Ce este criza varstei de 7 ani. Cum treci mai usor de aceasta perioada

/ / Modificat: 2023-07-07
Ce este criza varstei de 7 ani. Cum treci mai usor de aceasta perioada

Spunem despre copii ca „au personalitate” atunci cand dau dovada de incapatanare sau cand sunt neascultatori. Dar te-ai gandit ca s-ar putea sa treaca printr-o perioada de criza? Ei bine, aceste perioade chiar exista si sunt firesti in dezvoltarea celor mici. Unele trec mai usor, altele dureaza ceva. Ceea ce au in comun este ca vor fi depasite cu dragoste si rabdare.  Multa rabdare! Mai ales criza varstei de 7 ani, una cu atat mai complicate, cu cat copilul trece prin mai multe schimbari pe care ii e greu sa le inteleaga si sa le gestioneze.

Daca credeai ca dupa tantrumurile specifice varstei de 2 ani poti sta linistit, ca parinte, pana la „exploziile” specifice adolescentei, te-ai insela. Criza varstei de 7 ani vine odata cu multe schimbari care se petrec in acea perioada.

Cum se manifesta si cum sa o depasesti cu success

Multi parinti au remarcat ca atunci cand copiii incep sa mearga la scoala brusc starea lor de spirit se schimba. Devin tot mai neintelegatori, parca spun „nu” la orice pas, sunt mai iritabili  si mai sensibili.

In jurul varstei de 7 ani copiii inca isi formeaza personalitatea. Toate schimbarile pe care le experimenteaza isi pun amprenta, in mod firesc, asupra comportamentului lor. Putem spune ca varsta de 7 ani este un fel de „adolescenta timpurie”. Copiii incep sa devina mai constienti de cee ace vor si de ceea ce simt, incep sa fie mai vocali, sa spuna mai des ce gandesc. Devin mai siguri pe ei si incep sa isi sustina parerile, chiar daca nu au dreptate sau nu au cele mai bune argumente. Copiii incep sa se simta mari la 7 ani si nu accepta nici in ruptul  capului ca nu e chiar asa, ca inca trebuie sa mai asculte de parinti.

Cum arata criza varstei de 7 ani:

  • copiii tin mortis sa-si spuna si sa-si impuna punctul de vedere
  • au problem cu autoritatea
  • incep sa raspunda cu „nu” la orice si sa devina monosilabici
  • cand nu obtin ceea ce vor, se revolta
  • devin capriciosi, nelinistiti, hiperactivi
  • starea de spirit li se schimba brusc
  • forteaza des si insistent limitele si regulile

Cum depasiti mai usor aceasta perioada

Accepta faptul ca a devenit mai responsabil si da-I sarcini pe care le poate indeplini. Copilul de 7 ani care are „pretentia” ca e deja mare poate sa-si faca singur patul sau sa ajute la asezarea mesei, spre exemplu.

Ofera-i ocazia sa-si consume energia (sport, plimbari, iesiri cu bicicleta etc). Fa-l sa se simta validat si apreciat, iubit si protejat.

Trateaza-l cu rabdare, chiar si atunci cand pare imposibil. Calmul este esential atunci cand ii interzici ceva, la fel si argumentele.

Ramai pe pozitii cand vine vorba de regulile precum ora de culcare, timpul pentru ecrane, programul de masa etc.

Nu incerca sa-I dai o lectie tocmai cand iti cere ajutorul, dar da-i voie sa experimenteze si sa invete din greseli.

Petreceti timp impreuna pentru a nu va deconecta unii de la ceilalti si tratati aceasta etapa ca pe una fireasca in evolutia si dezvoltarea copilului.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil 7 ani 7 ani de acasa la copii

Articole recomandate

Citeste si despre