La ce ora ar trebui sa se culce copiii pentru a se putea trezi la timp cand merg la scoala

/ / Modificat: 2021-08-27
La ce ora ar trebui sa se culce copiii pentru a se putea trezi la timp cand merg la scoala

Odata cu inceperea scolii, pentru a se putea trezi dimineata, copiii trebuie sa adoarma mai devreme seara. Si stim cu totii cat este de dificil sa-i convingem pe copii sa adoarma, chiar si in vacanta, cand se pot culca la ore mai tarzii.

Odata ce ajung in pat copiii vor cere inca o poveste, inca o melodie, inca 10 minute de joaca, etc. Si timpul trece. Iti propui ca la 9 micutul tau sa doarma si este deja aproape 11 si tot nu a adormit. Pare ca nu exista nicio metoda prin care sa-i convingi sa se culce la timp.

Insa la ce ora trebuie sa adoarma copii pentru a se trezi la timp pentru scoala, dimineata? Stiai ca aceasta difera in functie de varsta copilului? Cu cat copiii sunt mai mici, cu atat au nevoie de mai mult timp pentru a se odihni. Iata ce recomanda expertii in domeniu!

La ce ora ar trebui sa adoarma copii, in functie de varsta

Nu toti copiii au nevoie de acelasi program de somn. Acesta difera in functie de varsta copiilor. In timp ce un copil de 18 luni are nevoie de 14 ore de somn pe zi, somn, un copil de 10 ani are nevoie de 9 ore de somn. 

Astfel, in functie de numarul orelor de somn de care are nevoie un copil si de ora la care trebuie sa se trezeasca, poti stabili care este ora de culcare.

De aceea, ti-am pregatit un mic indrumar pe baza caruia poti stabili programul de somn al copilului, in functie de varsta acestuia. Acesta se bazeaza pe un tabel facut public de Scoala Elementara Wilson din Kenosha (Wisconsin, SUA).

Copiii cu varsta intre 5 si 8 ani

Copii de sase ani
La varsta de 6 ani, copiii incep clasa 0. Daca acesta trebuie sa se trezeasca la 7:30 dimineata pentru a merge la scoala, el poate merge la somn la 8:30 p.m.

Copii de sapte ani

La varsta de sapte ani copii au nevoie de aproape 11 ore de somn pentru a avea energie si a putea fi atenti la ore. Prin urmare incearca sa-l faci sa doarma cel putin 10 ore pe noapte, mai ales daca nu doarme la pranz.

Copii de opt ani

Potrivit expertilor, la aceasta varsta copiii pot dormi 10 ore si jumatate. Dar multi dorm mai putin. Prin urmare, daca micutul tau trebuie sa se trezeasca la 6:30, ar trebui sa mearga la somn la ora 8 seara.

Copiii cu varsta intre 9 si 12 ani

Cu cat inainteaza in varsta, cu atat copiii au nevoie de mai putin somn.

Copii de noua ani
Copii de 9 ani au nevoie de 10 ore de somn. Prin urmare, daca nu dorm la pranz, ideal ar fi ca, cel tarziu la 9 sa adoarma. Sau chiar mai devreme, in functie de ora la care trebuie sa se trezeasca.

Copii de zece ani
Incepand de la aceasta varsta, copiii vor simti nevoia sa se culce mai tarziu. Se simt deja “mari” si vor sa faca mai multe lucruri in loc sa doarma. Cu toate acestea, la 10 ore, copiii au nevoie de aproximativ 9 ore si jumatate de somn pe noapte pentru a avea energie si a da randament la scoala in ziua urmatoare. Prin urmare, daca micutul tau urmeaza sa se trezeasca la 7 dimineata, nu ar trebui sa mearga la somn mai tarziu de ora 10.

Copii de unsprezece si doisprezece ani

Pentru copiii de 11-12 ani, sunt suficiente 8-9 ore de somn pe noapte. Prin urmare, in functie de ora la care trebuie sa se trezeasca, copiii trebuie sa doarma minim 8 ore pe noapte. Acest lucru va fi valabil pentru tot restul vietii incepand de acum. Un adult are nevoie de minim 7-8 ore de somn pe noapte pentru a fi odihnit si a da randament in timpul zilei.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre