Masti de protectie pentru copii: kitul de siguranta la scoala

/ / Modificat: 2020-09-28
Masti de protectie pentru copii: kitul de siguranta la scoala

Anul scolar 2020-2021 este unul atipic din cauza pandemiei COVID. Daca la debutul ei cursurile au fost suspendate, inca de la jumatatea lui martie 2020, in septembrie elevii s-au intors in banci. Unii invata doar fata in fata, cum sunt copiii de gradinita, cei din scoala primara si elevii din clasele a VIII-a si a XII-a, altii alterneaza mersul la scoala cu cursurile online, iar in unitatile de invatamant in care exista mai mult de trei cazuri de coronavirus sau care nu se pot conforma normelor de prevenire a raspandirii COVID-19 se invata exclusiv de la distanta. In acest context, cu scenarii care se pot schimba de la o zi la alta, tot ce trebuie sa ne intereseze este siguranta copiilor atunci cand merg la scoala. 

Toti elevii trebuie sa poarte masca de protectie atunci cand se afla in interiorul unitatii, in ciuda polemicilor nascute in jurul acestui subiect. De asemenea, ideal este ca in ghiozdan, pe langa caiete, manuale si penar, copiii sa aiba si un igienizant pe care sa il poata folosi atunci cand nu pot merge la toaleta pentru a se spala pe maini. 

Dr. Phyto va ofera o serie de kituri de protectie pentru copii, care includ masti de protectie cu proprietati speciale, un igienizant eficient, cu o formula recomandata de OMS si imbogatita cu uleiuri esentiale menite sa protejeze pielea, si un saculet simpatic in care pot fi pastrate aceste accesorii indispensabile in vreme de pandemie.

In functie de varsta copilului si de preferinte, poti alege intre kiturile Mascott, kiturile Kids si kiturile Teens. 

Un Kit Kids, spre exemplu, include 2 masti reutilizabile, din fibre QSkin, inscriptionate cu desene pentru copii - pisicuta sau mustati de pisicuta pentru fetite si ursulet sau masinuta pentru baietei. Mastile asigura o protectie si o oxigenare optime, chiar si cand este purtata timp mai indelungat, si in plus sunt si hidrorepelente. Alaturi de mastile de protectie, kitul mai include un igienizant de 50 ml.

Kitul Teens poate include doua masti Summer, cu fibre QSkin, inscriptionate cu desene simpatice de vara, sau doua masti Breeze cu fibra Nilit, neinscriptionate, si o sticluta de igienizant de 100 ml. Subtiri si delicate, mastile din fibre QSkin si Nilit aproape ca nici nu vor fi simtite pe fata si, in plus, sunt hidrorepelente.

Obligativitatea de a purta masca de protectie in scoala este criticata de multi, insa dr. Irina Costache, medic primar pediatru, subliniaza ca aceasta nu poate face niciun rau celor mici.

"Masca nu influenteaza cu nimic capacitatea respiratorie. Masca nu-I impiedica cu nimic sa socializeze. Daca tu, parinte, acasa, ai reusit sa implementezi aceasta regula, de fapt problema copiilor nu exista. Categoria de copii care se revolta sunt cei care nu au primit explicatii. Scopul nostru este simplu: copiii nostri sa mearga fizic la scoala si sa invete, iar masca aia ii ajuta. O masca simpla nu e etansa, nu scade nimanui niciun oxigen", a punctat medicul.

De ce sa ii pui igienizant in ghiozdan

In plina pandemie si in contextul unei cresteri a numarului de cazuri de COVID-19 purtarea mastii de protectie si spalatul pe maini ar putea sa nu fie suficiente. Explicati-le copiilor ca, pe langa respectarea acestor reguli elementare, este important sa fie atenti la obiectele si suprafetele cu care intra in contact. Pentru acele momente in care nu pot alerga la toaleta pentru a se spala pe maini, este indicat sa aiba asupra lor o sticluta de igienizant, cu care pot sterge si banca sau obiectele personale, la nevoie.

Dr. Adrian Spac, conferentiar la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, atrage atentia ca un igienizant eficient este pe baza de alcool cu o concentratie de 70-80%:

"Exista o multitudine de igienizanti pe piata, dar cei mai multi contin ingrediente inutile, care nici nu pot ajuta. Cei mai cunoscuti si buni igienizanti sunt cei pe baza de alcool, clor si derivati de clor, iod, formaldehida sau apa oxigenata. Cand alegem un igienizant trebuie sa luam in considerare microorganismele vizate, daca igienizam suprafete sau organism viu. Trebuie sa avem in vedere corozivitatea sau pericolele asociate cu substantele chimice prezente in acel amestec igienizant si, nu in ultimul rand, usurinta in utilizare".

Care sunt cei mai buni igienizanti?

Printre igienizantii uzuali pe care e bine sa-i avem in casa se numara apa oxigenata, iodoforii, igienizantii pe baza de clor si de alcool, deoarece au efect bactericid, funigicid sau virucid. Totusi, igienizantii pe baza de alcool nu distrug sporii bacterieni si mai au un inconvenient: usuca pielea si ii pot creste volumul, formand pori noi sau extinzandu-I pe cei existenti. Asadar este important ca in amestec sa fie introduse si uleiuri esentiale adaugate care sa hraneasca si sa protejeze pielea.

Un igienizant ideal are in componenta alcool obtinut din plante, apa oxigenata, glicerina si uleiuri esentiale. Potrivit medicului Adrian Spac uleiurile esentiale au, pe langa un miros placut, si efect de  protectie, datorita proprietatilor antibacteriene, antifungice si antivirale. 

Dr. Phyto ofera igienizanti cu lavanda si lamaie (uleiuri esentiale cu efect antimicrobian, de vindecare si regenerare a pielii) sau pe cei cu citrice si geranium (efect antimicrobian, antifuginc si antibacterian) + patchouli si tonka + lemongrass si pin 

Uleiul esential de lavanda este antimicrobian si antispastic, iar cele de pin, lemongrass, lamaie sau lamaita sunt antibacteriene, antimicrobiene si antioxidante.

Igienizantii pot fi achizitionati si separat, nu doar in cadrul kiturilor de protectie, la sticlute de 50, 100, 200, 500 si 1000 ml. Printre formulele cele mai eficiente si cautate, conforme cu recomandarile OMS, se numara si cele cu uleiuri esentiale de lemongrass si pin, cu un miros proaspat si un puternic efect antimicrobian, dar si cele cu patchouli si tonka, doua esente exotice, utilizate frecvent in afectiuni ale pielii precum dermatita, acnee sau uscaciune.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre