La scoala, ca in vacanta. Studiul care arata adevarul despre cursurile online

/ / Modificat: 2021-07-04
La scoala, ca in vacanta. Studiul care arata adevarul despre cursurile online

Cercetatorii germani au ajuns sa compare scoala online cu o vacanta. Totul se intampla in urma unui studiu privind efectul cursurilor online asupra copiilor.

Efectul scolii online asupra elevilor este similar cu cel al vacantei de vara. Cel putin asta au concluzionat specialistii germani de la Universitatea Goethe din Frankfurt.

Randament si competente

Incercand sa afle ce efect a avut scoala online asupra copiilor, cercetatorii au stabilit ca nici randamentul, nici competentele elevilor nu progreseaza in timpul cursurilor desfasurate online, nu fizic, in scoli.

"Evolutia medie a competentelor in perioada inchiderii scolilor din primavara lui 2020 se caracterizeaza prin stagnare sau chiar diminuare", spune Andreas Frey, profesor de psihologie pedagogica.

Efectul similar cu cel al unei vacante de vara este, cel mai probabil, datorat faptului ca mintea copiilor este intr-o oarecare relaxare atunci cand nu trebuie sa fie fizic in banci.

Scoala online a crescut diviziunea dintre copii

Cat timp elevii nu au mers in banci s-a putut remarca o arta consecinta importanta: diviziunea dintre copiii si adolescentii din familii vulnerabile si cei cu familii fara probleme financiare s-a adancit, au aratat datele folosite de cercetatorii germani, acumulate la nivel mondial, cu privire la evolutia pregatirii elevilor in perioada cu cursuri online.

Un studiu privind impactulu Covid-19 asupra copiilor din Romania, realizat de Organizatia Salvati Copiii Romania pe un esantion de 5000 de elevi confirma datele netilor.

Concret, inechitatile sociale au fost agravate, inclusiv de faptul ca multi copii nu au avut acces la scoala online din cauza dificultatilor de ordin tehnic (lipsa unui calculator, a unei tablete ori a unui smartphone, precum si cea a internetului). Elevii fara posibilitati au fost si mai izolat, marginalizati si discriminati atat emotional, cat si educational, nu doar de colegi, ci si de cadrele didactice.

Foto: Pixabay

Taguri Scoala online

Articole recomandate

Citeste si despre