Telefonul mobil nu este o jucarie pentru copii. Ce trebuie sa stii despre folosirea acestuia

/ / Modificat: 2023-01-30
Telefonul mobil nu este o jucarie pentru copii. Ce trebuie sa stii despre folosirea acestuia

Din ce in ce mai multi copii cu varste cuprinse intre 10 si 15 ani (si uneori chiar si copii mai mici) au telefoane mobile. Parintii nu trebuie sa uite ca telefonul mobil nu este o jucarie, chiar daca acest dispozitiv a devenit o "necesitate" pentru toate generatiile. 

 Este important ca toti parintii sa inteleaga ca telefoanele mobile sunt un adevarat pericol pentru copii daca nu sunt folosite in mod corect, dar si ca telefoanele nu sunt jucarii, chiar daca se pot intala jocuri pe aceste dispozitive.

Telefoanele nu au fost concepute pentru a-i distra pe cei mici, chiar daca sunt folosite de adulti in acest scop. Un copil nu este suficient de matur din punct de vedere psihologic pentru a intelege cum functioneaza un telefon si la ce pericolele se expun mai ales in momentele in care folosesc retelele de socializare.

Pericolele utilizarii telefonului mobil

Utilizarea telefoanelor mobile implica multe pericole. Acestea au devenit un instrument important pentru batausi si agresori de copii. Retelele sociale, aplicatiile pentru adulti, aplicatiile de mesagerie etc., toate reprezinta un real pericol pentru copii.

Parintii folosesc uneori controlul parental pentru a limita utilizarea acestora, dar pericolele nu dispar complet. Unele probleme derivate din utilizarea lor la o varsta frageda pot fi:

- Probleme de memorie.

- Intarzieri in invatare.

- Probleme de atentie.

- Lipsa de autocontrol.

- Impulsivitate.

- Probleme comportamentale.

- Dependenta de tehnologie

- Factor de risc pentru abuzul de substante in adolescenta.

- Risc crescut de obezitate.

- Probleme de somn

- Tulburari de vedere.

Telefoanele mobile nu pot si nu ar trebui sa inlocuiasca jocurile traditionale

Telefonul mobil nu poate inlocui jocurile traditionale, indiferent de tipul acestora. Alege sa-i cumperi copilui un joc decat sa-i cumperi un telefon, deoarece acesta incurajeaza invatarea, atentia si alte functii motorii. Copiii au nevoie de jocuri de rol, de imitatie, de jocuri cu alti copii, cu parintii sau cu chiar sa se joace cu animalele de companie.

Sunt mobilele necesare pentru copii?

Din ce in ce mai multi copii vin acasa spunandu-le parintilor ca isi doresc un telefon mobil si, atunci cand sunt intrebati de ce, raspunsurile lor sunt, de obicei, de genul: "pentru ca prietenul/prietena mea are unul", sau "ca sa vorbesc cu prietenii mei". 

In cele din urma, se ajunge la un cerc vicios in randul copiilor. In plus, multi parinti s-au intrebat probabil daca copiii sunt suficient de maturi si responsabili pentru a-si folosi telefoanele mobile in mod corespunzator. Din punctul nostru de vedere, raspunsul este nu.  

Pentru ce are nevoie un copil de 7-10 ani de un telefon? Acesta poate primi mesaje sau apeluri pe care parintii nu le pot controla, deoarece nu supravegheaza utilizarea lui 24 de ore din 24. Controlul ar trebui sa fie in mainile copilului, dar copilul nu are capacitatea de autocontrol la acea varsta, si de multe ori nici dupa acea varsta.

Ce pot face parintii in cazul in care copilul le cere un telefon mobil?

Cand copiii cer un telefon, trebuie sa le explicam ca un telefon mobil nu este o jucarie pentru copii si sa le dam un exemplu: chiar daca vecinul nostru are o masina mai buna, nu inseamna ca este o persoana mai buna decat noi; la fel, doar pentru ca un prieten are un telefon mobil, nu inseamna ca este mai bun decat el.

Desigur, parintii se pot gandi ca un copil care are telefon ii poate contacta in cazul in care au o urgenta, etc. Dar, pentru acest lucru pot achizitiona o bratara speciala pentru copii, care are functia de a-si contacta parintii telefonic. Sau ii pot lua un telefon clasic, cu butoane, nu un smartphone.

Desigur, fiecare parinte are dreptul de a decide cum sa isi educe copiii si ce sa le dea sau nu, dar este important ca acestia sa stie mai intai la ce pericole isi expun copiii inainte de a lua o astfel de decizie. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Telefon mobil copii

Articole recomandate

Citeste si despre