Trecerea la adolescenta sau cand copiii inceteaza sa mai fie copii. Ce schimbari implica acest lucru

/ / Modificat: 2023-03-24
Trecerea la adolescenta sau cand copiii inceteaza sa mai fie copii. Ce schimbari implica acest lucru

Unul dintre momentele cele mai complexe din punct de vedere emotional pentru multi oameni este sosirea adolescentei. Mai exact, trecerea de la copilarie la adolescenta. Este o perioada plina de schimbari, insotita de o agitatie hormonala care ne face sa simtim o multime de lucruri pe care de multe ori nu stim sa le explicam.

Aceasta etapa implica in mod necesar un proces de doliu, in care copiii nostri inceteaza sa mai fie copiii care pana nu demult se jucau si se bucurau sa fie mereu alaturi de noi, pentru a face loc provocarii de a infrunta o etapa noua, frumoasa, dar complexa: cea a adolescentei.

Ce schimbari presupune acest proces? Cum ne putem insoti copiii in aceasta tranzitie importanta?
"Adolescenta este conjugarea copilariei si a maturitatii." -Louise J. Kaplan.

O tranzitie spre adolescenta

In realitate, nu este vorba atat de mult de o pierdere (nimic nu se pierde cu adevarat, tot ceea ce traim ramane in felul nostru de a fi); in acest caz, totul se concentreaza mai mult pe sarcina de a face fata unei schimbari de etapa, o tranzitie care implica adaptare si o noua realitate.

Astfel, tranzitia spre adolescenta poate aparea la copiii nostri atunci cand ne mutam de casa, cand isi schimba scoala si, bineinteles, cand lasa in urma etapa copilariei pentru a intra in adolescenta.

Cum se spune la revedere copilariei

Acest proces poate fi un pic complex, dar este necesar pentru copii sa treaca prin aceasta etapa pentru a pune capat copilariei, pentru a-si lua ramas bun de la copilarie si a saluta aceasta noua etapa de dezvoltare.

Trecerea de la copilarie la adolescenta: un proces natural

Spre deosebire de alte procese de "doliu", doliul care apare in tranzitia de la copil la adolescent are loc in mod inconstient si evolueaza in mod natural.

Schimbarea atitudinilor

Este normal ca in aceasta etapa sa se produca schimbari semnificative in atitudinile copiilor nostri, care se pot manifesta, de exemplu, prin rebeliune sau prin manifestari de suparare sau furie pe care nu le aveau inainte, si pot deveni chiar sfidatori fata de figurile de autoritate.

Apatia sau dezinteresul

Pe de alta parte, pentru unii copii, situatia poate duce la apatie, pierzandu-si interesul pentru aproape orice, inclusiv pentru activitatile care le placeau inainte. Acest lucru ii poate alarma pe unii parinti si ii poate face sa creada ca ar putea fi vorba de depresie, dar nu uita ca in aceasta etapa gusturile si interesele noastre se schimba.

Ce putem face ca parinti?

In calitate de parinti si/sau ingrijitori, este normal sa ne dorim sa stim cum sa ne ajutam copiii sa treaca de la copilarie la adolescenta intr-un mod mai usor de gestionat si mai adaptabil, fara atatea conflicte.

Desi exista situatii prin care este inevitabil sa trecem si chiar necesar pentru cresterea copiilor nostri, exista cateva recomandari care pot fi de mare ajutor pentru a-i sprijini in timpul acestui proces pe care il implica trecerea de la copii la adolescenti:
- multa rabdare
- nu presupune, intreaba
- calm si seninatate

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adolescenta Adolescenta copii Adolescenta timpurie

Articole recomandate

Citeste si despre