Anorexia infantila: Cum afecteaza copiii si adolescentii?

/ / Modificat: 2023-01-21
Anorexia infantila: Cum afecteaza copiii si adolescentii?

Anorexia este o tulburare de alimentație care îi determină pe cei care suferă de aceasta afectiune să piardă mai mult în greutate decât se consideră sănătos. La baza acesteia stă o distorsiune a imaginii corporale, deoarece aceste persoane se uită în oglindă și se văd în continuare grase, deși sunt de fapt mai slabe decât media.

Când s-a vorbit pentru prima dată despre anorexie, în urmă cu mai bine de un deceniu, această tulburare era frecventă la femeile tinere din clasa medie superioară, dar în ultima vreme profilul s-a schimbat și acum este din ce în ce mai frecventă în adolescență sau chiar în copilărie.

Mai mult, această tulburare se răspândește și în rândul băieților. Părinții ar trebui, prin urmare, să rămână vigilenți, deoarece, dacă este detectată devreme, este mai ușor să o eradicăm.

Care sunt cele mai evidente simptome ale anorexiei la copii și adolescenți?

Deoarece anorexia ascunde o teamă intensă de a se îngrășa, cei care suferă de anorexie urmează adesea diete extreme pentru a nu mai lua în greutate, se angajează într-o activitate fizică excesivă sau își provoacă singuri voma imediat ce termină de mâncat.

Cum iti dai seama ca un copil sufera de anorexie

Copiii încep să manifeste o preocupare excesivă față de greutatea și forma lor, făcând comentarii care sugerează că se simt grași sau nepotriviți. De asemenea, este obișnuit ca aceștia să se cântărească în mod constant.

Copiii au trăsături anxioase sau perfecționiste, deoarece aceste calități au fost legate de un risc crescut de a dezvolta tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia și bulimia.

Copiii nu mai mănâncă așa cum o făceau înainte, se joacă cu mâncarea din farfurie în loc. Și aproape întotdeauna o lasă întreagă, pretinzând că nu le este foame. În unele cazuri, la adolescenți, aceștia pot refuza să mănânce în fața altor persoane.

Copiii merg la toaletă imediat după ce mănâncă și se închid înăuntru în timp ce își provoacă vărsături sau folosesc laxative.

Copiii încep să manifeste o sensibilitate extremă la frig și trebuie să poarte mai multe straturi de haine pentru a se încălzi. De asemenea, există adesea o senzație de gură uscată, astfel încât aceștia beau mai multă apă decât de obicei.

Consecințele teribile ale anorexiei la copii și adolescenți

Anorexia este o tulburare care poate avea consecințe grave. Un studiu realizat la Spitalul Universitar Uppsala din Suedia și publicat în British Journal of Psychiatry a constatat că 20% dintre cazurile de anorexie devin cronice și că o mare parte din cazurile mortale se datorează sinuciderii.

În plus, persoanele cu anorexie au de 11 ori mai multe șanse de a muri din cauza bolilor respiratorii, de 10 ori mai multe șanse de a suferi de patologii urinare și de 8 ori mai multe șanse de a suferi de o patologie endocrină fatală. De fapt, aceștia prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 1, care îi face dependenți de insulină pe viață.

În cazul anorexiei infantile aceasta poate afecta profund dezvoltarea, deoarece copilul nu va primi nutrienții de care are nevoie pentru a crește. Sistemul scheletic este adesea unul dintre cele mai afectate, deoarece oasele sunt slăbite, dar există, de asemenea, o atrofie musculară progresivă, iar acești copii sunt, de asemenea, mai susceptibili de a dezvolta anemie și deficiențe de vitamine. Sistemul lor imunitar este, de asemenea, slăbit și, în cazul fetelor adolescente, ciclul menstrual devine neregulat sau dispare.

Articole recomandate

Citeste si despre