Telefonul copilului, de la ce varsta?

/ / Modificat: 2016-08-17
Telefonul copilului, de la ce varsta?

Telefonul mobil poate fi un aliat de incredere pentru copil. Este un mod eficient prin care poti tine legatura cu el si prin care stii oricand pe unde este pentru a fi in siguranta. Unii considera ca a lua unui copil mic un telefon mobil este un moft si un motiv de rasfat, altii cred ca este o utilitate. In oricare dintre variante, copilul trebuie sa aiba varsta potrivita pentru a-l putea folosi!

Varsta potrivita pentru telefon mobil

Nu exista o perioada exacta in care copilul poate primi un astfel de telefon. Totul depinde de nivelul lui de dezvoltare si de capacitatea de a-l folosi in scopul adecvat.

Desi majoritatea specialistilor sustin ca parintii cumpara telefoane copiilor cam la varsta de 8 ani, altii considera ca nici la 10 ani micutii nu sunt suficient de mari pentru a beneficia de telefon.

Un criteriu mai important decat varsta este cel prin care urmaresti evolutia micutului tau. Exista cateva lucruri care dau de inteles ca este pregatit sa aiba in custodie un astfel de accesoriu. De exemplu acelea in care este suficient de mare pentru a merge singur la scoala sau in momentul in care stie sa mearga singur cu autobuzul.

Folosirea unui telefon de catre cei mici necesita o anumita maturitate si responsabilitate din partea lui.

Alte metode prin care sa iti dai seama daca are nevoie de telefon:

  • intreaba copilul de ce isi doreste telefon si ce ar face cu el; pune-i intrebari deschise, si nu din cele in care sa raspunda doar cu da sau nu; este sansa copilului de a te convinge ca este in stare sa manipuleze si sa foloseasca telefonul;

  • daca micutul tau este dezorganizat si pierde adesea lucruri, nu este atent la ce face si are probleme de autocontrol atunci nu este indicat sa ii iei telefon; spune-i ca mai intai trebuie sa lucreze la aceste aspecte si cand va dovedi ca este capabil ii vei lua.

Pregateste copilul pentru primirea telefonului mobil!

Vorbeste cu el despre ce va face cu el, de ce este important si care este utilitatea lui.

Stabileste reguli stricte si limite! Este extrem de important acest lucru pentru ca lucrurile sa nu scape de sub control atunci cand detine telefonul. Puteti face chiar un contract intre voi pe care sa il semnati amandoi, pentru mai multa credibilitate. Poate parea prea oficial, dar este foarte util in momentul in care micutul incalca regulile. Contractul trebuie stabilit de comun acord, si trebuie sa se stipuleze clar asteptarile, ultimatumurile, recompensele si pedepsele.

Respecta termenii contractului si nu lasa de la tine sub nicio forma, altfel toata credibilitatea contractului se pierde. Poti adauga anexe sau realiza modificari daca ceva se schimba, dar nu o face prea des!

Explica-i care sunt numerele de urgenta si cand trebuie sa le apeleze!

Cum alegi telefonul potrivit pentru copil?

Nu orice telefon este potrivit pentru copii. Nu iti doresti un telefon care sa ii distraga permanent atentia sau care sa il tenteze sa dea foarte multe telefoane sau sms-uri, in mod necontrolat. De aceea trebuie sa urmaresti anumite caracteristici cand i-l cumperi:

  • modele special create pentru copii;

  • posibilitatea de a limita numarul de telefoane date sau numarul de minute;

  • posibilitatea de a seta apelarea numai catre anumite numere;

  • GPS tracker integrat, pentru a putea urmari copilul in cazul in care se pierde;

  • fara conexiune la internet;

  • fara jocuri;

  • fara posibilitate de initiere a sms-urilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Telefonul copilului Varsta telefon copii Siguranta copil Copii tehnologie Expunere copii tehnologie

Articole recomandate

Citeste si despre