De ce ar trebui sa le spui copiilor “te iubesc” in fiecare zi, mai ales in timpul adolescentei

/ / Modificat: 2022-03-06
De ce ar trebui sa le spui copiilor “te iubesc” in fiecare zi, mai ales in timpul adolescentei

In aceasta lume nu exista o iubire mai mare, mai pura si mai speciala decat cea pe care noi, parintii, o simtim pentru copiii nostri si decat cea pe care copiii o simt pentru noi. 

Cat timp copiii nostri sunt mici, este obisnuit ca noi, parintii, sa ii rasfatam cu gesturi afectuoase care sa le aminteasca cat de mult ii iubim. Saruturi, gadilaturi, imbratisari, zambete... nu lipsesc niciodata din viata noastra de zi cu zi. Cu toate acestea, pe masura ce micutii cresc si intra in noi etape ale vietii, este mai usor ca aceste legaturi sa se piarda. 

De ce trebuie sa-i spui zilnic copilului ca il iubesti

Pe langa faptul ca aceste cuvinte magice “Te iubesc” favorizeaza o legatura mai stransa si mai pozitiva cu copii, are si multiple alte beneficii importante.  Iata cateva dintre acestea:

Iti permite sa-ti reafirmi dragostea pentru ei.  

Este un alt mod de a-ti exprima emotiile, ceea ce ajuta la educarea copiilor in ceea ce priveste gestionarea corecta a emotiilor si la a nu se teme sa si le exprime.

Spunand "Te iubesc" ajuta la scurtarea distantei care poate aparea la un moment dat intre noi si copiii nostri. Se intampla, de exemplu, atunci cand avem o zi proasta si ne pierdem usor cumpatul; cand copiii nostri sunt deosebit de irascibili si ne este greu sa ne conectam cu nevoile lor; cand ne-am certat cu ei; etc. Astfel, in aceste situatii delicate si sensibile, pronuntarea si ascultarea unui "te iubesc" ne va permite sa uitam diferentele care ne despart si sa ne reconectam.

In concordanta cu cele de mai sus, auzul unui "te iubesc" va provoca un impact emotional capabil sa sparga orice fel de blocaj si sa incurajeze reconcilierea. Astfel, copilul sau adolescentul care o aude des aceste cuvinte magice se va simti mai inclinat sa comunice cu ei, sa aiba incredere, sa asculte, sa se implice, sa caute solutii.

A spune "Te iubesc" inainte de a merge la culcare este un mod minunat de a incheia ziua si de a ne lua ramas bun de la copiii nostri pana a doua zi dimineata. Magia acestor cuvinte va va ajuta sa va relaxati, sa uitati de grijile zilei si sa adormiti linistiti.

Toate aceste beneficii pot fi rezumate intr-unul singur: copiii si adolescentii care cresc stiind ca sunt iubiti in fiecare zi de catre parintii lor sunt mai fericiti, mai increzatori si au o mai mare stima de sine.

Cuvintele trebuie sa fie insotite de actiuni

Dar, desi este esential sa ii spunem copilului zilnic ca il iubim, nu este suficient doar atat. Acest “Te iubesc” nu trebuie sa fie doar vorbe in vant, ci trebuie sa fie insotit de alte gesturi de iubire.

Astfel, saruturile si imbratisarile nu ar trebui sa lipseasca niciodata, dar nici comunicarea pozitiva si respectuoasa, ascultarea activa, complicitatea si increderea sau zambetele dezinteresate si neconditionate.

Pe scurt, copiii au nevoie sa se simta iubiti, mai ales atunci cand cred ca nu merita sau cand adolescenta ne pune pe noi, parintii, pe locul doi. Iar aceasta iubire trebuie sa fie demonstrata in fiecare zi prin gesturile noastre, dar si intarita prin cuvinte.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Iubire copil Adolescenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre