Cum sa te descurci cu o fiica adolescenta narcisista

/ / Modificat: 2021-11-04
Cum sa te descurci cu o fiica adolescenta narcisista

De multe ori adolescentii trec prin etape de narcisim, insa acestea sunt minore, de moment. Exista insa si adolescenti pentru care narcisismul dureaza luni de zile sau chiar mai mult.

Daca fiica ta iti spune "Tu nu faci niciodata nimic pentru mine!", in timp ce te indrepti spre magazin sa-i cumperi ce are nevoie sau insita ca nu ar trebui sa curete niciodata baia pentru ca nu este treaba ei, atunci te confrunti cu o adolescenta narcisista. Narcisismul nu se traduce doar prin interesul exagerat asupra aspectului fizic. 

Pentru un parinte, interactiunea cu o adolescenta narcisista poate fi dificila. O adolescenta narcisita va avea impresia ca lumea se invarte in jurul ei si toata lumea trebuie sa-i faca pe plac si nu arata empatie pentru alte persoane.

Narcisismul afecteaza adolescentele, insa in cele mai multe cazuri aceasta etapa dispare rapid. Conteaza insa foarte mult modul in care gestionezi situatia. Iata ce trebuie sa faci daca ai o fiica narcisista, pentru a evita ca acest comportament sa devina unul constant. 

1. Construieste o relatie empatica

Empatia (abilitatea de a intelege si de a impartasi sentimentele celuilalt) se invata la toate varstele. Nu este doar pentru copiii mici. Adolescentii inca isi construiesc in mod activ abilitatile empatice. Prin urmare, parintii trebuie sa-si invete constant copiii sa fie empatici.

Cel mai bine ii poti invata empatie, facandu-I sa se puna in piele celorlalte eprsoane. De exemplu: "Cum crezi ca s-a simtit profesorul tau cand elevul a tipat la ea?", "Cum crezi ca s-a simtit prietenul tau cand ti-ai anulat planurile in ultimul moment?".

In mod similar, cand va uitati la stiri, sau la un film, pune-I intrebari de genul: "Cum credeti ca se simte acea familie?". Conversatiile regulate despre sentimentele altor persoane le reaminteste copiilor si adolescentilor ca si restul oamenilor au sentimente si pot fi raniti. 

2. Faceti voluntariat impreuna

Spunandu-i copilului sa manance tot din farfurie pentru ca alti copii nu au, nu il va invata sa fie empatic. In schimb, actiunile de voluntariat il va invata pe copil sa fie empatic. Puteti face voluntariat la adaposturile pentru copii sau pentru batrani, dar si la cele pentru animale. 

3. Arata-i recunostinta si admiratia

Cand adolescentul face un anumit lucru arata-i admiratia ta si recunostinta, chiar daca nu i-a iesit asa cum ar trebui. Spune-I ca a facut acel lucru foarte bine si ca, pe masura ce va exersa, ii va iesi si mai bine.

4. Fii un model demn de urmat

Cand esti parinte trebuie sa fii modelul pe care vrei ca micutul tau sa-l urmeze. Nu uita ca adolescentii si copiii de toate varstele copiaza ceea ce vad la parinti. 

5. Nu lega consecintele de lucruri materiale

Cand legi consecintele de lucruri materiale, copiii si adolescentii vor ajunge sa creada ca posesiunile materile sunt cele mai importante lucruri din viata. Prin urmare nu ii spune ca daca ia 10 la test ii cumperi telefonul dorit si nu ii da bani ca recompense pentru treburile casnice.

6. Ajuta-ti adolescenta sa-si construiasca o imagine de sine sanatoasa

Este important sa-ti inveti copilul inca de mic, dar si la adolescenta sa-si contruiasca o imagine de sine sanatoasa. In acest fel copilul va fi capabil sa se simta bine, in continuare, in propria piele chiar si in momentele in care esueaza sau nu este apreciat de cei din jur. De exemplu, o fata cu o stima de sine scazuta nu se va simti frumoasa daca nu are cele mai bune si noi haine sau cele mai stralucitoare bijuterii. In schimb, o fata cu o buna stima de sine se va simti oricand bine in pielea ei.

7. Invata-ti adolescenta sa fie responsabila pentru alegerile ei

Una dintre cele mai bune modalitati de a face fata unei fiice adolescente narcisiste este sa o faci responsabila pentru comportamentul ei. Nu o salva de fiecare data cand face o greseala si nu interveni de fiecare data cand are un esec. Las-o sa experimenteze consecintele logice sau naturale pentru comportamentul ei.

8. Cauta ajutor de specialitate

In cele din urma, daca orice efort nu da roade este indicat sa cauti ajutor de specialitate pentru a va ajuta sa gasiti cauza adevarata din spatele comportamentului copilului si a actiona in consecinta. 

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre