statica. In adolescenta, o fata poate sa isi piarda statutul in grupul ei in favoarea alteia sau poate sa il imbunatateasca.

Fetele joaca diferite roluri care pot sa fie denumite si care prezinta diferite caracteristici.

Sefa grupului:  Are o personalitate puternica, este carismatica, are o pozitie sociala buna si o imagine de invidiat, are vointa si stie sa manipuleze.

Aceasta fata este lider in grupul ei, stie sa se impuna in fata celorlalte si le restrictioneaza  relatia cu ceilalti oameni, consolidandu-si propria influenta.

Mana dreapta: Aceasta fata observa tot ce face sefa grupului pentru ca isi doreste sa fie asemeni ei. Este in stare sa faca orice ii  spune ea. Sefa, ca prietena buna, o face sa se simta populara si inclusa.

Migratoarea: Acesta tanara are prieteni in grupuri diferite si este flexibila in ceea ce priveste relatiile interpersonale. Are o influenta puternica asupra altor fete dar nu se foloseste in scopuri neloiale de aceasta.

Spectatoarea:  Fata acesta are mereu indoieli in ceea ce priveste corectitudinea actelor sale si fidelitatea fata de  grupul de prietene din care face parte. Drept consecinta, este cel mai probabil sa fie prinsa in mijlocul unor conflicte in cadrul grupului sau intre grupuri de fete.

Mesagera:Aceasta fata va face tot ce ii sta in putere ca sa fie pe placul Reginei. Cand doua fete cu influenta sau doua grupuri puternice se infrunta ea este cea care intermediaza si  face eforturi pentru a le impaca. Nu stie sa distinga propriile dorinte de cele ale grupului.

Sursa de informatii: Fetele au mare incredere in ea fiindca este cea care dispune de multe informatii ce nu par a fi doar barfe. Ea incearca sa castige prietenia prin sfaturile pe care le acorda celorlalte si informatiile pe care le furnizeaza. Ea este fata care creeaza impresia adultilor ca este draguta si lipsita de orice intentie rautacioasa.

Tinta: Ea este victima, este cea pe care fetele o umilesc, se distreaza pe seama ei si o exclud de cele mai multe ori. Poate sa apartina grupului sau nu; oricum aceasta se simte izolata si singura.

Poate fi destul de dificil sa discuti cu fiica ta despre rolul ei in grupul de prieteni si experientele traite. Incepe prin a delimita pozitia pe care o ocupa aceasta in functie de trasaturile anterioare.

Stabiliti impreuna ce i se potriveste si ce nu. Incurajeaz-o sa inventeze propriile ei nume si profiluri. Apropiati-va prin intermediul observatiilor la adresa grupului.

Discutia cu fiica ta este decisiva. Pentru a se desfasura in cele mai bune conditii sunt importante patru intrebari.
- Care sunt avantajele si dezavantajele pozitiei pe care o ocupa ea in grupul de fete?
- De ce crezi ca detine acest statut?
- Cum influenteaza aceste aspecte impresia despre grupul din care faci parte?
- Ce simti cand te imaginezi in situatia respectiva?

Indiferent de statutul fiicei tale in cadrul grupului intotdeauna consolideaza-i increderea in sine. Spune-i ca stii cat de dificile pot fi unele situatii. Daca ai trait o experienta asemanatoare cand erai adolescenta atunci nu ezita sa ii povestesti. Insa nu ii spune ce trebuie sa faca. Cel mai bine ar fi sa descrii comportamentul pe care il admiri. Contribuie activ la planurile pe care le-a initiat pentru a schimba ceva si la modalitatile prin care are de gand sa actioneze. Fiica ta se va simti mult mai bine din simplul motiv ca te stie alaturi si simte ca ii intelegi lumea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre