5 moduri in care poti preveni ca micutul tau sa fie victima bullyingului

/ / Modificat: 2023-12-07
5 moduri in care poti preveni ca micutul tau sa fie victima bullyingului

Bullying-ul este, fara indoiala, o forma de violenta. Este o problema care trebuie abordata din toate punctele de vedere, cu strategii de prevenire din partea familiei si un sprijin mai mare din partea mediului scolar. Bullying-ul nu este o "chestie de copii" si, desi pare imposibil, se intampla inca din frageda copilarie. Sunt inregistrate cazuri de copii de la varsta de trei ani pana la adolescenta. A-i invata cum sa actioneze in fata bullying-ului este esential pentru a-i impiedica sa devina victime ale bullying-ului.

Trei chei pentru a preveni ca al nostru copil sa fie victima bullying-ului la scoala

Iata cateva strategii pe care le putem folosi acasa pentru a-i ajuta pe copiii nostri intr-o situatie de bullying:

1) Identifica comportamentul inadecvat

Nu lasa sa se intample situatii care ar putea duce la ceva mai rau. Trebuie sa vorbesti cu copiii pentru ca acestia sa fie capabili sa identifice si sa comunice orice comportament inadecvat al colegilor lor.

2) Invata-i sa spuna NU

Este dificil sa ii inveti pe copii cand multi adulti nu sunt capabili sa faca acest lucru. Dar a fi asertiv si a sti cum sa spui "NU" atunci cand este necesar este o lectie foarte importanta pentru viata si este mai bine sa o faci cand sunt mici.

3) Invata-i strategii de aparare

Nu este vorba despre a-l invata sa loveasca, desigur. Violenta nu se rezolva prin mai multa violenta. Vorbim despre a-i invata sa se apere fara a se expune la abuzuri fizice.

Vorbeste cu copilul acasa despre bullying (exista carti foarte bune care pot fi folosite ca instrument) si explica-i ce trebuie sa faca daca este hartuit. Iata trei sfaturi cheie pentru a-i ajuta sa se apere impotriva batausului:

Ignora agresorul: nu incerca sa te confrunti sau sa ripostezi; acest lucru intareste comportamentul de agresiune al agresorului.

Evita sa fii singuri: fii intotdeauna insotiti de alti copii sau de profesori, mai ales in locul de joaca, in baie, la pranz etc.

Raporteaza imediat situatia invatatorilor, profesorilor si colegilor de clasa.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bullying scoli Bullying copii

Articole recomandate

Citeste si despre