Adolescentul tau nu doreste sa-si aduca prietenii acasa? Iata care ar putea fi motivele

/ / Modificat: 2023-03-05
Adolescentul tau nu doreste sa-si aduca prietenii acasa? Iata care ar putea fi motivele

Adolescenta este o varsta in care prietenii devin deosebit de importanti in viata tinerilor. Cu toate acestea este, de asemenea, o varsta complexa, in care copiii pot manifesta nesigurante. Asta ii face sa se retraga in ei insisi, sa devina mai inchisi sau chiar sa se izoleze.

Pe de alta parte, exista copii care, la aceasta varsta (sau din cauza felului lor de a fi), intampina dificultati in a-si exprima emotiile, in a se deschide fata de parinti etc. In plus, ei cauta, de asemenea, sa se diferentieze de parintii lor. Isi cauta autonomia si incep sa fie reticenti in a-si arata sau impartasi unele parti din viata lor.

Toate acestea pot duce la faptul ca adolescentii nu vor sa le prezinte  sa-si aduca prietenii acasa sau sa-I prezinte parintilor. Acestea pot fi insa doar cateva dintre motive, dar exista si altele.

Adolescentul tau nu-si aduce prietenii acasa? Iata care pot fi cauzele:

1. Stanjenirea

Unul dintre ei simte jena. La aceasta varsta copiii incep sa se simta stanjeniti, iar in unele cazuri chiar le este rusine de parintii lor.

Acestia incep sa fie foarte modesti in ceea ce priveste intimitatea si viata lor, sunt foarte sensibili la judecata sociala (adica la ceea ce cred oamenii despre ei) si de aceea prefera sa nu se expuna atat de mult. Iar a se expune mai putin inseamna sa nu-si lase prietenii sa afle despre familia lor.

Pe de alta parte, la aceasta varsta, adolescentii au tendinta de a se compara foarte mult; daca, de exemplu, au vorbit despre casele lor, despre lucrurile pe care le au, iar copilul nostru simte ca "nu se ridica la nivelul lor" sau ca locuinta lor este mai "umila", acest lucru il poate opri, de asemenea, sa isi aduca prietenii acasa. 

2. Au nevoie sa se diferentieze si sa-si cultive independenta

Tine cont de faptul ca se afla in plina adolescenta, ceea ce inseamna ca acestia cauta sa se diferentieze de parintii lor. Iar in acest proces de individualizare (necesar pentru a se maturiza si a-si construi propria identitate), ei incearca sa-si "protejeze" lumile lor si sa nu le amestece (in acest caz, viata lor sociala si familia).

3. Nu are prieteni

Un alt posibil motiv pentru care adolescentii nu-si aduc niciodata prietenii acasa este ca nu au prieteni si le este jena sa explice acest lucru.  

Daca ai un astfel de adolescent trebuie sa fii atent pentru ca probabil exista si alte semne care ar putea indica acest lucru. De exemplu, nu iti spune niciodata nimic despre el, nu iti explica unde se duce cand iese, este serios sau retras, chiar trist, plictisit, petrece multe ore singur in camera lui...etc.

Daca aceasta este cauza, este probabil ca adolescentul tau sa traiasca un sentiment de singuratate si de aceea este atat de important sa investighezi mai mult. Inainte de toate, incearca sa afli cu cine relationeaza la scoala, daca a suferit o experienta neplacuta, cum ar fi hartuirea, si cum este afectat de faptul ca nu are prieteni.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adolescenta Adolescenta copii Prieteni copii Prietenii copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre