5 chei pentru a-i invata pe copii sa argumenteze

/ / Modificat: 2023-03-05
5 chei pentru a-i invata pe copii sa argumenteze

Comunicarea este baza tuturor relatiilor umane, dar nu intotdeauna este vorba doar de schimbul de informatii. Exista multe situatii cotidiene care implica convingerea, negocierea, exprimarea opiniilor si ajungerea la acorduri. A sti cum sa faci acest lucru intr-un mod adecvat este fundamental pentru a obtine succesul la nivel personal, social si profesional. Din acest motiv, este important sa-i invatam pe copii cum sa argumenteze.

Aceasta abilitate se imbunatateste pe masura ce copiii cresc, se maturizeaza din punct de vedere cognitiv si au mai multe oportunitati de a exersa. Cu toate acestea, unii copii au o capacitate innascuta mai mare decat colegii lor, datorita abilitatilor lingvistice mai avansate. In ciuda acestui fapt, toti copiii isi pot perfectiona abilitatile sociale si pot obtine rezultate excelente.  

Iata care sunt cheile pentru a-i invata pe copii cum sa argumenteze

Familia este principalul agent de socializare, iar dinamica observata aici va stabili liniile directoare pentru comportamentul viitor al copilului. Din acest motiv, trebuie sa te asiguri ca modul in care comunici cu copilul tau si exemplul pe care i-l oferi atunci cand interactioneaza cu alte persoane reflecta valorile si comportamentele pe care doresti sa i le transmiti. Pentru a face acest lucru, poti acorda atentie urmatoarelor aspecte.

1. Ofera argumente pentru ceea ce ii spui

Atunci cand incerci sa motivezi un copil sa faca ceva, fraze precum "pentru ca asa am spus eu" sau "pentru ca sunt mama ta" nu sunt suficiente. In schimb, este important sa explici motivele care stau la baza solicitarii tale.

De asemenea, atunci cand incearca sa ne convinga cu privire la o problema, este foarte pozitiv daca ii intrebam care sunt motivele care ii determina sa gandeasca intr-un anumit fel. Acest lucru ii ajuta sa isi structureze ideile si sa le poata prezenta mai clar.

2. Arata-i respect

Este important sa ne amintim ca a argumenta nu este sinonim cu a se certa si ca scopul nu ar trebui sa fie acela de a fi deasupra celeilalte persoane sau de a ne impune opinia. Pentru ca o discutie sa fie productiva, trebuie sa cautati un teren comun si sa va adresati intotdeauna interlocutorului cu respect. Cine isi pierde manierele isi pierde ratiunea. In acest sens, faptul de a fi in dezacord sau de a fi suparat nu ne da dreptul sa ranim sau sa atacam o alta persoana.

3. Asculta-l cu atentie

Atunci cand ii invatam pe copii sa discute, trebuie sa-i invatam si sa asculte. Este necesar sa cunoastem parerea celeilalte parti si solicitarile acesteia pentru a putea negocia. Pentru aceasta, este esential ca, de la o varsta frageda, sa le oferim copiilor spatiu pentru a se exprima.

Daca va ignorati copilul atunci cand vorbeste, ii minimalizati ideile sau ii dati de inteles ca parerile lor nu sunt valoroase din cauza varstei fragede, este posibil ca atunci cand va creste sa nu stie nici el sa aplice ascultarea activa.

4. Invata-l sa-si gestioneze emotiile

Uneori, certurile ne supara si genereaza emotii negative intense. In aceste stari nu suntem capabili sa ne exprimam clar sau sa ajungem la acorduri. Putem chiar sa rostim cuvinte nepotrivite la adresa celeilalte persoane. Asadar, este important sa-i invatam pe copii cum sa recunoasca si sa-si gestioneze emotiile.   

5. Inata-l sa fie asertiv

Comunicarea asertiva este foarte utila atunci cand trebuie sa comunicam dorintele si opiniile unei alte persoane. Mai ales daca acestea difera de ale tale. Pentru a-i ajuta pe copii sa aplice asertivitatea, ii putem incuraja sa urmeze acesti pasi:

  • Vorbiti pornind de la ceea ce simtiti, in loc sa atacati ceea ce a facut cealalta persoana.
  • Expuneti-va argumentele cu exemple concrete.
  • Faceti cereri clare pentru ceea ce doriti.
  • Evidentiati beneficiul pe care ambele persoane il vor avea de castigat daca se ajunge la un acord.

 FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicarea cu copilul Comunicare copii parinti

Articole recomandate

Citeste si despre