La ce varsta pot merge copiii singuri la scoala si cum sa-i pregatesti pentru acest moment

/ / Modificat: 2022-09-26
La ce varsta pot merge copiii singuri la scoala si cum sa-i pregatesti pentru acest moment

Odata cu reintoarcerea la scoala si inceperea anului scolar, ne dam seama ca ai nostri copii nu mai sunt atat de mici si ca se afla in fata unui nou an scolar care pana "acum doua zile" era departe. Acceptarea faptului ca cei mici au crescut si nu mai sunt bebelusii fragili este una dintre cele mai dificile probleme pentru parinti; este normal ca acest proces sa ne zguduie. Nu conteaza cat de mari sunt, pentru noi vor fi intotdeauna micutii nostri.

Astfel, copiii cresc, iar odata cu aceasta vine si dezvoltarea independentei lor. In aceasta etapa, este esential sa nu impiedic am acest proces natural si sa ii ajutam sa creasca si sa dobandeasca abilitatile necesare pentru a se descurca singuri. Discutam despre varsta la care copiii pot merge singuri la scoala si despre cum sa ii pregatim.

La ce varsta pot merge copiii singuri la scoala?

Nu exista un singur raspuns corect la aceasta intrebare si, bineinteles, fiecare familie va trebui sa decida ce este mai bine pentru copilul sau si cand este pregatit.

In ceea ce priveste varsta, desi multi experti spun ca de la varsta de zece ani ii putem lasa sa mearga singuri la scoala, multi altii sugereaza ca este mai bine sa asteptam pana la varsta de 12 sau 13 ani, cand si-au dezvoltat mai multe abilitati si sunt mai independenti si mai maturi.

Cativa factori de luat in considerare:

In luarea acestei decizii, ar trebui sa luati in considerare si alti factori, nu doar varsta cronologica a copilului, cum ar fi maturitatea copilului dumneavoastra.

Unii copii sunt mult mai maturi decat altii de aceeasi varsta, iar acest lucru va poate da un indiciu daca sunt sau nu pregatiti sa mearga singuri la scoala.

Exista si alti factori, cum ar fi mediul inconjurator (a trai intr-un oras mic nu este acelasi lucru cu a trai intr-un oras mare) sau factorul transport.

Cum sa-l pregatesti in acest proces de a merge singur?

Tineti cont de faptul ca al dumneavoastra copil invata din ceea ce vede, asa ca este important sa ii aratati siguranta si incredere in faptul ca va incepe sa mearga la scoala pe cont propriu.

Vorbiti cu entuziasm si naturalete despre situatie, astfel incat copilul sa se simta confortabil si sa nu fie un eveniment traumatizant pentru el/ea. De asemenea, ii puteti incuraja sa o abordeze ca pe o provocare care le va oferi mai multa libertate si independenta si ca pe o "dovada" a faptului ca se maturizeaza.

Puteti incerca, inainte de a-l lasa sa plece singur, sa va plimbati cu el, dar la o anumita distanta. De exemplu, la cativa pasi in spatele lui, pe o portiune de traseu, sau pe trotuarul opus, urmarindu-l cum parcurge traseul. Spuneti-i ca veti fi aproape in caz de urgenta, dar lasati-l sa plece singur.

Este esential sa va invatati copilul ce trebuie sa faca in caz de urgenta. Ce trebuie sa faca in cazul in care se ratacesc sau uita drumul. Lasati la indemana numele si numarul dumneavoastra de telefon, astfel incat sa va poata suna daca au nevoie si explicati-le unde si cui se pot adresa pentru ajutor.

Cereti-i copilului dvs. sa nu foloseasca telefonul pe strada in timp ce merge pe jos si sa nu asculte muzica, deoarece aceasta poate distrage atentia.

Progresele tehnologice ne ofera alternative foarte interesante care ne ajuta sa avem ceva mai multa liniste si un oarecare control in aceste cazuri. In zilele noastre exista aplicatii si telefoane mobile cu GPS care ne permit sa stim in timp real unde se duc copiii nostri; si cel mai bun lucru este ca exista o mare varietate.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre